Előfizetés

Vörösiszap-per - Új bíróság tárgyalja

Nem tárgyalhatja a Veszprémi Törvényszék a vörösiszap-katasztrófa miatti megismételt elsőfokú büntetőpert, kizárási okok miatt a Győri Ítélőtáblának másik bíróságot kell kijelölnie - tájékoztatott a törvényszék hétfőn.

Azért nem tárgyalhatja a büntetőpert a Veszprémi Törvényszék, mert mind a négy szóba jöhető bíró esetében megállapítható kizárási ok - írták. A hatályon kívül helyezett határozatot hozó bírót az ítélőtábla zárta ki a megismételt eljárásból. A másik három, törvényszéki elsőfokú ügyekben eljárni jogosult bíró kijelölése pedig a büntető törvénykönyv kizárási okokról szóló rendelkezései miatt nem lehetséges - áll a közleményben. 

A Veszprémi Törvényszék úgy tájékoztatott, hogy az ügy iratait soron kívül felterjesztik a Győri Ítélőtáblára a megismételt eljárást lefolytató törvényszék kijelölése céljából. A Győri Ítélőtábla február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszéknek a B. Zoltán és 14 társa elleni büntetőügyben hozott elsőfokú ítéletét. A táblabíróságról az ügy iratai március 8-án érkeztek vissza a törvényszékre - írták.

Botka László: én nem ijedek meg

Publikálás dátuma
2017.03.13. 19:35
Fotó: Vajda József
"Nagyon sok biztatást kaptam informális beszélgetésekben a remélt demokratikus szövetségesektől. Aztán, amikor zászlót bontottam, hirtelen megváltozott e demokratikus politikai szervezetek vezetőinek magatartása, amiből én csak egy dologra tudok következtetni: ők maguk sem hiszik, hogy 2018-ban győzni lehet, s beijedtek. Ennek megfelelően változtatok én is, mert én nem ijedek meg, valóban hiszek abban, hogy jövőre győzni lehet és kell" - mondta Botka László a Népszavának adott, a nemzeti ünnep apropójából készült nagyinterjúban.

A beszélgetésben Botka világossá teszi: unja a banánt, senkire sem fogja ráerőltetni, hogy tartson vele, s szegődjön azok képviseletére, akik - a társadalom érdemi többségeként - igenis elkötelezettek a kormányváltásban. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis végre politizálni kellene, ezt pártja felismerte, míg a kis, illetve liberális pártok egyelőre ugyanannyira ellenérdekeltnek tűnnek a változásban, mint a Fidesz és a Jobbik. Márpedig Botka világos irányváltást képzel el a baloldali politikában, szerinte erre nemcsak az országnak van szüksége, de meghozhatja a szocialisták számára a támogatottságot is, így "ehhez képest számomra legalább másodlagos kérdés, hogy a lét és nem lét határán lévő, liberális kispártok hogyan gondolkodnak a világról".

Hogy a szegedi polgármester valójában milyen politikai értékrendet kínál, hogy bevállalna-e egy miniszterelnök-jelölti vitát Orbán Viktorral, hogy mit gondol az ellenzéki pártokról, azok vezetőiről, elsősorban az elmúlt hetekben többször ostorozott Gyurcsány Ferencről, s hogy látja a Demokratikus Koalíció legutóbbi kongresszusán, épp a volt kormányfő által meghirdetett irányváltást, valamint az együttműködés esélyeit ma - kiderül a Népszava holnapi számából.


Sztrájk készülődik - Komoly vita volt a BKV-nál

Publikálás dátuma
2017.03.13. 19:07
FOTÓ: Népszava
Kollektív munkaügyi vitát tartott a BKV hétfőn a bértárgyalások felgyorsítása érdekében. A szakszervezetek sztrájkolni is készek.

A BKV közleménye szerint a vitán a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) vett részt. Ezen a szakszervezetek kijelentették: ha a vita adott határidőn belül eredménytelen lesz, akkor nem riadnak vissza a sztrájktól sem.

A BKV vezetősége a találkozón hangsúlyozta: határozott a szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezésére, elkötelezett a szükséges béremelés és más humánstratégiai intézkedések iránt. Ugyanakkor a szakszervezetek megértését kérték, mivel a források előteremtéséhez elfogadott üzleti terv kell, enélkül a BKV nem tud kötelezettséget vállalni.

Gulyás Attila, a tárgyalásokon résztvevő VTDSZSZ elnöke azt mondta, áprilisig adtak haladékot a BKV-nak, ha addig nem történik változás, akkor sztrájkolni is hajlandóak. Ezzel kapcsolatban kifejtette: az első napon 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második napon viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy az állami közlekedési társaságoknál bejelentett 30 százalékos bérfejlesztéshez hasonló emelést szeretnének elérni, az elmaradt bérű dolgozóknak pedig ezen felül 5 százalékos emelést kértek. Gulyás Attila jelezte, hogy a BKV 9600 dolgozójából mintegy ezer gondolkodik azon, hogy beadja a felmondását. A BKSZSZ és a VTDSZSZ a tárgyaláson azt is hangsúlyozta, hogy a munkaerő megtartása érdekében további intézkedésekre, így például a munkakörülmények javítására, juttatások bevezetésére is szükség lehet.

Felmondólevelek százait tették letétbe

Lapunk a Világgazdaság információja alapján számolt be arról, hogy mivel megállapodás nélkül záródtak a bértárgyalások a BKV képviselői és a szakszervezetek között pénteken, már robbanással fenyeget a bérbomba. Több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amely az EKSZ páncélszekrényébe fog kerülni, s a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetik be.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke szerint a folyamatosan növekvő munkaerőhiányban az emberek egyre kevésbé félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, s egyre bátrabban követelik a jogaikat. Mivel a súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél jelentősen emelik a béreket – a MÁV-nál és a Volánnál is –, ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket. Elindult a lavina, amit csak megfelelő béremeléssel lehet megállítani.

Az akció, vagyis a felmondólevelek kitöltése és letétbe helyezése már az első napon – március 10-én – annyira felgyorsult, hogy az ötletgazdákat, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetőit is meglepte: több gyűjtőponton – végállomások, garázsok, különféle üzemi területek –, több százan leadták már a felmondási szándékot jelző nyomtatványokat.