Előfizetés

Dzsudzsák gólt lőtt arab csapatának

Publikálás dátuma
2017.03.14. 20:38
Dzsudzsák a magyar válogatott korábbi mérkőzésén FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Dzsudzsák Balázs gólt szerzett kedden az ázsiai labdarúgó Bajnokok Ligájában.

Klubja, az al-Vahda közösségi oldalára feltöltött videó tanúsága szerint a magyar válogatott csapatkapitánya a vendég szaúd-arábiai al-Hilal elleni mérkőzés 54. percében a tizenhatos sarkáról bombázott a hálóba. A csoportkör harmadik fordulójában rendezett találkozó 2-2-es döntetlennel zárult, pedig a magyar szélső csapata a 62. perctől emberelőnyben futballozott. Ez volt az al-Vahda első pontja. A négycsapatos csoport első és második helyezettje jut tovább. Dzsudzsák az egyesült arab emírségekbeli bajnokságban 21 forduló alatt hatszor volt eredményes.

Papi pedofília - Egy megerőszakolt áldozat ismét nekiment a Vatikánnak

Nem közeledtek az álláspontok a gyermekkorában szexuális visszaélést elszenvedett Marie Collins, a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottság márciusban lemondott tagja és Gerhard Ludwig Müller vatikáni bíboros között. Az  egykori áldozat kedden írást jelentetett meg a National Catholic Reporter amerikai katolikus újságban, ismét bírálva a testületet.   

Marie Collins március elsejétől távozott a Ferenc pápa által 2014-ben a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból. Az  ír asszony, akit 13 évesen pap erőszakolt meg, azzal indokolta lemondását, hogy miközben Ferenc pápa zéró toleranciát hirdetett meg, a bizottság nem tud érdembeli munkát végezni a vatikáni hivatalok, mindenekelőtt a Gerhard Ludwig Müller bíboros vezette Hittani Kongregáció ellenállása miatt. Marie Collins többek között felrótta, hogy Hittani Kongregáció nem tett semmit a bizottság szorgalmazta bíróság felállítása érdekében, amely a pedofiliát elkövető papokat fedő püspökök  felelősségre vonását célozta.  

Gerhard Ludwig Müller elutasította Marie Collins vádjait. A bíboros a Corriere della Sera olasz napilapban korábban kijelentette,  véget kell vetni a beidegződésnek, miszerint a Vatikán ellenáll a pápa reformjainak. "A római kúria támogatja a pápa misszióját" - szögezte le a Hittani Kongregáció prefektusa. 

A National Catholic Reporterben most közölt válaszában Marie Collins  pontról pontra cáfolta Müller bíborost,  hangsúlyozva, hogy véleménye szerint a Hittani Kongregáció a  szakértőkből álló bizottságban eddigi hatásköre korlátozását látja.        Marie Collins őszinte vitát sürgetett a problémák megoldása érdekében hangsúlyozva, hogy közös célnak  a gyermekek védelmét tekinti. Megjegyezte, hogy a konregáció nemet mondott arra a bizottsági javaslatra, hogy minden visszaélést elszenvedett áldozat levelére válaszoljanak. A Hittani Kongregáció hivatkozása szerint ez a helyi püspök hatáskörét csorbítaná. 

A bizottság  a tagadó magatartás és homályosítás helyett megfelelő magyarázatot akart - hangsúlyozta Collins, hozzátéve: "jogunk van az  átláthatóságra,  az őszinteségre és a világos szavakra".  A helyzetek rossz kezelését nem lehet többé az intézmény zárt ajtajai mögött elrejteni, ez addig történik, amíg az igazságot ismerők továbbra is hallgatni akarnak" - írta Marie Collins. 

A Sean Patrick O'Malley bíboros vezette, már csak tizenhat tagú bizottságnak eredetileg két volt áldozat is tagja volt. Marie Collins előtt azonban a másik volt áldozat, a brit Peter Saunders tavaly februárban mondott le azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a papi pedofiliával szemben.   

Ítéletidő Amerikában - Milliókat sújthatnak a hóviharok (Fotógaléria!)

Publikálás dátuma
2017.03.14. 18:56
FOTÓK: Scott Eisen/Getty Images
Tizennyolc millió embert sújthatnak az Egyesült Államok keleti partvidékén tomboló hóviharok. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Eddig több mint 7800 repülőjáratot töröltek a keleti parti városokban, leállították a New York és Boston közötti vasúti közlekedést, s vastag hótakaró borítja például a szövetségi fővárost, Washingtont, Philadelphiát, New Yorkot, Bostont is. 

A viharzóna Nyugat-Virginiától Marylanden és Ohión keresztül Massachusetts államon át egészen a kanadai határnál fekvő Maine államig húzódik, a tengerparti vidékeken erős - helyenként percenkénti 80-100 kilométeres erősségű széllel párosul. Pennsylvaniából, New York államból és Vermontból 30-50 centiméteres hóról érkeznek jelentések. Virginiában több mint százezren, New Jerseyben mintegy 40 ezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.  A nagy amerikai televíziók és a közszolgálati rádió hírei folyamatosan arra figyelmeztetik az embereket, hogy életveszélyes autóval közlekedni.      

Virginiában, Marylandben, Pennsylvaniában, New Jerseyben és New York állam 62 megyéjében rendkívüli állapotot rendeltek el. A térség nagyvárosaiban, így például Washington DC-ben, Baltimore városában, Philadelphiában, New Yorkban és Bostonban tanítási szünetet rendeltek el, s a kormányzati hivatalok is zárva maradtak. 

Trump elnök kedden reggel Twitter-üzenetben figyelmeztette honfitársait, hogy legyenek óvatosak és figyeljenek a helyi tisztségviselők intelmeire.  Az előrejelzések szerint a hóviharok és a cudar időjárás valószínűsíthetően csütörtökig tart.