Előfizetés

Széthúzás a Fidelitasban

Nem elég hatékony a polgári jobboldali fiatalság szervezettsége – így kritizálta a Fidelitas működését a szervezet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke egy fővárosi rendezvényen.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Fidesz ifjúsági társszervezetének XII. kerületi tagszervezetében egy éve áll a bál, mert a korábban működő tagságot és vezetőséget a szervezet országos vezetősége minden előzmény nélkül szétzavarta és helyükre teljesen új társaságot szervezett. A feloszlatott alapszervezet azonban nem fogadta el a döntést, továbbra is programokat szervez, a velük való szolidaritás kifejezéseként pedig az új alapszervezet és az országos vezetőség tudta nélkül részt vett a március 15-i megemlékezésükön a Fidelitas Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Petneházy Dávid azt mondta: „Legyen célunk egy közös, erős, fiatal jobboldal kiépítése, amely képes megőrizni a polgári értékeket.” A Fidesz ifjúsági szervezetének mostani működését kifogásoló beszéd azért is érdekes, mert az elégedetlenkedő a Fidesz nyíregyházi országgyűlési képviselőjének, Petneházy Attilának a fia. Az ifjú politikuspalánta legalább annyit hozzátett az Index újságírójának válaszolva, hogy a kritika a magánvéleménye és nem tükrözi a Fidelitas vezetőinek hivatalos álláspontját – foglalja össze a történteket a Magyar Nemzet.

Amerika kiléphet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, derült ki Rex Tillerson külügyminiszter szerdán nyilvánosságra került leveléből.

Az Egyesült Államok külügyminisztere kilenc, emberi jogi kérdésekkel foglalkozó szervezetnek írt levelében jelentette be, hogy amennyiben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem hajt végre reformlépéseket, Washington többé nem vesz részt a munkájában. A levél – az MTI beszámolója szerint - szerdán került nyilvánosságra.

A kilenc emberi jogi szervezet – köztük a nálunk is ismert Freedom House – februárban levélben kérte az amerikai diplomácia vezetőjét, hogy az Egyesült Államok továbbra is vállaljon aktív szerepet az ENSZ Emberi Jogi Tanács munkájában, Tillerson erre válaszul fogalmazta meg a reformokat sürgető álláspontot. A Tillersonnak írt levélben a szervezetek rámutattak: a tanács munkája máris változóban van, és az eddig Izraelre fordított, aránytalanul nagy figyelem immár inkább az emberi jogokat durván megsértő néhány államra és a terroristákra irányul.

Válaszlevelében az amerikai diplomácia irányítója – a reformok sürgetése mellett – kifejtette: az új amerikai kormányzat változatlanul “erős és elvi kifogással él a tanácsban Izraellel kapcsolatosan tapasztalható elfogultság ellen”. Azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok számára elsődleges az ENSZ szíriai helyzetet vizsgáló bizottsága mandátumának meghosszabbítása, az iráni, észak-koreai és burmai helyzettel foglalkozó speciális jelentéstevők munkájának támogatása. Rex Tillerson a javasolt és elvárt reformoknak azonban nem szabott határidőt - írja az MTI.

Itthon tavasz, az USA-ban pedig emberek halnak meg a téli viharban

Publikálás dátuma
2017.03.16. 09:04
Fotók: Spencer Platt/Getty Images
Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító téli viharnak eddig öt halálos áldozata van, és Kanadában is több ember életét vesztette a zord időjárásban.

A havazás és az erős szél Washington DC-ben és Maryland államban ugyan enyhült, de New Jerseytől északi irányban, egészen a kanadai határig, változatlanul tombol a tavaszi tél. 

A hóviharok mellett egyes államokban ónos eső zuhog, a csapadék pedig az utakra fagy. New Jersey, New York, Massachusetts, Maine és Vermont államokban változatlanul megbénult az élet: a repülőjáratokat törölték, az utak életveszélyesek, az iskolák és a közintézmények elsöprő többsége továbbra is zárva. Az északi Vermont állam több városában minden idők egyik legnagyobb, de legalábbis az 1800-as évek vége óta - amióta a meteorológiai szolgálat rögzíti az adatokat - egyik legnagyobb havazása van. South Burlingtonban például 75 centiméteres hótakaró borítja a várost, a kanadai határon fekvő Jay városkában 83 centiméteres a hótakaró. New York állam egyes északi vidékein még ennél is rosszabb a helyzet. Bridgewater városában - amely a főváros, Albany és Syracuse között fekszik - egy méternél is magasabb a hófal.

Maine, New Hampshire, Massachusetts, New York, New Jersey államokban egyelőre nem enyhül a téli vihar, a havazás hurrikánerejű széllel párosul. A vihar következtében eddig öten veszítették életüket: hárman az utakon, balesetben haltak meg, ketten pedig hólapátolás közben kaptak szívrohamot.

New Jerseyben, New Yorkban, Massachusettsban és Vermontban arra intik az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára: az utak csúszósak, és ha nem havazik, akkor a szél miatt szinte átláthatatlan hófüggöny kavarog a levegőben. Ezeken a vidékeken a repülőterek sem fogadnak, illetve indítanak járatokat. Washington DC-ben a Dulles nemzetközi repülőtéren szerdán már megindult a forgalom. Washingtonban egyébként a már virágba borult cseresznyefák mintegy 70 százaléka elfagyott, így a cseresznyevirágzás évente megrendezett fesztiválja az idén kevésbé látványosnak ígérkezik.

A Kanada keleti partvidéke felé továbbvonuló hóvihar az Egyesült Államok északi szomszédjánál is életeket követelt. A kanadai hatóságok összesítése szerint hat ember halt meg. Közülük ketten Québec közelében fagytak meg járműveikben, míg két másik gépkocsivezető balesetben vesztette életét. A kanadai rendőrség szerint két amerikai állampolgár vesztette életét egy lavinában a Banff Nemzeti Parkban.

Ontario és Québec tartományokban, illetve a kanadai partvidéken 70 centiméter hó esett. Erős hófúvás is volt, 140 kilométeres óránkénti széllökésekkel. Montrealban több mint 300 autó rekedt tizenkét órán keresztül a hóban. Csütörtökre virradóra majdnem 70 ezer háztartás maradt áram nélkül Kanadában. A Toronto és Montreal közötti autópályát lezárták egy tömegkarambol miatt.