Előfizetés

Kimegyek a fényre (4)

Múlt szombaton délelőtt szokás szerint kimentem a Fényre, vagyis a Fény utcai piacra, s amikor megérkeztem, nagyon gyorsan inni akartam egy pohár jéghideg Cocát reggeli előtt, de nem sikerült, legalábbis a gyorsaság, mert jó pár percig nem tudtam bemenni a legszimpatikusabbnak ítélt sörözőbe. Nem nyílt az ajtó. Ide-oda topogtam előtte, hátha észrevesz a rendszer, de hiába léptem egyet előre, hiába léptem egyet hátra, az ajtó meg sem moccant. Szomjas voltam, kicsit ideges lettem. Természetesen átfutott rajtam azonnal, hogy ebben az országban lassan semmi sem működik, s magamban már bele is kezdtem volna a szokásos, s általam is halálosan unt litániába szegény Magyarország romlásáról, mikor nagy röhögve kinyitotta nekem az ajtót az egyik vendég odabentről.

Egyszerűen lenyomta a kilincset, s kitárta az ajtót előttem.

Majd azt mondta heherészve, hogy megsajnált, gondolta, segít. S megkérdezte, hogy mi a baj, tán fáj a kezem, hogy nem tudom használni. Elvörösödtem, s azt válaszoltam, hogy azt hittem, ez egy automata ajtó, elvégre ez itt a huszonegyedik század, nem a középkorban vagyunk. Az urat nem hatotta meg a dadogásom, ne szépítsük, ki lettem röhögve. Közben beleláttam a szájába, eléggé kevés foga volt, az is sárga. Egy nővel üldögélt, aki ugyancsak nevetgélt, nem bántón, nem sértőn, hanem derűsen, valahogy úgy, ahogy az ártalmatlan bolondokon szokás. Neki is beleláttam a szájába, neki is kevés foga volt, ettől szélesre nyúlt, s ellaposodott a szája. Kértem egy pohár kólát, s melléjük ültem, s amikor megkérdeztem őket, hogy az életmentő segítségnyújtásért cserébe meghívhatom-e őket egy körre, nagyon megörültek, s egy-egy feles vodkát kértek. Viszonylag olcsón megúsztam. Ezután kimentek a fényre cigizni, s amikor visszajöttek, cseverészős hangnemben megkérdeztem tőlük, hogy mi lesz odahaza ebédre, s nem sejtettem, hogy a válaszukból fényesedik ki e szombati tárca.

Először meglepve néztek egymásra.

– Tényleg, aranyom, mi lesz ebédre? – kérdezte a hiányos fogazatú úr a hiányos fogazatú asszonyától, mire az eltűnődött, s azt válaszolta:

– Vegetás tészta. Hiszen van még egy csomag tészta.

– De jó! – bólintott a férfi. – Hát akkor lesz ebéd.

Én meg azt hittem, rosszul hallok.

– Vegetás tészta? Az micsoda? – kérdeztem, mire a nő bólogatni kezdett:

– Kifőzöm a tésztát, leszűröm, összekeverem egy kis zsírral, megszórom egy kis vegetával, és kész is. Nagyon finom. Van úgy, hogy napokig ezt esszük.

– Hát ilyet még nem hallottam – jegyeztem meg, mire a férfi fölnevetett:

– Nyugodjon meg, nekem se az a kedvenc ételem.

– Hanem mi?

Erre elgondolkodott, s azt felelte:

– A krumplis tészta. Jó paprikásan, kicsit csípősen, hideg savanyú uborkával. Milyen jól csinálta az anyukám.

Néztem rá, próbáltam kitalálni, hogy honnét jött, miféle családból, kiféle-miféle lehetett az anyukája, de nem jutott eszembe sok minden, mármint azon kívül, hogy a magyar néppel ülök éppen egy asztalnál, a magyar népet hallgatom, és a magyar népet látom ebédre készülni. Kinéztem ezután a placcon loholó tömegre, s eltűnődtem rajta, kinél mi lesz ebédre, s hogy tudják-e vajon a húsért tülekedő szerencsések, hogy ebben az országban szerencsés, ki egy héten többször ehet húst. Szervusz, szegény Magyarország, szervusz, huszonegyedik század! Jártam múltkor egy dél-bihari faluban, ahol nem kevés család hétvégén odahaza csak grízes tésztát eszik. Grízes tészta van szombaton, s ami marad belőle, azt bevágják vasárnap. Azt mondták nekem a gyerekek csillogó szemmel, hogy nagyon szeretik. Kérdeztem az egyiket, hogy mi a kedvenc étele, mire azt mondta némi gondolkodás után, hogy a tejbegríz kakaóval. Gyorsan el kellett fordulnom, hogy meg ne lássa az elborult szememet. Szervusz, szegény Magyarország, szervusz, huszonegyedik század! Jártam egy szabolcsi faluban, ahol egy öreg házaspár házán nem volt ajtó, csak egy fólia. December volt, csípett a hideg, kérdeztem tőlük, hogy mire van szükségük, mire azt mondták, hogy ennivalóra. Fordultam a kocsival, vittem nekik rizst, krumplit, tésztát, olajat, lisztet és tejet, és amikor odaadtam nekik, bőgött az öregember, mint egy gyerek. Nem, kedves olvasó, ne gyanakodj, és ne légy rasszista, ezek az emberek, akiknek a házán nem volt ajtó, nos, ők nem cigányok voltak. Tudom, hogy az volt az első gondolatod, kedves olvasó, de tévedsz. Nyolcvan év körüli nyugdíjasok voltak, valahai téesz-dolgozók, akik beleragadtak a múlt századba, s nem tudtak kimászni belőle. Magyarok, mi lesz odahaza ebédre? Mi kerül a közmunkás-jobbágyok asztalára, és mit esznek vajon új földesuraink? Lesz-e az új nemzeti felsőosztálynak hazudott tolvajok palotáiban desszert gyanánt szotyola? Vagy netán luxusétteremből hozattok cukrászkülönlegességeket, és az állam nevére kértek áfás számlát utána?

Szervusz, szegény Magyarország, és viszlát, huszonegyedik század – búcsúzzunk el egymástól, te huszonegyedik század, aki az ajtónkon kívül rekedtél! Bocsáss meg nekünk. Mi még a középkorban lakunk.

Nem enged céljaiból a Telekom Veszprém

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.03.18. 07:00
A legújabb igazolások. Középen a leendő tréner, Vranjes (mezzel), mellette Kálomista FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében is érintett magyar klubok, a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged ma délutáni, veszprémi bajnoki összecsapása előtt tegnap komoly erősítéseket jelentett be a fővárosi Thália Színházban a rekordbajnok bakonyi egylet. Kálomista Gábor, a Veszprém Handball Zrt. vezérigazgatója a nyártól munkához látó új vezetőedző, Ljubomir Vranjes mellett öt idegenlégióst és egy magyar játékost mutatott be.

Az illusztris helyszín egyik színpadán tegnap nyolc szék, azokon pedig hét Veszprém-mez várta a kora délutánra meghirdetett sajtótájékoztató kezdetét. A jól értesültek ekkor már tudni vélték, hogy körülbelül kiket fognak hamarosan a színre szólítani, ahhoz viszont a látottak alapján akár az addig titokként őrzött információ nélkül sem férhetett kétség, hogy alaposan bevásárolt a háromszoros BL-ezüstérmes Telekom.

Elsőként a most még a kupasorozat folytatásában szintén érdekelt Flensburg-Handewitt együttesét felkészítő Ljubomir Vranjes vezetőedzőt szólították emelvényre. A szerb származású, ám játékosként korábban a svéd válogatottat erősítő mester hangsúlyozta, a világ egyik legjobb klubjában a legjobbak közé tartozó játékosokkal dolgozhat majd együtt. Vranjes szavait alátámasztandó sorban érkeztek is a reménybeli leendő sikerek kovácsai: a már korábban bejelentett 25 éves francia irányító Kentin Mahé mellett kisvártatva a világot jelentő deszkákra lépett a 26 éves norvég jobbátlövő Kent Robin Tönnesen, a 28 éves horvát balszélső Manuel Strlek, a 28 éves francia balátlövő William Accambray, a 24 éves macedón balszélső Dejan Manaszkov, valamint a pillanatnyilag a balatonfüredi együttest erősítő magyar válogatott tehetség, a 20 éves irányító, Győri Mátyás is. Tonnensen, Accambray (aki nem mellesleg a klub történetének első francia idegenlégiósa lesz), Manaskov és Győri 2017 júliusától, Strlek és Mahé egy évvel később öltheti magára a számára készült piros dresszt.

Rövid köszöntőjében mindegyik „új fiú” igyekezte kihangsúlyozni, mekkora öröm és megtiszteltetés, hogy hamarosan a nemzetközi kézilabdaélet egyik meghatározó egyletének sikeréért dolgozhat. Azt, hogy mindez nem csupán kötelező udvariaskodás, a lapunknak nyilatkozó vezérigazgató, Kálomista Gábor húzta alá. „Tapasztalataim szerint Veszprémbe mindenki szívesen szerződik. Nagyon sok játékos szeretne idejönni, s ebben a fantasztikus csapatban játszani, így nem volt nehéz dolog meggyőzni a most bejelentett játékosokat. Természetesen hosszas háttértárgyalásokat igényelt az egyeztetés a menedzserekkel és a klubokkal, de ezen már túl vagyunk” – közölte Kálomista, aki azt is elmondta: a kiválasztott játékosok átigazolásánál már figyelembe vették a következő szakvezető, Ljubomir Vranjes kívánságait is.

Kálomista szerint a korábbi célkitűzések nem változtak, a Veszprémnek továbbra is a legjobb négy közé, azaz a Final4-ba jutás a célja Bajnokok Ligájában; ennek megfelelően pedig olyan csapatot szeretnének építeni, amely ezt minden évben üzembiztosan képes lehet szállítani.

Az idén több sorozatban, így a BL mellett a SEHA-ligában és a magyar bajnoki- és kupaporondon is érdekelt veszprémiek keretéből a jelentős érősítések mellett várhatóan többek távoznak is, így pedig adta magát a kérdés: a következő idényben milyen ligákban tervez indulni a Veszprém? „Még előtte vagyunk az ezzel kapcsolatos tárgyalásoknak és megbeszéléseknek. Előttünk van még például a SEHA-liga négyes döntője is, az pedig hagyomány, hogy a sorozatban érintett klubok és a liga vezetői csak a finálét követően ülnek le egyeztetni a jövővel kapcsolatban. Semmi okunk kapkodásra, hiszen nagyon jó tavasz vár ránk – az őszhöz képest kevesebb mérkőzéssel, s remélhetőleg veszprémi győzelmekkel” – közölte a lapunknak nyilatkozó Kálomista, aki érdeklődésünkre a mai, a végső győzelem szempontjából kulcsfontosságú bajnoki derbiről is szólt. „A Szeged egy kitűnő csapat, amellyel évről évre kiélezett és élvezetes mérkőzéseket játszunk. Sportszerű mérkőzést és kézilabda-ünnepet, s természetesen veszprémi győzelmet várok.”

A Veszprém-Szeged összecsapást az M4 Sport 17 órától élőben közvetíti.

Sorsdöntő hetek előtt áll Zidane

Publikálás dátuma
2017.03.18. 06:57
Zinédine Zidane csapata nem engedhet meg még egy vereséget FOTÓ: GETTY IMAGES/ DENIS DOYLE
A Real Madrid rendkívül nehéz meccsre számíthat ma az Athletic Bilbao baszkföldi oroszlánbarlangjában.

Meghatározó lehet a következő néhány hét Zinédine Zidane szempontjából. Hiába nyerte meg tavaly a Real Madrid a Bajnokok Ligáját, a francia tréner hasonló sorsra juthat, mint Carlo Ancelotti, aki ugyan szinte mindent megnyert 2014-ben a királyi gárdával, 2015-ben felállította a kispadról Florentino Pérez klubelnök arra hivatkozva: nem nyertek semmit (a sors fintoraként épp az Ancelotti által irányított Bayern München lesz a madridiak ellenfele a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében). Zidane együttese a bajnokságban nem engedhet meg magának újabb pontvesztést, viszont ma rendkívül nehéz meccsre van kilátás az Athletic Bilbao baszkföldi oroszlánbarlangjában.

A harmadik hely szempontjából rendkívül fontos az Atlético Madrid-Sevilla összecsapás. Mennyiben a fővárosiak nyernének, ugyan még csak a negyedik helyen maradnának, ám két pontra megközelítenék az andalúziaiakat. Két fordulóval ezelőtt még kilenc pont volt a Sevilla fórja.

Vasárnap este fogadja a Barcelona a Valenciát. Utóbbi együttes felettébb harmatosan szerepel a bajnokságban, igaz, a kiesőzónától távolabb került az elmúlt hetekben. A Barcelonának győznie kell, hogy lépést tartson a Reallal.

La Liga, 28. forduló:

Szombat: Eibar-Espanyol 13.00 (Tv.: Sport), Athletic Bilbao-Real Madrid 16.15 (Tv.:Sport 1), Alavés-Real Sociedad 18.30 (Tv.: Sport 1), Betis-Osasuna 20.45 (Tv.: Sport 1).

Vasárnap: Leganés-Málaga 12.00 (Tv.: Sport 1), Atlético Madrid-Sevilla 16.15 (Tv.:Sport 1), Deportivo La Coruna-Celta Vigo 18.30 (Tv.:Sport 1), Sporting Gijon-Granada, Barcelona-Valencia 20.45 (Tv.: Sport 1). A Las-Palmas-Villarreal találkozót lapzártánk után játszották.

Az élcsoport: 1. Real Madrid 62 (egy mérkőzéssel kevesebbet játszott), 2. Barcelona 60, 3. Sevilla 57.