Előfizetés

Pandák világnapja - Ünnepeljük őket!

Publikálás dátuma
2017.03.16. 20:20
Fotó: Getty Images/China Photos
Ma van a pandák világnapja. Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca), eredeti rendszertani nevén Ursus melanoleuca (fekete-fehér medve) vagy bambuszmedve a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó emlős.

Könnyedén felismerhető a szemét, fülét és kerek testét körülvevő nagy fekete foltjairól. Egy friss kutatás azt is kiderítette, hogy a pandák fekete-fehér színe a rejtőzködést szolgálja. Az óriáspanda-populáció a 20. század mások felében megtizedelődött, ezért a Természetvédelmi Világszövetség 1939-ben védelem alá helyezte a fajt, végveszélyben lévő státusszal.

Azonban a kínai tenyésztőprogramoknak köszönhetően 2016-ban a veszélyeztetett besorolást sebezhetőre enyhítették.

Barnamedvék érkeztek a Budakeszi Vadasparkba (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.03.14. 17:58
Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark (Forrás: Facebook)
Két barnamedve, Romulusz és Tibor érkezett a Budakeszi Vadasparkba, akik már birtokba is vették a számukra megújított medvekifutót.

Vackor barnamedve idő előtti elpusztulása után párja, Móric magára maradt és mivel állatkerti és vadasparki viszonylatokban nem lehet egykönnyen "párt cserélni", ráadásul az összeszoktatás nehéz folyamat, Móric visszakerült eredeti otthonába, a Veresegyházi Medveotthonba, ahonnan a két újabb barnamedve, Romulusz és Tibor érkezett.


A közlemény idézi Szabó Pétert, a vadaspark igazgatóját, aki elmondta, hogy a medvekifutót nemcsak megerősített biztonsági rendszerrel korszerűsítették, hanem vadonatúj, törhetetlen üvegbetétek elhelyezésével tették lehetővé, hogy a közönség akadálytalanul, szinte testközelből figyelhesse meg a medvéket.

A barnamedve az eurázsiai kontinens mintegy felén, továbbá Alaszkában, valamint az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén is megtalálható. Teste 1-3 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 100-800 kilogramm lehet. A barnamedve a gyakorlatban tipikus mindenevő.

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kilogramm élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal a vadaspark gondozói hetente egyszer egészítik ki a medvék étrendjét.

A barnamedvék leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot késik, így a csupasz és vak kölykök télen születnek meg. A fiatal egyedek 4-6 évesen válnak ivaréretté, de 10-11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is megérhetik.

Ilyen egy picike impala - Kisborjú született Veszprémben (fotó)

Publikálás dátuma
2017.03.14. 10:41
Illusztráció/Thinkstock
Az állatkertészek nagy örömére új lakóval bővült a Veszprémi Állatkert. Az idei év Afrika - szavanna első újszülöttje a kis impala bébi - tudatják a közösségi portálon.

Az impala az afrikai szavannák talán legkecsesebb, és egyik leggyakrabban előforduló antilopféléje. Fás, cserjés szavannákon él, ahol nem túl magas a fű és optimális esetben található a közelben víz. Társas lény, csordákban legelészik, melynek élén egy bika áll.

Forrás: Veszprémi állatkert/Facebook

Forrás: Veszprémi állatkert/Facebook

A két nem megjelenése eltérő, ugyanis csak a hímek viselnek szarvat, mely jellegzetesen lant alakú, és hátrafelé hajlik. Jó időben a Gulya-dombon található Afrika-szavanna kifutón tekinthetik meg őket látogatóink a szélesszájú orrszarvúk, zebrák és zambézi mocsáriantilopok társaságában, de hűvösebb időjárás esetén bármikor megtekinthetők az új Orrszarvúházban kialakított belső kifutójukban. A tehén 7 hónap vemhesség után hozta világra kicsinyét, melyet születése óta nagy gonddal őriz. Anya és borja is jó egészségnek örvendenek. Az újszülött borjú pár hét múlva a nagyközönség számára is látható lesz - írják a Facebook-on.