Előfizetés

Pusztul Hruscsov moszkvai öröksége

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2017.03.18. 06:30
Omladozó „hruscsovka” Moszkvában FORRÁS: MOSCOW TRAVEL GUIDE
Hajdanán a Szovjetunió első embere Nyikita Hruscsov úgy vélte, hogy huszonöt, maximum ötven év alatt megvalósul a kommunizmus, addig kell kibírniuk azoknak a négyemeletes lakóházaknak, amelyeket rohamtempóban építettek fel a lakáshiány enyhítésére. A kommunizmus csak nem akart megvalósulni, még a Szovjetunió is összeroppant, a háztípus azonban, amelyet a népnyelv „hruscsovkának” nevezett, a helyén maradt. És szép csendesen pusztulásnak indult. Kezdeni kellett vele valamit.

A hatvanas években felhúzott „hruscsovka” három-négy emeletes téglafalu, később inkább betonpaneles, rendkívül olcsó kivitelű ház, amelyben a lakások belmagassága alig éri el a két és fél métert, a hálószobák alapterülete 6-9 négyzetméter, a konyháé maximum öt, a wc-vel együtt épült fürdőszoba is ennek megfelelően kicsi. A falban kialakított bemélyedés volt hívatva helyettesíteni a hűtőszekrényt, olyan vékonyra húzták fel oda ugyanis a téglafalat, hogy áramlik be a hideg. Ezekben a házakban általában lift, padlás vagy pince sincs. A rossz szigetelés állandó beázással jár. A távfűtést, a melegvíz- és a gázszolgáltatást azonban biztosították. S, ami mindennél fontosabbnak bizonyult, fedél került az emberek feje fölé, méghozzá nagyon olcsón.

A „hruscsovka” nem élte meg a kommunizmus diadalát, építése azonban még névadóját is túlélte, 1985-ig rendületlenül építették őket, igaz jobb minőségben, de nem elég jóban ahhoz, hogy ne okozzanak lakóiknak egyre nagyobb kellemetlenséget. Ezért nagyszabású programot dolgoztak ki ezeknek a házaknak a renoválására. Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin arról számolt be Putyin elnöknek februárban, hogy néhány év alatt 160 ezer moszkvai családot költöztettek új otthonba, mintegy 6 millió négyzetmétert újítottak fel. Idén, legkésőbb jövőre be is fejezik ezt a programot. Ezzel azonban nem oldódik meg a probléma. Mintegy 25 millió négyzetméternyi „hruscsovka” maradt még. Ezekben a gyatra négyemeletes lakóházakban 1 millió 600 ezer moszkvai él. Az erkélyek leszakadóban vannak, a fűtési rendszer szinte helyrehozhatatlanul elavult, a csatornázást csak úgy lehetne megjavítani, ha lebontanák a lakások közötti közfalakat. Eredetileg a franciák gyártották le a házak elemeit, de a francia normáknak azok már akkor sem feleltek meg.

A polgármester az orosz elnökkel folytatott februári megbeszélésén nem győzte sorolni a gondokat. Vlagyimir Putyin a moszkvaiak elvárásainak megfelelően már ezen a megbeszélésen is azt javasolta, hogy renoválás helyett válasszanak más utat. Bontsák le ezeket a házakat és építsenek újakat a helyükre. Ehhez azonban sok pénzre, vállalkozó szellemű befektetőkre, nagy tervezésre és új törvények elfogadására lenne szükség. Saját erejéből a főváros aligha lenne képes megbirkózni ezzel a feladattal.

Putyin első lépésként megbízta az építési minisztériumot, hogy a moszkvai városvezetéssel együtt dolgozzon ki egy szövetségi törvényt, amely lehetővé tenné a roskatag házak lebontását, az emberek áttelepítését. A mai törvények alapján ugyanis formálisan a „hruscsovka” nem minősül életveszélyesnek, ennek megfelelően le sem bontható.

A moszkvai városvezetés is azon a véleményen van, hogy a felújítások eddigi gyakorlata nem folytatható, A szakemberek szerint a már felújított lakások a minimális elvárásoknak sem felelnek meg, minőségileg rosszak, energiapazarlók. Amikor a négyemeletes házak lebontásáról beszélnek, én nem a házakat, hanem a benne élő embereket látom– mondta a városvezetés tanácskozásán egy képviselő. Orvosként ugyanis sok olyan megbetegedéssel találkozik, amely összefüggésben van a rossz lakáskörülményekkel és az ezekből fakadó stresszel.

Már most sejthető, hogy a készülő új program szembe találhatja magát az emberek akaratával. Ahhoz ugyanis, hogy valaki nagyobb lakáshoz jusson, valószínűleg hozzá kell járulnia a többletköltségekhez. Ráadásul egy ilyen új program megvalósítása hosszú évek munkájával valósítható csak meg, addig a lakókra a teljes bizonytalanság vár. Kiszámíthatatlan az egyéni építkezési vállalkozók felelőssége vagy felelőtlensége is. Túl jó tapasztalatok eddig sem voltak.

A „hruscsovka” lecserélésétől függetlenül nagyszabású lakásépítés folyik az orosz fővárosban. Januárban több mint 70 ezer új lakást építettek, tavaly pedig majdnem 80 millió négyzetmétert adtak át. Nemcsak a „hruscsovka” lakóinak a problémáját kell megoldani. A katonák lakásgondjait is orvosolni kell. 2012 óta négy körzetben 16 ezer lakás épül a számukra, és idén szeretnék végre befejezni ezt a programot.

A gazdagok gondjai más természetűek. Ők nyugati szintű igényeiknek megfelelő lakásokat keresnek és természetesen, találnak is. Pedig Moszkva a világ tíz olyan városa közé tartozik, ahol az ingatlanárak a csillagokat ostromolják. New Yorkkal, Sydney-vel, Párizzsal, Sanghajjal vetekszik az árakban. Az ajánlatok között többszáz négyzetméteres, 5 hálószobás, 2 fürdőszobás teljesen berendezett lakástól kezdve a csodálatos villákig nagy a kínálat azok számára, akik nem Londont vagy mondjuk Bécset választják inkább. A pénz nem számít. Az orosz milliárdosok Londonban is arról híresek, hogy minden pénzt megadnak azért, csakhogy vetélytársaiknál fényűzőbb kastélyokhoz jussanak. Moszkvában is keresik a különlegeset, az egyedit, a semmihez nem hasonlíthatót. A hirdetések fotói is ezekre a különlegességekre fókuszálnak. Egész városrészek alakultak ki a gazdagok igényeinek a kielégítésére. Ilyen a Rubljovka, az orosz oligarchák kedvelt élettere. Mostanában leginkább a 4-500 négyzetméteres házakat vásárolják. Itt dollármilliókban számolnak. Pedig nemcsak a megvételük, a fenntartásuk is egy vagyonba kerül. Mégis gond nélkül megfizetik a belépőt a paradicsomba. Nem, mint a „hruscsovka” lakói.

Francia elnökválasztás - Befejeződött a jelöltállítási folyamat

Befejeződött pénteken a franciaországi elnökválasztás jelöltállító folyamata, azaz az egy-egy jelöltet támogató, legalább ötszáz képviselői vagy polgármesteri aláírás leadása az alkotmánytanácsnál. A testület szombaton teszi közzé a jelöltek hivatalos névsorát.

A legutóbbi, keddi összesítéskor nyolc jelöltnek már megvolt a szükséges ötszáz, választott tisztséget betöltő személy támogatói aláírása, amely alapfeltétele az elnökjelöltségnek.

A korrupciós botrányok ellenére Francois Fillon konzervatív jelölt 2953 aláírást gyűjtött össze, amely az őt jelölő legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak választott képviselőinek biztos támogatására utal. A szocialisták előválasztáson megválasztott jelöltje, Benoit Hamon 1717, a favoritnak számító Emmanuel Macron független jelölt 1548 aláírásnál tartott kedden.

Őket követte a szuverenista Nicolas Dupont-Aignan (672), a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon (666), a kommunista Nathalie Arthaud (623) és végül Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke (618).

Nagy meglepetésre még egy szuverenista és Európa-ellenes jelölt, Francois Asselineau is összegyűjtött 569 támogatói aláírást keddig, őt 2012-ben nem támogatták elegen ahhoz, hogy részt vehessen a választáson.

Rajtuk kívül még három kisebb jelöltnek lehet esélye a nevezésre, a szintén szuverenista jobboldali Jacques Cheminade-nak, a párt nélküli, centrista Jean Lassalle képviselőnek és Philippe Poutou munkásnak, az Új Antikapitalista Párt jelöltjének. Utóbbi péntek este azt közölte, hogy sikerült 523 aláírást összegyűjtenie.

Az aláírások alkotmánytanácsi hitelesítése után valamennyi hivatalos jelöltnek vagyonbevallást kell készítenie.
A franciaországi elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én tartják.

Trump nem akart kezet fogni Merkellel - Videó

Publikálás dátuma
2017.03.17. 21:48
Forrás: The Guardian/Facebook videó
Igen fagyos hangulatban állt az újságírók elé Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken a Fehér Házban- írtuk a történteket elemző cikkünkben. Ami pedig a fagyos hangulatot illeti: a The Guardian Facebook-oldalára is felkerült az a felvétel, amin a konokul maga elé bámuló amerikai elnök szemmel láthatólag semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy kezet fogjon tárgyalópartnerével, Németország kancellárjával. Noha a fotósok többször is bekiabálják: handshake, handshake! (kézrázás) Donald Trump csak néz maga elé, mintha süket lenne, Angela Merkel pedig vág egy sokatmondó fintort.