Megint Vajna számait húzták ki

Publikálás dátuma
2017.03.20. 06:22
Az internetes szerencsejátékok is milliárdos hasznot hozhatnak a kiválasztottaknak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Miközben lassan megnyitja virtuális kapuit Andy Vajna online kaszinója, a magyar szerencsejáték-szervezés szinte egészébe szállt bele páros lábbal az utóbbi hetekben a világ egyik legnagyobb internetes szerencsejáték cégének tartott Sportingbet leányvállalata, a Sporting Odds. Ám távolról sem csak ezt a megpróbáltatást kell kiállnia a magyar szabályozásnak. Az Unibet korábban indított eljárása ugyancsak folyamatban van Luxembourgban, az Európai Unió Bíróságán.

Izgalmas hetek, hónapok várnak a honi szerencsejáték iparra. Mélyreható vizsgálat készül arról, hogy egyezik-e az Európai Unió alapszabályaival az a rend, ahogyan itthon az iparágat átszervezte az Orbán-kormány. Ennek (rész)eredménye hamarosan látható lesz. Amint azt Lehóczki Balázs, az Európai Unió Bíróságának sajtóreferense a Népszavának elmondta, az Unibet-ügyben Maciej Szupner főtanácsnok eredetileg március elején tervezte kihirdetni az indítványát, amit aztán április elejére halasztott. Az ítéletet megelőző jogi szakvélemény nem köti az EU Bíróságát. A szervezet hozhat az indítványtól eltérő tartalmú döntést, ám az gyakorta inkább egyezik a véleményező álláspontjával.

A globális netes szerencsejáték-ipar egyik meghatározó szereplője, az Unibet International évekkel ezelőtt azért fordult az Európai Unió Bíróságához, mert úgy vélte a magyar szerencsejáték szervezés és a koncessziós jogok kiadása nem egyezik az unió alapelveivel. Az ügy most lépett "érdemi fázisba". Mint emlékezetes az online szerencsejáték-piaccal kapcsolatban korábban a kormányzat azt hangoztatta, hogy ha a globális cégek hajlandóak a honi játékosok utáni forgalmuk után az adóterheket megfizetni, azaz az adóhatósággal együttműködni, akkor koncessziós jogot szerezhetnek. Ennek segítségével legálissá válhatott volna működésük Magyarországon. Úgy tudjuk több vállalat - így az Unibet is - fontolgatta, hogy megteszi a szükséges lépéseket, hajlandó a koncessziós terhek befizetésére, s biztosítja az átláthatóságot a magyar játékosok esetében. E lehetőséggel azonban sohasem élhettek az online-oldalak üzemeltetői. A cégek számára ugyanis az együttműködést lehetővé tévő koncessziós pályázatokat sohasem írták ki. Az Unibet pedig éppen a semmittevést vetette fel beadványában.

Szerintük Magyarország passzivitása sérti az uniós alapjogokat, a szolgáltatások szabad áramlását és a letelepedés szabadságát. Meglátásuk szerint a magyar kormány azzal, hogy a megígért tendereztetési eljárásokat nem indította el, megakadályozta, hogy a más uniós tagállamokban letelepedett szerencsejáték-szervezők szabályos keretek között működhessenek hazánkban. Az ügy pikantériája, hogy azóta számos élő kaszinóra, s immár online játékbarlangra szóló koncessziót kiosztottak, többek között Andy Vajnának is.

Ennél jóval fajsúlyosabb üggyé válhat egy másik eljárás, amelyet a brit Sporting Odds Limited indított a magyar szerencsejáték szabályozással szemben – tudtuk meg. Lehóczki Balázs megerősítette, hogy a társaság január első napjaiban valóban vizsgálatot kezdeményezett, amely lényegében a magyar szerencsejáték-piac szabályozásának minden eleme ellen, így az élő kaszinók, az online kaszinók és a lóversenyfogadás terén is kifogást emel. A Sporting Odds azt teszi szóvá, hogy a magyar fél a piac átszervezése kapcsán számos alkalommal arra hivatkozott: „koherens módon követni kívánja azt a célt, hogy csökkentse a szerencsejáték függőséget az országban”. A Sporting Odds úgy látja, hogy a kaszinókoncessziók kiosztásával összefüggésben is érvényre kellett volna juttatni ezt az indoklást. A kaszinók forgalma azonban növekszik, sőt még hirdetéseik is gyarapodtak. Mindez arra utal, hogy a szerencsejáték függőség csökkentése egyáltalán nem teljesül – mutatnak rá. A Sporting Odds ezen felül támadja azt az elvet is, ahogyan az élő kaszinók koncesszióit kiosztották. Szerintük az eljárás módja nem felel meg az unió szabad letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó alapelvének. Mint ahogyan pontosan ez a baj azzal is, hogy csak azok kaphatnak online kaszinó működtetéséhez koncessziót, akiknek már van földi” játékbarlang üzemeltetéséhez szükséges engedélyük.

A Sportingbet leányvállalata megkérdőjelezi azt is, hogy a magyar lóversenyfogadás megfelel uniós elveknek, s a szerencsejátékok elterjedésének tényleges korlátozására irányuló kormányzati politika hiányára hivatkoznak. Komoly ellentmondást látnak ugyanis a honi rendelkezésekben. Az ilyen fogadások lebonyolítását ugyanis a száz százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft.-hez rendelik. Igen ám, de ugyanennek a szabályozásnak egy másik pillére megengedi a koncessziót szerzett magánvállalkozásoknak a szintén játékfüggőséget okozó, online és kaszinóban űzött szerencsejátékok szervezését és terjesztését. Aminek láthatóak a már említett következményei.

Az ügy kimenetelét nehéz lenne most megjósolni. Egy azonban bizonyos: a szerencsejáték-piac átalakítása a végéhez közeledik, a kormányhoz közeli szereplők a “táblára kerültek”. Amennyiben azonban a Sporting Odds-ügy mégis léket üt a kialakult koncepción, akkor előfordulhat, hogy az iparágat új jogi környezetébe kell helyezni.

Indulhat Vajna online kaszinója
A perekkel mit sem törődve az Andy Vajnához kötött Vegas.hu hamarosan elindítja internetes szolgáltatását, s ezzel a filmügyi kormánybiztos újabb, komoly pénzügyi lehetőségeket rejtő piacra lép be. A mértéktartóbb becslések szerint a magyar online szerencsejáték-piac 20-30 milliárd forintra tehető évente, ám akad, aki szerint elérheti a 100 milliárdot is. Lapunk forrásai szerint az internetes oldalt, s ezzel a legálisnak mondott honi online kaszinó iparágat májusban szeretnék elindítani. Értesüléseink szerint azonban akadnak fejlesztési problémák, így az internetes szerencsevadászat akár késhet is. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti osztálya ezzel együtt a Vegas.hu mögött álló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft.-nek már megadta a 2024. végéig szóló, online kaszinó működtetésre szóló engedélyét. (Az LVC Diamond tulajdonosaként a Las Vagas Casino Kft. lelhető fel a cégbírósági papírokban, amelynek ügyvezetői között tavaly szeptember óra Andy Vajna is megtalálható.) Kérdéseinkkel kerestük Andy Vajna köreit is, ám csak azt a választ kaptuk, hogy „terveink szerint a Vegas.hu megnyílik 2017 első felében”.

Hétfőtől csak matematikusok vehetnek tojást?

Publikálás dátuma
2017.03.19. 10:14
A kép illusztráció Fotó: Molnár Ádám
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) módosított egy rendeletet, amely hétfőtől érvényes, és az a célja a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezni a kiskereskedőket -írja a hvg.hu. 

Az NGM indoklása szerint a módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére.

A hétfőtől életbe lépő rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni. Így összehasonlítható lesz az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt alacsonyabb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

Szerző

Egy fájó lista - Íme a leggazdagabb országok

Publikálás dátuma
2017.03.18. 14:36
Katar FOTÓ: Thinkstock
A CIA adatai alapján összeállított listán a 10 leggazdagabb országból 4 európai, a fennmaradó 6 ázsiai.

Az egyes országok életszínvonalának, vagyis a helyi lakosság jólétének egyik széleskörben alkalmazott mérőszáma az egy főre jutó GDP. Az alábbi lista az Amerikai Hírszerzési Ügynökség (CIA) 2016-os adatai alapján a 10 leggazdagabb országot veszi sorra egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján (dollárban kifejezve). Ez a mérőszám leegyszerűsítve annyiban különbözik a "sima" egy főre jutó GDP-től, hogy számításba veszi az adott országban jellemző árszínvonalat, ezáltal hitelesebb képet ad az emberek tényleges életszínvonaláról - írja a portfolio.hu.

1. Katar - 129 700 dollár
2. Luxemburg - 102 000 dollár
3. Makaó - 96 100 dollár
4. Szingapúr - 87 100 dollár
5. Brunei - 79 700 dollár
6. Kuvait - 71 300 dollár
7. Írország - 69 400 dollár
8. Norvégia - 69 300 dollár
9. Egyesült Arab Emírségek - 67 700 dollár
10. San Marino - 65 300 dollár

Szerző