Előfizetés

Balra tolódhat Szárvidék

A német szövetségi belpolitika szempontjából is igen fontos választást rendeznek meg vasárnap Saarland tartományban. Bár az utóbbi felmérések szerint valamelyest alábbhagyott a Schulz-effektus, s átlagosan egy százalékkal csökkent a német szociáldemokraták népszerűsége, a tartományi voksoláson előretörhet az SPD. 

A felmérések szerint ugyan a kereszténydemokraták vezetnek a szociáldemokraták előtt, ám Annegret Kramp-Karrenbauer tartományi kormányfő nagyon is aggódhat miniszterelnöki tisztsége miatt. A Wahlen közvélemány-kutató szerint a CDU 37-32 arányban vezet az SPD előtt, az Infratest dimapnál azonban mindössze egyetlen százalék Angela Merkel kancelár pártjának előnye (35-34). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a CDU három százalékot veszítene, Martin Schulz tömörülése viszont nyolc százalékot nyerne. Ugyanezen felmérés szerint az Oskar Lafontaine által irányított Balpárt 13 százalékot kaphat, Mindez azt jelenti, hogy a baloldali koalíció nagyjából hasonló eredményre számíthat, mint egy jobboldali szövetség, már ha a CDU az Alternatívával (AfD) szövetkezne.

Az eredmények azt is jelzik, hogy ebben a tartományban is nagyon érződik a pozitív következménye annak, hogy az Európai Parlament elnöke került az SPD élére. A másik ok Anke Rehlinger, az SPD listavezetőjének népszerűsége, illetve az, hogy a televíziós vitákban jobban szerepelt a kereszténydemokrata miniszterelnöknél. Az egykori súlylökő Rehlinger elsősorban a szociális igazságosság kérdésére koncentrált, ami kedvező visszhangra talált a választók körében. Felvetette azt a kérdést is: honnan szereznek majd pénzt a helyi kormány által sokat emlegetett befektetésekhez. Bár a két párt között nincs nagy különbség, ha közvetlenül kellene tartományi kormányfőt választani, a kereszténydemokrata politikus előnye tetemes, 19 százalékos lenne.

Ha az SPD a Balpárttal lépne koalícióra, a volt Nyugat-Németországban első ízben lenne példa egy ilyen szövetségre. Ugyanakkor a szociáldemokraták számára azért lenne nagy siker a tartomány bevétele, mert majdnem 18 év óta nem tudtak miniszterelnökük Saarlandban.

Izrael megfenyegette a szír légierőt

Ha Bassar el-Aszad szír elnök hadseregének légiereje ismét rakétákat lő ki a Szíriában hadműveletet végrehajtó izraeli vadászgépek ellen Izrael habozás nélkül megsemmisíti Damaszkusz légvédelmi rendszereit, közölte vasárnap Avigdor Libermann a Netanjahu-kormány védelmi minisztere. 

Az izraeli tárcavezető arra reagált, hogy pénteken a szír légelhárítás rálőtt az izraeli légierő Szíriában csapást mérő repülőgépeire és egy szíriai rakétát Jeruzsálem közelében semmisített meg az izraeli rakétaelfogó rendszer. Damaszkusz állítása szerint egy izraeli repülőgépet le is lőttek, egyet pedig eltaláltak, de ezt cáfolta Jeruzsálem.

Izrael a szíriai háború során már többször mért csapást szíriai célpontokra, általában a libanoni Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokra és raktárakra, a polgárháborúba nem avatkozik be.

Pelosi: Trump kérjen bocsánatot Obamától

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottsága ma tart meghallgatást a tavalyi orosz hackertámadások ügyében. Nem csupán azt vizsgálják, hogy Oroszország tényleg befolyásolni próbálta-e az amerikai elnökválasztás kimenetelét, hanem Donald Trump Barack Obama ellen felhozott vádja is napirendre kerül.

James Comey, az FBI igazgatója és Mike Rogers, az NSA vezetője is tanúskodik a meghallgatáson, s várhatóan arról is kérdezik őket, folyt-e lehallgatás a Trump-toronyban tavaly októberben, az elnökválasztást megelőzően.

A bizottság bekért minden fellelhető dokumentumot az igazságügyi minisztériumtól, s a tárca helyi idő szerint pénteken este teljesítette is a kérést. A Reuters kormányforrásból úgy értesült, az átadott anyagban első olvasásra nincs olyan információ, amely alátámasztaná Trump állítását. A képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságának vezetői már korábban kijelentették: nincs tudomásuk semmiféle bizonyítékról. A Fehér Ház sem állt elő konkrétummal, Donald Trump Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatóján ennek ellenére azzal tréfálkozott: legalább annyi közös van bennük, hogy Obama mindkettőjüket lehallgatta. A német kancellár nem találta ezt viccesnek.

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata kisebbségi vezetője a CBS csatorna Face the Nation műsorának adott, tegnap sugárzott interjújában azt mondta, Trump bocsánatkéréssel tartozik Obamának a vádaskodás miatt. Pelosi szerint Trump figyelemelterelés céljából dob be megbotránkoztató állításokat, nem tiszteli hivatala méltóságát és felelősségét.

Trump nem érti a NATO-t
A hétvégén ismét Floridában golfozó Trump legújabb Twitter-üzenetéből kiderült, aligha van pontosan tisztában a NATO működésével. A Merkel-látogatást értékelve ugyan azt írta, a találkozó – a média hamis állításaival ellentétben – sikeres volt, de hozzátette: Németország „nagy összegekkel tartozik” a védelemért a NATO-nak és az Egyesült Államoknak.
Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szintén Twitteren írta: „Bocsánat elnök úr, a NATO nem így működik”. Európa védelme közös érdek, az európai szövetségeseknek többet kell költeniük saját védelmükre, de nem Washingtonnak fizetnek ezért, magyarázta Daalder.