Ennyiért jöhetne a Rolling Stones is

Publikálás dátuma
2017.03.21 06:45
A költségvetésből A-kategóriás világsztárra is futná FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER
Fotó: /
Az Európai Unió közbeszerzési honlapjának írása szerint hirdetés nélküli közbeszerzésen 3,7 milliárd forintért megkapta a Müpa Budapest Nonprofit Kft. a vizes világbajnokság ünnepségeinek művészeti tervezését és szervezését – írta lapunk március 13-án. Megkerestük az intézményt vezető Káel Csabát és a meghatározó magyar fesztivál- és koncertszervezőket, hogy megtudjuk, mire elég a meghökkentően magasnak tűnő büdzsé. Világsztárok meghívását is lehetővé teszi-e ez az összeg, és elég-e a rendelkezésre álló nem egészen négy hónap július 14-ig egy ilyen volumenű esemény megrendezéséhez?

Borsos László, az egyik legnagyobb magyarországi koncertszervezőcég (Robbie Williamst, Bruno Marsot és a Cirque du Soleil produkciót is Budapestre hozó) Live Nation Magyarország ügyvezetője szerint a 3,7 milliárd forint, azaz kb. 12,3 millió dollár elég lehet akár a legnagyobb világsztárok – például a Rolling Stones - gázsijára is, de fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen típusú rendezvényeknél nemcsak a művészek fellépti díja jelent költséget. A gázsi mellett az első osztályú repülőjegyektől a színpadtechnikát és hangszereket szállító kamionokig, a biztosítástól a luxusszállásig, a különleges étkezési igényektől a személyzeti költségekig rengeteg tétel adódik össze, amikor egy kulturális rendezvény büdzséjéről esik szó.

A Müpa Budapest Nonprofit Kft. meghívásos pályázat útján került kiválasztásra: a megbízás egy részfeladat elvégzésére, a 17. FINA világbajnokság nyitóünnepségeivel és záróünnepségével kapcsolatos rendezvények művészeti megvalósítására szól, melynek költségvetése 1 999 736 000 forint - pontosítja az információnkat a Müpa sajtóosztálya. A pályázatban foglalt másik részfeladatot, a nyitóesemény technikai lebonyolítását pedig – nem alvállalkozóként, hanem a részfeladat nyerteseként - az ECA2 francia cég biztosítja, amely 1,8 milliárd forintért vállalta a megbízást.

 Mit tud az alvállalkozó?
Kerestük az alvállalkozó ECA2 céget, ám nem válaszoltak a rendezvény részleteit firtató kérdéseinkre. A weboldalukon olvasható információk szerint a cég alaptevékenysége a multimédia show tervezés és kivitelezés. Jogilag a vállalkozás székhelye Hong Kongban található, de az operatív tevékenységüket Franciaországban végzik.
A cég szervezte többek között az Eiffel toronynál 2000-ben megrendezett Millenium show-t. Sportrendezvényeken is többször bizonyítottak már, nevükhöz fűződik az 1998-as franciaországi futball világbajnokság nyitó- és záróünnepsége, 2003-ban Ajubában az Afrika játékokat rendezték, a 2004-ben Athénban pedig a paralimpiai játékok ceremóniáját.
Történetmesélésre is vállalkoznak a legkorszerűbb 3D-design, a fénytechnika és a multimédia effektusok segítségével, például 2014-ben Nigéria centenáriumi ünnepségén az ország történelmének bemutatása volt a megrendelő koncepciója. Eseményeiken a vizualitás nem csupán a technológia korszerű alkalmazásáról szól, hanem a díszletek, látványelemek és a résztvevő emberek összekapcsolásáról is.

Lapunk kérdésére, hogy miért az amúgy is kiemelten támogatott kulturális intézmény kapott meghívást a pályázatra, azt a választ kaptuk, hogy a Müpa nemzetközi tapasztalatával és kapcsolataival, szaktudásával járul hozzá a sikeres és magas színvonalú lebonyolításhoz. Hogy kik lesznek a fellépők? „A művészeti koncepció alapján a forgatókönyv kidolgozása elkezdődött és jelenleg is zajlik – a részletes programról, a fellépők-közreműködők személyéről, a helyszínekről a folyamat előrehaladtával kap tájékoztatást a sajtó." - jött a hivatalos válasz.​ Egyébként a Művészetek Palotája, az utóbbi években egyre több házon kívüli programot szervez. Ebbe a sorba tartozik például a tavalyi Plácido Domingo ingyenes koncert, ami az utolsó pillanatban a tervezett Szent István Bazilika helyett a Papp László Sportarénába került át.

A világsztároknak nincs fix gázsijuk – emeli ki Borsos László, aki ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra is, hogy a művészek fellépti díja függ attól, hogy turnéznak-e, körutazásukba könnyen beilleszthető-e a budapesti helyszín, vagy épp a malibui házukban töltött szabadságukról hívják fellépni őket. Számos egyéb, gázsijukat kiegészítő költség is felmerülhet, az alkalomhoz illő különleges rendezői kívánságok is járhatnak extra pénzügyi kötöttségekkel.

Ami a nem egészen négy hónapos időintervallumot illeti, Borsos László szerint a július 14-30. között zajló rendezvény időpontja ugyan közelinek tűnik, még nem vagyunk elkésve. Jelenleg is zajlik még a nyári fesztiválok foglalása, ezért bár a legnagyobb művészek ilyenkor már le vannak kötve, mégsem lehetetlen A-kategóriás sztárt elhozni Budapestre.

Borsos László lapunk kérése ellenére nem játszik el a gondolattal, hogy milyen rendezvényt szervezne a 3,7 milliárd forintból, mert nem látta a kiírást, az igényeket, és nem ismeri a feltételeket.

A Sziget 2015-ös nyeresége túllépte a félmilliárd forintot, 2016-ban pedig „több százmilliós nyereséget hozhatott a fesztivál” – fejtette ki Gerendai Károly a rendezvény utolsó napján.

Jakobi László, a klasszikus zenei világsztárokat felvonultató MVM koncertek szervezője összesen évi 40 millió forint támogatásból tudja Magyarországra hozni az olyan muzsikusokat, mint Christoph von Dohnányi, Msztyiszlav Rosztropovics, Fazil Say, Grigorij Szokolov, Joshua Bell, Jevgenyij Krolojov vagy a Philharmonia Zenekar London. A szó szerint egyszemélyes zenész-koncertszervező csellista a saját művészbarátait kéri fel magyarországi fellépésre, akik a személyes kapcsolat okán a szokásosnál sokkal kisebb gázsiért is eljönnek hozzánk. Jakobi László is azt állítja lapunk kérdésére válaszolva, hogy a világsztároknak – klasszikus zenei művészeknek sem – nincs meghatározott gázsijuk, ugyanaz a zenész fellép 10 ezer euróért és 100 ezerért is, függően az eseménytől, a körülményektől, és a meghívó személyétől.

Olcsóbb a koronát utaztatni
  • 2011-ben a nagy vitát kiváltó millenniumi rendezvénysorozat keretén belül utazott a Szent Korona Esztergomból Budapestre és vissza, az eseményre pontont is kellett építeni. Ezt is tartalmazta a 150 milliós összköltségvetés, melyről azonban a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal nem tudott hivatalos tájékoztatást adni, mert a rendező szervek állítólag saját költségvetésből finanszírozták az ünnepséget.
  • A 2010-es Úszó EB nyitó eseményén a következő művészek léptek fel: Bangó Margit, Strokes, Bad Boy's együttes, Presidance tánccsoport, 100 Tagú Cigányzenekar.
  • Tavaly augusztus 20-án mintegy 220 millió forintot költöttek a központi rendezvényekre, ebből csak 150 millió forint volt a tűzijáték közvetlen költsége.
  • 2015-ben a Sziget 4,7 milliárdos költségvetésének 0, 9 százaléka volt az állami támogatás, a tavalyi 5,4 milliárd forintos költségvetésnek szintén minimális része volt az állami dotáció.
Szerző
2017.03.21 06:45

Moszkva Izraelt hibáztatja az Il-20-as lelövéséért

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:12
Igor Konasenkov
Fotó: AFP/ VITALIY BELOUSOV / SPUTNIK
A védelmi tárca szóvivője úgy véli, megsértették a 2015-ben megkötött kétoldalú megállapodást a véletlen konfliktusok elkerüléséről Szíria térségében.
Teljes egészében az izraeli légierőt terheli a felelősség az orosz Il-20-as katonai rádióelektronikai felderítőgép Szíriában bekövetkezett pusztulásáért, valamint azokat, akik elrendelték, hogy az izraeli F-16-osok fedezékként használják az orosz repülőt – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője vasárnap Moszkvában. A tábornok rámutatott, hogy az izraeli harci gépek a hétfői incidens idején azoknak a leszálló útvonalaknak a közelében hajtották végre műveleteiket, amelyet a hmejmími orosz repülőtérre tartó katonai, valamint a polgári utasszállító repülőgépek szoktak használni. A szóvivő szerint a rendelkezésre álló „objektív adatok arról tanúskodnak”, hogy az izraeli vadászpilóták „nem professzionális módon vagy minimum bűnös hanyagsággal” jártak el. Konasenkov azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette a 2015-ben megkötött kétoldalú megállapodást a véletlen konfliktusok elkerüléséről Szíria térségében. Rámutatott, hogy az izraeliek gyakorlatilag csak a támadásukkal egy időben, 21 óra 39 perckor figyelmeztették az orosz hadsereget, négy F-16-osuk pedig már 21 óra 40 perckor végrehajtotta a csapást.      Szavai szerint a vadászgépek nem Szíria északi részére sújtottak le, ahogy azt izraeli részről megtévesztő módon bejelentették, hanem a nyugati partvidéken található Latakijára. Ez a körülmény megakadályozta, hogy a Szíria északi részéről visszatérőben lévő Il-20-ast biztonságos területre vezethessék ki. A tábornok elmondta, hogy az izraeli féllel a kommunikáció orosz nyelven folyt, és az orosz védelmi tárca rendelkezik arról készült hangfelvétellel. Beszámolója szerint az Il-20-ast 22 óra 03 perckor találta el egy szíriai légvédelmi rakéta, és a gép 22 óra 07 perckor tűnt el a radarernyőkről. A szíriai orosz fél 22 óra 29 perckor közölte az izraelivel, hogy az Il-20-as katasztrófahelyzetbe került, és követelte, hogy az izraeli gépeket vonják ki a társégből, mert ott mentési művelet kezdődik. Izrael Konasenkov tájékoztatása szerint nyugtázta az értesítést, ám légierejének F-16-osai csak 22 óra 40 perckor hagyták el a zónát. A szóvivő szerint az izraeli légierő parancsnokságának ügyeletes tisztje 22 óra 53 perckor közölte, hogy az izraeli fél megkapta az értesítést az Il-20-assal történt incidensről, a zónát kiürítette, és szükség esetén segítséget ajánl fel. Konasenkov szerint az izraeli F-16-osok a latakijai támadást követően a szíriai partvidéktől 70 kilométerre járőröztek, rádióelektronikai zavarást alkalmazva, feltehetően egy második csapásra készülve. (Az izraeli légvédelem korábban azt közölte, hogy akkor, amikor a szíriai légvédelem kilőtte rakétáit, az izraeli gépek már visszatértek saját légterükbe.) A szóvivő szerint az izraeli gépek egyike 21 óra 59 perckor manőverbe kezdett a szíriai partvidék irányába, megközelítve a leszállásra készülő Il-20-ast. Ezt a szíriai légvédelem az izraeli légierő újabb támadásaként értékelte. Konasenkov kijelentette: az izraeli pilótának tudnia kellett, hogy az orosz repülő felülete nagyobb az általa vezetett F-16-osénál, és így a szíriai légvédelem fő célpontjává válik. Szerinte az izraelieknek arról is tudomásuk volt, hogy az orosz és a szíriai fegyveres erőknél eltérő típusú barát-ellenség felismerő rendszert rendszeresítettek, ezért a szíriai radarok az Il-20-ast izraeli vadászgépek csoportos céljaként azonosíthatják be. Konasenkov szerint Szíria fölött az izraeli és az amerikai légierő merőben eltérő magatartást tanúsít. Oroszország és az Egyesült Államok között ugyanis működik egy kommunikációs csatorna a légi incidensek megelőzése érdekében, amelyen keresztül a felek előre figyelmeztetik egymást arról, ha bevetik légierejüket, ami lehetővé teszi, hogy kizárják az olyan helyzeteket, amelyekben a két fél katonái veszélybe kerülhetnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország egyszer sem szegte meg az Izraellel megkötött megállapodásokat és nem vetette be a Szíriába telepített légvédelmi eszközeit, annak ellenére sem, hogy egyes izraeli légicsapások potenciális veszélyt jelenthettek orosz katonákra. Konasenkov szerint az orosz fél 310 alkalommal értesítette Izraelt arról, hogy légiereje akciót hajt végre, az izraeliek azonban csak 25-ször intéztek hasonló értesítést az oroszokhoz, akkor is csak közvetlenül a támadás előtt. A tábornok azt hangoztatta, hogy a Szíria irányában létrejött „konstruktív orosz–izraeli együttműködés” fényében Moszkva számára „nehezen érthető”, hogy mi váltotta ki „Tel-Aviv lépéseit”. „Ez rendkívül hálátlan válasz arra, amit az Oroszországi Föderáció Izrael Állam és az izraeliek érdekében tett az elmúlt időben” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy Izrael és Szíria közötti demarkációs vonalnál nyáron orosz közreműködéssel újították fel az ENSZ-békefenntartók működését, akiket orosz katonai rendészek biztosítnak. Elmondta, hogy Moszkva és Teherán tárgyalásainak eredményeképpen a Golán-fennsíktól 140 kilométerre vontak vissza nehézfegyverekkel felszerelt Irán-barát erőket, valamint hogy az orosz védelmi tárca, amelynek fontos szerepe volt az aleppói zsidó sírok megőrzésében, segédkezik izraeli katonák holttestének fellelésben is Szíriában. Konasenkov úgy vélekedett, hogy az izraeli katonai vezetés vagy nem értékeli az Oroszországgal fennálló viszony szintjét, vagy nem tart ellenőrzése alatt egyes parancsnokságokat és parancsnokokat, akik tudták, hogy lépéseik tragédiához fognak vezetni. Megfogalmazása szerint az izraeli légierőnek az Il-20-assal kapcsolatos magatartása „túllép a civilizált kapcsolatépítés keretein”.
Szerző
2018.09.23 20:12

Két napja hánykolódik a tengeren a sérült vitorlásversenyző

Publikálás dátuma
2018.09.23 19:43
Abhilash Tomy
Fotó: AFP/ DAMIEN MEYER
Segélykérő üzenetében azt mondta, enni, inni és mozogni sem képes.
Több ország is mentőcsapatokat küldött annak érdekében, hogy megmentsék az indiai Abhilash Tomy-t, aki – miközben a Golden Globe földkerülő vitorlásversenyen vett részt – súlyos hátsérülést szenvedett – írja a BBC. A férfi hajója Ausztrália partjaitól körülbelül 3200 kilométerre van. A hajó a viharban megrongálódott, és a férfi segélykérő üzenetében azt mondta, enni, inni és mozogni sem képes. Egy francia halászhajó már elindult a hajója felé, előreláthatóan hétfőre ér majd oda. Egy ausztrál és egy indiai katonai gép is elrepült a férfi hajója felett, de nem tudtak kapcsolatba lépni a férfival. Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság szóvivője szerint Abhilash Tomy vélhetően a sérülése miatt nem képes kommunikálni. Abhilash Tomy az első indiai tengerész, aki – még 2013-ban – vitorlással kerülte meg a Földet még 2013-ban.  
2018.09.23 19:43
Frissítve: 2018.09.23 21:09