Emelésért leveleznek a védőnők

Már 600 védőnő adta fel azokat a leveleket, amelyeket az alacsony fizetésük miatt postáztak több mint húsz közjogi méltóságnak - írta a Világgazdaság. Elsősorban azt kifogásolják, hogy miközben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű kollégáikra, nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá. Bár tavaly a költségvetésben kétmilliárd forint jutott a védőnők illetményének emelésére, a lapnak Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke azt mondta: a beharangozott havi bruttó 30 ezer forint helyett sokan csak pár ezer forinttal kapnak többet, de tud olyan védőnőről is, akinek egyáltalán nem emelkedett a fizetése.

Szerző

BKV: felmondások és sztrájkfenyegetés

Nyolcszáznál több aláírt felmondási nyilatkozatot helyeztek letétbe az Egységes Közlekedési Szakszervezetnél (EKSZ) a BKV dolgozói, többségében járművezetők és karbantartók, mert a cég vezetése továbbra sem adott bérajánlatot, az érdekvédők 3 évre szóló 30 százalékos követelését azonban nem fogadja el. Az állóháborúban a közlekedési vállalatnál működő három szakszervezet más-más módszerekkel bombázza a vezetőséget, a felmondások mellett van olyan érdekvédelmi szervezet, amelyik sztrájkkal fenyeget és nagyon sok dolgozó ezt is bevállalná. Az EKSZ tegnap felszólította a BKV vezérigazgatóját, hogy ne a 3 év egészére szóló 34 milliárd forintos béremelési keret előteremtésével húzza az időt, hanem adja oda az idei 15 százalékot az embereknek, további két évre pedig vállaljon garanciát.

Szerző

Orbán ma ajánlatot tesz Salgótarjánnak

Publikálás dátuma
2017.03.21. 06:07
Feketelistán volt a kormánynál Salgótarján eddig, ám Orbán Viktor mai látogatása fordulatot hozhat FOTÓ: WIKIPÉDIA
Utoljára maradtak a "szoci" városok Orbán Viktor országjáró listáján: Szeged után az ország második legkisebb megyei jogú városába, a baloldali irányítású Salgótarjánba látogat el ma a miniszterelnök. Ígéretekből azonban e Modern Városban sem lesz hiány.

Finoman szólva eddig nem halmozták el kormányzati pénzekkel a nehéz sorsú hajdani bányászvárost, Salgótarjánt azóta, hogy Orbán Viktornak "csalódást okozott". Az állam által kötelezően átruházott feladatok ellátása itt évente közel 5 milliárd forintba kerül, ehhez képest állami normatívából ennek körülbelül a felét kapták meg eddig, s további egy-másfél milliárdot szedtek be helyi adókból. A hiányzó egymilliárdot korábban nagyvonalúan kipótolták az úgynevezett "önhikis" forrásból, legalábbis addig, amíg a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a polgármester. Amikor 2014-ben a szocialista Dóra Ottó került a posztra, egyből elzáródtak a csapok: az első évben az egymilliárd helyett mindössze hatvanmillió forintot kapott a nógrádi megyeszékhely működésre, miközben a nála jóval fejlettebb Zalaegerszegnek működési és fejlesztési kiadásokra 800 milliót "utaltak át", Nagykanizsa félmilliárdot, Lenti 400 milliót, Pécs 1 milliárd 362 milliót, Nyíregyháza pedig egymilliárdot forintot könyvelhetett el kormányzati támogatásként.

A szocialista győzelem miatt "bepöccentek" a nógrádi fideszesek is: ekkor szavazták meg a megyei közgyűlésben a javaslatot, hogy ne Salgótarján, hanem Balassagyarmat legyen a megyeszékhely. Más kérdés, hogy ebből végül nem lett semmi, a megyeszékhelyek kijelölésének kérdése ugyanis az Országgyűlés hatásköre, itt pedig a nem döntöttek a változtatásról.

Dóra Ottó korábbi polgármester alig egy évvel a megválasztása után elhunyt, ezért időközi választásokat kellett kiírni. Kövér László gyorsan el is magyarázta a tarjániaknak, hogyan is kellene szavazniuk, hogy újra kinyíljanak azok a bizonyos pénzcsapok. A fideszes házelnök úgy fogalmazott, hogy a választók ezúttal nem hibázhatnak, olyan polgármestert kell választaniuk, aki képes megtalálni a partneri viszonyt a kormányzattal. Salgótarján azonban fittyet hányt az intésre, s - az ózdi, a veszprémi és a tapolcai választási vereség után újabb csapást mérve a jobboldalra - ismét szocialista polgármestert választott 2016 februárjában: Fekete Zsoltot, aki korábban Dóra Ottó jobbkeze, s alpolgármestere volt.

A szocialista városvezető eddig leginkább válságmenedzselést folytatott, s igyekezett betömködni a költségvetésben keletkezett lukakat. Tőle tudjuk: ehhez részben a város vagyonának mozdítható tőkérészét áldozták fel. Az utóbbi hónapokban azonban mintha növekedett volna a feléjük irányított állami támogatás. A polgármester szerint talán született valahol egy olyan döntés, hogy nem kell mindenáron megfojtani Salgótarjánt. A városnak egyébként van fejlesztési terve, s hatvanmilliárd forintból már érezhető eredményeket tudnának felmutatni. A hvg.hu úgy tudja: Orbán Viktor az ígéret szintjén még meg is fejelheti ezt az összeget, s egy 72 milliárdos - zömmel persze uniós forrásokra alapozott - fejlesztéscsomagot harangoz ma be a nógrádi városban.

Szerző