Vesztesből győztessé tennék Salgótarjánt

Publikálás dátuma
2017.03.22. 06:07
A kormányfő és a polgármester barátságos hangulatban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Akkorát ígért Orbán Viktor Salgótarjánnak, hogy azon még a helyi fideszesek is meglepődtek. Kiszivárgott hírek szerint ők óvatos becslések alapján is nagyjából 30-40 milliárdos fejlesztési csomagot reméltek, ehhez képest a százmilliárdot is meghaladja a tegnapi ígéret-cunami. Eszerint eltűnik majd a nógrádi városból az utolsó barna rozsdafolt is, helyette virágzó ipari parkok, négysávos elkerülő utak épülnek, a kórház új onkológiai részleget kap, szép lesz a város összes temploma, parókiája, jöhetnek az elektromos buszok, sőt, jégcsarnok is épül.

"Mindig nagy a várakozás, amikor ellenzéki polgármester által irányított városba megy a miniszterelnök. Most egy házasságkötő teremben vagyunk, ám biológiai és politikai okokból házasságkötés nem lesz. Megállapodás viszont van" - mondta Orbán Viktor, mielőtt aláírta a Modern Városok programsorozat keretében, a helyi szocialista polgármesterrel megkötött megállapodást. A kormányfő szavai szerint nem lehet elfogadni, hogy 27 évvel a rendszerváltás után még mindig legyen olyan település Magyarországon, amelyik vesztesnek érzi magát, ezért megígérte, hogy győztessé teszik Salgótarjánt. Csináltak már ilyet, mondta, például Tatabánya és Dunaújváros esetében. "Nekem személyesen is fontos ez az ügy. Ezt tekintem igazán teljesítménynek. Szép belvárost építeni Budapesten vagy Székesfehérváron, az is jó feladat, de szakmailag nem fogható olyan lépésekhez, mint a hajdani iparvárosok megújítása" - tette hozzá gáláns szerénységgel. Ezt követően a miniszterelnök felsorolta a városnak ígért fejlesztéseket, ám előtte figyelmeztetve a hallgatóságot: a számok első hallásra nagynak tűnnek majd, de szerződés kötelezi az aláírókat, hogy teljesítsék az ígéreteteket.

Prioritások - válasz nélkül
Megkérdeztük a miniszterelnököt, ha ilyen hátrányos helyzetben van Salgótarján, mint amilyennek lefestette, miért az utolsók között került rá a sor a Modern Városok programjában, van-e erre racionális magyarázat. Azt felelte, hogy épp az ilyen kérdések kivédésére állapodtak meg abban, hogy Lázár János városa, Hódmezővásárhely lesz a legutolsó a sorban - vagyis valójában nem válaszolt az általunk feltett kérdésre.

A legnagyobb tétel: 45-50 milliárdból építenének például négysávos, a települést elkerülő utat a szlovák határig, 1,7 milliárdért új pedig buszmegállót. Tízmilliárdból eltüntetik az utolsó "ipari rozsdafoltot" is, s helyette 40-50 hektáron új vállalkozási övezeteket alakítanak ki. Négy és félmilliárdot adnának arra, hogy az öblösüveggyártás magasabb fokozatra kapcsoljon, 3 milliárd jutna kereskedelmi és vendéglátóipari, kétmilliárd pedig duális képzésre. A városi kórház 1,7 milliárdért építhetne új onkológiai központot, a 8 milliárdosra tervezett 25 méteres medencéjű uszodát pedig dupla méretűre növelnék, cserébe pedig öt évig a kormány állná a működési költségeket. Atlétikai pálya és jégcsarnok is szerepel a tervekben. A térség turisztikai vonzerejének növelésére 22 milliárdot költenének, amennyiben a a turisztikai ügynökség szakmai jóváhagyását is elnyerik erre. Szeretnék, hogy az összes templom, parókia, plébánia és egyházi jellegű oktatási intézmény is rendben legyen: ennek költségeit is vállalja a kormány, mert egy regionális térségi központban "mindennek rendben kell lennie" - sorolta Orbán. A legnagyobb kaland pedig, amibe belevágnának, a városközpont átalakítása, jelenleg ugyanis nincs klasszikus értelemben vett belvárosa a nógrádi megyeszékhelynek. Ennek költségét nagyvonalú, de ésszerű határokon belül szintén az állam teremti majd elő - tette a "határ a csillagos ég" jellegű fölsorolás végére a kormányfő.

Gyertyafényes lazacvacsora
Eddig Salgótarján nem a töretlen fejlődéséről volt híres: az előző uniós forrásokat nem sikerült hatékonyan felhasználni, s az önkormányzatok gazdálkodását érintő konszolidáció is kevésnek bizonyult. Sportnyelven szólva innen szép nyerni - mondta a kormánnyal kötött megállapodás aláírása után Fekete Zsolt, Salgótarján szocialista polgármestere. A munkanélküliségi mutató 9 százalékos, ami az országos átlag kétszerese - tette hozzá, s diszkréten nem beszélt arról, hogy Orbán Viktor 2014-ben azt mondta itt: Salgótarjánban hamarosan megvalósul a teljes foglalkoztatás. Megkérdeztünk néhány helybélit, mit szól a miniszterelnök által bejelentett, százmilliárdot is meghaladó fejlesztésekhez. A jégcsarnok említésére egy középkorú asszony annyit mondott: olyan ez, mintha a kukában csikkek után kotorászó embereket egyetlen estére meghívnák egy gyertyafényes, lazacos vacsorára, s egy ilyen beruházás az utolsó, amire szüksége lenne Salgótarjánnak. Egy férfi úgy reagált: ha csak a negyede megvalósul annak, amit Orbán Viktor megígért, már elégedett lenne. "Ha eltűnnek a lepusztított gyárak és a helyüket bevetik fűvel, már a pénzünknél vagyunk" - tette hozzá. Egy másik férfi pedig azt mondta: a miniszterelnök itt ígérte eddig a legtöbb pénzt, szerinte azért, mert egy baloldali elkötelezettségű városban igyekszik a lehető legtöbb szavazatot megszerezni, hogy 2018 után is hatalomban maradhasson.

Szerző

Felderítettük a Soros-főhadiszállást

Publikálás dátuma
2017.03.22. 06:05
Lukács Áron és Sárközi Gábor épp üldögéléssel ássa alá a világ értékeit FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Még nem igazán tudják eldönteni az Aurórában, hogy sírjanak vagy nevessenek. A szélsőjobboldal felfedezése szerint ugyanis Soros György ebben a józsefvárosi kulturális központban hozta létre magyarországi támaszpontját. Megvizsgáltuk, atombiztos-e a főhadiszállás.

Örülhet Orbán Viktor, Németh Szilárd és a többi fiatal demokrata: a magyar kormány nem marad magára a Soros György ellen indított keresztes háborúban. Csatasorba álltak a fajvédők is. A hétvégén legalábbis a Magyarok Világszövetsége székházában üzentek hadat Sorosnak és a "nevével fémjelezhető nyitott társadalmi modell ellen". A konferencián - ahogyan arról a Népszava beszámolt - az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) képviselője is felszólalt, de mindegyikükön túltett a hírhedt brit szélsőjobboldali, Nick Griffin.

Tőle kellett megtudnunk például, hogy a VIII. kerületben, konkrétan az Auróra utcában lévő Auróra nevű központban található a "Soros-birodalom magyarországi főhadiszállása". A brit szónok teljesen elhűlt, hogy magyar elvbarátai még csak nem is hallottak a sátáni létesítményről. Ezért úgy látta jónak, ha beszéde jelentős részét e témának szenteli. Hisz nem akármilyen üzelmek folynak a józsefvárosi Aurórában: meleg, zsidó, cigány és baloldali civil szervezetek működnek itt. Griffin megfejtette azt a titkot is, hogy Soros György miért éppen ide "önti a pénzét". A környéken köztudottan erős a drogkereskedelem és a "cigánybűnözés". A terep tehát tökéletesen alkalmas rá, hogy innen induljon ki az a felforgató tevékenység, amelynek célja a világ értékeinek aláásása.

A helyzet pikantériája, hogy a szélsőjobbos konferencián jelen volt az Auróra kommunikációs koordinátora, Lukács Áron is. Kíváncsiságból ment el az Identitesz rendezvényére. Kezdetektől figyeli ugyanis a nyilasokra emlékeztető társaság pályafutását, érdekelte, mi hangzik el. Kicsi és jelentéktelen szervezetnek tűnik, ehhez képest - mondja - elég sokat szerepel a nyilvánosságban. Lukács felkészült a legvadabb állításokra is, de azt álmában sem gondolta volna, hogy Griffin legalább tíz percig az Auróráról fog előadni. Ennek semmi előjele nem volt.

Lukács Áronnal az Aurórában beszélgetünk, velünk tart Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont (RSK) munkatársa is. Az Auróráról nemrég riportot közölt egy angol nyelvű zsidó portál. A cikket többen átvették, Griffin is hivatkozott rá. Sárközi valószínűsíti, hogy Griffin csak innen értesült a létezésükről. "Azért az is egy vicc, hogy a magyar szélsőjobb az angol szélsőjobbtól szerez tudomást az Auróráról" -teszi hozzá.

Az Auróra 2014 őszén nyílt meg az Observer médiafigyelő cég volt székhelyén, a felújítást és átalakítást rengetegen segítették önkéntes munkával. A kétszintes épület termeiben vitafórumokat, közéleti és kulturális eseményeket, színházi előadásokat szerveznek, a pincében pedig koncerteket. A földszinten sörözőként és önkiszolgáló étteremként is funkcionáló kávézó kapott helyett, a civil szervezetek irodái az emeleten vannak. Az Aurórát a zsidó fiatalokból álló Marom Egyesület hozta létre, miután a szervezetnek költöznie kellett előző helyéről, a Király utcai Sirályból. Az önmagát alkotótérként és civil bázisként meghatározó intézmény honlapján támogatóként szerepel a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány. Lukács Áron közlése szerint pályázati pénzként 11 millió forintot kaptak tőlük.

Lássuk be, ennyiből nehéz lenne akár csak kicsit is "felforgatni" az országot.

Az Auróra alapvetően baloldali-liberális szellemiségű hely, de - hangsúlyozza Lukács Áron - ez semmiképpen sem jelent pártpolitikai elkötelezettséget. Ellenzékinek is csupán annyiban nevezhető, hogy lassan már mindenki ellenzékinek számít, aki képviselni próbálja a rászorultak és elesettek érdekeit. A barátok és ismerősök általában viccelődve gratuláltak, amikor meghallották, mi történt a Soros-elleni konferencián - mondja Lukács, aki viszont inkább "unalmasnak és szomorúnak" tartja a szélsőjobbos propagandát, tréfálkozni csak akkor lenne kedve, ha biztosan tudhatná, hogy ilyen szövegeket senki nem vesz komolyan. A mai Magyarországon azonban erre egyáltalán nincs garancia. A kormánynak szerinte érdemes lenne elgondolkodnia azon, hova pozicionálta magát, hogy a Soros György elleni kampányban ilyen figurák lettek a szövetségesei.

Csak a szélsőségeket nem szeretik
A Roma Sajtóközpont huszonegy évvel ezelőtt jött létre. "A Nyílt Társadalom Alapítvány az RSK-nak utoljára 2011-ben adott támogatást, 4 millió forintot az egyik programunkra" - érzékelteti Sárközi Gábor, hogy a szélsőjobboldal meggyőződésével szemben a folyton anyagi gondokkal küszködő roma szervezetet nem veti fel a pénz. Az RSK amúgy az első civil szervezetek között volt, amelyek irodát béreltek az Aurórában. "Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. Pezsgő, inspiráló környezetet kerestünk, és az Auróra tökéletes választás volt. Nyitott és befogadó a légkör, fiataloktól az öregekig mindenkit szívesen látnak. Csak a szélsőségeket nem szeretik" - mondja Sárközi.

Szerző

Orbánnak is sok munkát adnak a kémek

A nemzetbiztonsági bizottság már a jövő héten foglalkozik az üggyel, s biztosan napirendre kerül a magyar titkosszolgálatok oroszokkal kapcsolatos passzivitása is - jelentette ki lapunknak Molnár Zsolt. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke megerősítette, tudomása szerint az Indexnek nyilatkozó Katrein Ferenc valóban a Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársaként, majd azt követően az Alkotmányvédelmi Hivatal műveleti vezetőjeként dolgozott. Mint elmondta, rendkívül szokatlannak tartja, hogy valaki a szolgálatoknál végzett munkájáról ad interjút ad, ám magában a nyilatkozatban vannak fontos állítások. Újabb megerősítés érkezett ugyanis azokra, az itthon már sokszor említett felvetésekre, hírekre és aggályokra, amelyek szerint rendkívül erős az orosz titkosszolgálati jelenlét Magyarországon, miközben a magyar szolgálatok nem elég hatékonyak az ebben rejlő veszéllyel szemben. Ennek okairól szólva kérdésünkre azt mondta: "az egyik értelmezés szerint a magyar szolgálatok egyszerűen nem elég hatékonyak, a rosszabb változat szerint akár szándékosság is okozhat bizonyos fokú passzivitást".

Az ügyben megszólalt Orbán Viktor kormányfő is, akit a Modern városok program salgótarjáni állomásán tartott sajtótájékoztatón kérdezték az interjúról. A miniszterelnök nem fogalmazott egyértelműen. A távirati iroda jelentése szerint azt mondta: bár Magyarország nem a legnagyobb ország, de fontos helyen fekszik, és másoknak is vannak velünk szándékai, vannak, akik befolyást akarnak gyakorolni Magyarországra. Olyan világban élünk - tette hozzá -, amikor tőlünk keletre, nyugatra, délre és északra csupa olyan ország található, amelyeknek vannak Magyarországhoz fűződő, ilyen-olyan érdekei. Orbán úgy vélekedett: Magyarországot nem lehet izolálni, megvédeni lehet. Ehhez egy dinamikus, alkalmazkodni tudó nemzetbiztonsági védelmi rendszerre van szükség, ezt 2010 után felépítették és működtetik - állította. Orbán végül azzal zárta le a témát: törődik ezzel a kérdéssel, elég sok időt visz el a munkájából.

Míg Orbán árnyaltan fogalmazott, addig Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára igyekezett hitelteleníteni az interjúalanyt, aki szerinte nem önszántából távozott a szolgálatoktól, hanem elbocsátották. „Így egyértelmű, hogy egy sértett emberről van szó, ami alapjaiban kérdőjelezi meg az állítások valóságtartalmát” - jelentette ki.

Kérdéseinkkel megkerestük a hazai nemzetbiztonsági szerveket és az azokat felügyelő minisztériumokat. Így a belső elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatalt és a Belügyminisztériumot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot és a honvédelmi tárcát illetve a kémelhárításban szintén részt vevő Információs Hivatalt és a Miniszterelnökséget. Többek között arra voltunk kíváncsiak, indítanak-e belső vizsgálatot az interjú állításai nyomán. Lapzártáig egyedül a Belügyminisztérium reagált: a tárca - kérdésünkre - közölte, hogy Katrein Ferenc nem önszántából távozott a szolgálattól, és jelezte, nem vizsgálják állításait.

Párbeszéd: ez hazaárulás!
Titkosszolgálati forrásból is megerősítést nyert, amit eddig csak kevesen láttak: a magyar szolgálatok a Fidesz nyomására hagyták, hogy az oroszok gyakorlatilag megszállják az országot, leuralják a közmédiát – írta a Párbeszéd, amely hazaárulás, kémkedés és egyéb államellenes bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.