Ideggázzá alakuló port szórtak szét Makónál

Emberi egészségre ártalmatlan anyagot szállított az a férfi, aki a pénzügyőrök elől menekülve kisteherautójából kidobta a vízzel érintkezve rovarölő ideggázzá alakuló fehér port - közölte a Békés Megyei Kormányhivatal békéscsabai járási hivatalának agrárügyi főosztálya szerdán.

Mint írták, az összesen 42 kilogramm Saturn Terra talajfertőtlenítő szert lefoglalták. A szer engedélykötelesnek számít, ugyanakkor eredete ismeretlen, mivel származását jelző dokumentumok nem voltak a sofőrnél. A klórpirifosz hatóanyag-tartalmú szert összegyűjtötték a helyszínen a szakemberek. A kiszóródott anyag miatt az emberi egészség és a környezet veszélyeztetése nem áll fenn - hangsúlyozták.

A szer a kormányhivatal vegyszerraktárába került, megsemmisítését elrendelték - tették hozzá. Az eset a "közelmúltban" történt, a magyar sofőr Tótkomlós és Makó között haladt járművével, és az ellenőrzést észlelve hirtelen irányt váltott, megpróbált elmenekülni a járőrök elől - írta kedd reggeli közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A pénzügyőrök üldözni kezdték, és eközben a férfi egy nagyobb kartondobozt dobott ki a teherautóból.

Miután megállították a járművet, a pénzügyőrök visszamentek a kidobott dobozhoz, amelyben 42 kilónyi, zacskókba csomagolt, ismeretlen fehér por volt, amelynek egy része szétszóródott. A járőrök értesítették a kormányhivatal szakhatósági szervének munkatársait, akik a helyszínen megállapították, hogy a vegyszer Magyarországon nem engedélyezett, "ártalmas" besorolású. Mivel aznap folyamatosan esett az eső, a kiszóródott porból pedig vízzel érintkezve veszélyes idegméreg lett, értesítették a rendőrséget is.

A sofőr a szállítmányáról semmilyen okmányt, bizonylatot nem tudott bemutatni, a beszerzés körülményeiről pedig többféle, egymásnak ellentmondó változatot adott elő. A sofőrrel szemben méreggel visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Szerző
Témák
Makó ideggáz

Tíz kiló marihuánát fogott a NAV a magyar határnál

Tíz kiló marihuánát találtak egy szerb férfi autójában a pénzügyőrök a röszkei határátkelőhelyen - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező szerb férfi járművének első és hátsó lökhárítójából 39 csomagban megközelítőleg 10 kilogramm marihuánagyanús anyag került elő.

A 20 millió forint feketepiaci értékű kábítószergyanús anyagot és a sofőrt átadták a rendőrségnek, amely kezdeményezte a férfi előzetes letartoztatását. Röszkén egy szerb férfi autójában március 14-én 25,569 kilogramm, másnap szintén egy szerb állampolgár járművében 17,69 kilogramm, pénteken egy macedón állampolgár gépkocsijában 10 kilogramm marihuánát találtak a rendőrök.

Szerző

Újraindult a vonatforgalom Békéscsabánál

Újraindult a vasúti forgalom Békéscsabánál, ahol korábban egy segédmotorost gázolt el a vonat - közölte kedd este a Mávinform.

Közleményük szerint befejeződött a helyszínelés Telekgerendás és Békéscsaba állomás között, így újra elindulhatott a vonatforgalom. Várhatóan a késő esti órákra visszaáll a menetrendszerű közlekedés a Szeged-Békéscsaba vonalon - tették hozzá.

Korábban a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta az MTI-t, hogy egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfit gázolt el a vonat. A férfi a helyszínen meghalt. Vargáné Szombati Andrea rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a baleset a körülményeket a rendőrség vizsgálja.

A Mávinform korábbi közleményében azt írta: a baleset idején a fénysorompó működött. A vonaton nem sérült meg senki - tették hozzá.

Szerző