Előfizetés

Mostantól nem lehet elmutyizni, honnan jött a TAO-s pénz

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai, jogerős döntésének értelmében az illetékes minisztériumoknak (Emmi, NGM) 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a tao-pénzek: vagyis ki kell adni a vonatkozó iratokat, támogatási igazolásokat – írja az Index.

A pert a Transparency International indította. Az ítéletben az szerepel, hogy a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír".

A Transparency International úgy kommentálta a szerdai ítéletet, hogy „a bíróság jogerős döntése azért kiemelkedően fontos, mert egyértelművé tette, hogy teljes körű nyilvánosság kell övezze a társasági adókedvezményre jogosító sporttámogatásokat, hiszen azokat közpénzből fizetik.Márpedig aki közpénzzel gazdálkodik, annak tűrnie kell, hogy a közpénz használatára vonatkozó tevékenységére mások kíváncsiak.

Letette hivatali esküjét Németország új államfője

Publikálás dátuma
2017.03.22. 15:19
FOTÓ:Sean Gallup/Getty Images
Letette hivatali esküjét szerdán Berlinben a német szövetségi törvényhozás két házának (Bundestag, Bundesrat) együttes ülésén Németország új államfője, Frank-Walter Steinmeier.

A hívő evangélikus politikus a német nép szolgálatára és az alaptörvény védelmére tett esküjét az "Isten engem úgy segéljen" kijelentéssel zárta.  Beszédében kiemelte, hogy az autoriter erők iránt Európa egyes részein is megmutatkozó vonzódás valójában "menekülés a múltba a jövőtől való félelem miatt". 

Félni azonban nem szabad a jövőtől, mert a félelem a diktatúrák és autoriter rendszerek hajtóereje, a jövő pedig nem sorsszerű, kikerülhetetlen események sora, hanem alakítható, formálható. Ezért bátran kell viszonyulni a jövőhöz - húzta alá a német államfő, kiemelve, hogy "a bátorság a demokrácia életelixírje", és "a bátrak államformája a demokrácia".  Steinmeier eddig a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusaként tevékenykedett, párttagságát szövetségi elnöki megbízatásának idejére szünetelteti.

Bántalmazzák a buszsofőröket Hevesben

Rövid időn belül két olyan férfi ellen emeltek vádat Heves megyében, akik egymástól függetlenül menetrend szerint közlekedő autóbuszok vezetőivel kerültek konfliktusba, s az utasok jelenlétében bántalmazták őket.

Az egyik esetben egy 39 éves férfi volt az elkövető, aki tavaly ősszel a 3-as számú főút halmajugrai elágazójánál hiába várakozott a Kecskemétről Egerbe közlekedő gyorsjárattal érkező gyermekére, mivel a távolsági busz - tekintve, hogy azon a helyen nem volt kijelölt megállóhelye - annak ellenére sem állt meg ott, hogy a fiú gombnyomással jelezte leszállási szándékát. A vádlott látta lassítás nélkül továbbhaladni az autóbuszt, ezért gépkocsijába ült, utánament, majd az úton elé vágott, amivel megállásra kényszerítette. Ezután az ajtót kívülről döngetve felszállt a buszra, ahol trágár hangnemben számon kérte a vezetőn, hogy nem állt meg, majd őt – jobb karját, illetve ingének nyaki részét megragadva – rángatta és tenyérrel nyakon ütötte. Erőszakos magatartásával csak az utasok közbelépésére hagyott fel, majd ezt követően a gyermekével leszállt a járműről. A Gyöngyösi Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének elkövetésével vádolja az ingerült apát, akivel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség könnyű testi sértés vétsége miatt is vádat a ellen a 45 éves férfi ellen, aki még szintén tavaly Tarnaleleszen bántalmazta az ott menetrend szerint közlekedő autóbusz vezetőjét. A férfi Szúcs községben szállt fel a járatra, ahol a sofőrnek egy szakadt 500 forintossal akarta kifizetni a viteldíjat, de mivel az nem fogadta el a hibás bankjegyet, a vádlott egy másikat adott helyette. Amikor azonban röviddel később a tarnaleleszi megállóban leszállni készült, és ezért az első ajtóhoz ment, „ez meg a tiéd" megjegyzéssel váratlanul orrba vágta a buszvezetőt, mellyel 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést okozott neki. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönt, és - emellett - pénzbüntetést is szabjon ki, hogy elrettentsék újabb bűncselekmények elkövetésétől.