Előfizetés

Ujhelyi István az év EP-képviselője

Publikálás dátuma
2017.03.22. 22:24

Egyedüli magyar uniós honatyaként, az Év Európai Parlamenti Képviselője díjat vehette át szerda este Ujhelyi István Brüsszelben. Az MSZP EP-képviselője, a párt alelnöke a közlekedési és idegenforgalmi bizottsági munkáját érintő elismerésként kapta meg a kitüntetést.

A brüsszeli uniós politikával foglalkozó kéthetilap, a Parliament Magazine minden évben kiírja a MEP AWARDS-ot, vagyis az európai parlamenti képviselők díját. Több kategóriában versenyeznek a politikusok, akiket magánszemélyek, képviselők, vagy civilszervezetek jelölhetnek. A beérkezett többezer jelölésből végül a Parliament Magazine szerkesztősége választ ki minden kategóriában 3-3 képviselőt, alapvetően az alapján, hogy kik és hányan jelölték, illetve milyen valós indokok és munka támasztja alá a jelölést. Ezután, a döntőben a jelöltekre már csak a 751 EP-képviselője szavazhat a díj hivatalos oldalán, mindenki egyszer.

Az ajánlások alapján egyébként immár második alkalommal jutott a döntőbe Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, akit tavaly a turizmus kategóriában jelöltek, most azonban a közlekedés kategóriában jutott a legjobb három közé, s nyerte el végül a díjat. A szocialista EP-képviselő mint az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának alelnöke aktívan szerepet vállal például a magyar fuvarozók érdekképviseletében a tagállami minimálbér-rendelkezések kapcsán. De mentorként tevékenykedett az ingyenes InterRail-bérlet programjának elindításában is.

Londoni merénylet - Merkel üzent

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Hasonló nyilatkozatokat tettek közzé vezető francia és osztrák politikusok is.

A kancellár közleményében kiemelte, hogy részvéttel és szolidaritással gondol Németország brit barátaira, minden londonira és különösen a merényletben megsebesült emberekre, akiknek gyógyulást kíván. "Akkor is, ha még pontosan fel kell tárni ezeknek a tetteknek a hátterét, Németország és polgárai nevében megerősítem, hogy szilárdan és határozottan Nagy-Britannia oldalán állunk a terrorizmus minden formája ellen vívott harcban" - tette hozzá Angela Merkel.

A brit fővárosban szerda délután végrehajtott merényletnek legalább négy halálos és legalább húsz sebesült áldozata van. A hatóságok terrortámadásként tartják számon a történteket. Francois Hollande francia államfő ugyancsak támogatását fejezte ki nagy-Britanniának. Az elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus - mint fogalmazott - valamennyiünket érint. Emlékeztetett arra, hogy Franciaországot a közelmúltban hasonló terrortámadások érték, ezért országa megérti a britek szenvedését. Meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy válaszolhassunk az ilyen támadásokra - jelentette ki Hollande.

Elítélte a londoni terrortámadást Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Christian Kern kancellár is. Ausztria vezetői együttérzésükről biztosították az áldozatok hozzátartozóit, és szolidaritásukról biztosították Nagy-Britanniát.

Orosz-szál a Pintér ügyben?

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.03.22. 20:22
A kormánypárti sajtó homályosan csak "egyes hazai bűnözői köröket", illetve "külföldi megbízókat" emleget - Népszava fotó/Illusz
Összefügghet az orosz sajtóban Orbán Viktor és Pintér Sándor állítólagos lefizetéséről szóló cikk megjelenése és a most Pintér Sándor körül kirobbant, fabrikáltnak tűnő kémbotrány – véli az Amerikában élő S. Balogh Éva történész, a Yale egyetem volt dékánja, aki az angol nyelvű Hungarian Spectrum című blogjában nyomon kíséri a kormányfő és a belügyminiszter körül bonyolódó, kémjátszmát sejtető híreket.

S. Balogh Éva lapunknak elmondta: feltűnő, hogy éppen azután kezdődött a nyomozás a Pintér Sándor befeketítésének kísérletével vádolt Jakubinyi Róbert ügyében, hogy Oroszországban megjelent Ansztaszija Kirilenko cikke arról, hogy az orosz hatóságoknak bizonyítékaik lehetnek arról, hogy Pintér Sándor és Orbán Viktor a kilencvenes években kenőpénzt fogadott el Szemjon Mogiljevics keresztapától. Az átadásról titokban videofelvétel készült, ami az orosz hatóságok kezébe került. A Kirilenko-cikk szerint ez magyarázhatja, hogy a korábban oly harcosan oroszellenes Orbán, miért lett hirtelen a Kreml egyik legfőbb EU-n belüli szövetségese.

„Természetesen csak a megérzéseimre tudok támaszkodni, de egyre inkább úgy gondolom, hogy Ansztaszija Kirilenko feltevésében lehet valamennyi igazság” - mondja S. Balogh Éva. Szerinte nagyon is elképzelhető, hogy egy külföldi kormánynak van valami kompromittáló dokumentum Pintér vagy Orbán ellen, vagy legalábbis Pintérék azt gondolják, hogy van. S. Balogh Éva felteszi a kérdést: nem lehet-e, hogy a Pintér köré szőtt zavaros történettel a kormány megelőző lépést tett és egy esetleges későbbi, Pintért vagy Orbánt érintő leleplezést akar hitelteleníteni?

A kormánysajtóban napok óta címlapon tartott sztori szerint a milliárdos sikkasztási botrányáról elhíresült Egy-Másért alapítvány központi figurája, Jakubinyi Róbert fura ajánlattal kereste meg a kilencvenes évek éjszakai élete egyik fenegyerekének számító, jelenleg házi őrizetben lévő Tanyi György ügyvédjét. Azt kérte tőle, hogy beszélje rá Tanyit, szökjön meg az őrizetből és Pintér Sándort lejárató, hamis dokumentumokat juttasson külföldre, majd nemzetközi sajtótájékoztatón mutassa be azokat. Hogy Jakubinyit ki bízta meg, az rejtély. A kormánypárti sajtó homályosan csak "egyes hazai bűnözői köröket", illetve "külföldi megbízókat" emleget.

S. Balogh Éva blogjában is idézi az egyik itteni véleménycikk megállapítását: a sztori leginkább egy '50-es évekbeli fabrikált ügyre hasonlít. Rejtélyes, hogy miért lett volna szükség Tanyi külföldi sajtószereplésére? Hiszen épp a vélt karaktergyilkosság ellen szól, ha a Pintér elleni bizonyítékokat egy bírósági eljárás alatt lévő nehézfiú mutatja be a sajtónak. De Tanyinak megszöknie sem kellett volna, elég, ha egy e-mailben elküldi a lejárató dokumentumokat. Arra pedig pláne nincs logikus magyarázat, hogy a titokzatos megrendelők miért a számos ügye miatt feltehetően a hatóságok folyamatos "figyelmét" élvező Jakubinyit szemelték volna ki egy ilyen kényes feladatra.