Felrobbant egy harckocsikkal teli lőszerraktár - Videó!

Publikálás dátuma
2017.03.23. 11:03
Forrás: Youtube
Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál.

Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint az első vizsgálatok arra utalnak, hogy diverzáns akciót követtek el. A katasztrófavédelem megkezdte a raktár öt kilométeres körzetében lakó mintegy 15 ezer ember kitelepítését. Helyszíni jelentések szerint még a reggeli órákban is égett a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanásokat lehet hallani a több raktárból álló épületegyüttesből, ahol nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. Áldozatokról egyelőre nincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és több száz tűzoltó vesz részt a lángok oltásában.

A lakosság kimenekítésére 74 autóbuszt állítottak szolgálatbaA katonai raktárak 368 hektáron terülnek el, ahol 138 ezer tonna lőszert tárolnak. A rendőrség utakat zárt le, és újabb ellenőrzőpontokat létesített, járőrök gépkocsikon és gyalogosan igyekeznek az evakuálás alatt biztosítani a rendet. A vasúti közlekedést leállították a térségben, és lezárták a légteret. A határőrség megerősítette a keleti országhatár védelmét. 

Volodimir Hrojszman miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul a katasztrófa helyszínére utazik. Hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladat a lakosság biztonságának szavatolása. Sztepan Poltorak védelmi miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy még mindig robbannak lövedékek. A tűzoltóknak még nem sikerült megfékezniük a tüzet, az arzenál mintegy egyharmada lángokban áll - tette hozzá a tárcavezető.

Szerző
Frissítve: 2017.03.23. 12:19

EU-csúcs - Varsó feltételeket szabott a nyilatkozat aláírásához

Publikálás dátuma
2017.03.23. 10:57
Beata Szydlo FOTÓ:Carl Court/Getty Images
Lengyelország nem írja alá a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett EU-csúcstalálkozón elfogadandó nyilatkozatot, amennyiben nem tartalmazza a számára legfontosabb kikötéseket - erősítette meg csütörtökön Beata Szydlo lengyel kormányfő.

Szydlo a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjúban elmondta: jelenleg nem lehet tudni, hogyan hangzik majd a római nyilatkozat végső változata, mivel a dokumentum szövegéről a tagállamok még folyamatosan egyeztetnek. A riporter azt firtatta, előfordulhat-e, hogy a nyilatkozatot nem fogadják majd el. A lengyel kormányfő szerint az összes tagállam közötti konszenzus hiányában természetesen ez megtörténhet.

A lengyel kormánynak négy prioritása van, amelyeket a nyilatkozatnak "tartalmaznia kell, hogy értelme legyen, ne váljon puszta irattá, mely szépen hangzik ugyan, de semmilyen hatással nem lesz az Európai Unió politikájára" - közölte Szydlo. A visegrádi csoport kormányfőinek március eleji varsói csúcstalálkozóján közzétett nyilatkozat-tervezetre utalva, Szydlo az EU egységének megőrzését, az EU és a NATO szoros együttműködését, a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését és a közös uniós piac megőrzését említette a varsói prioritások között.

A római csúcstalálkozóhoz "nagyon sok remény fűződött, sokak szerint áttörést, új Európa kezdetét várták tőle" - állapította meg Szydlo, hozzátéve: jó lenne, ha ez így is lenne, "de jelenleg az EU-ban nem uralkodik ilyen légkör". Az EU szerinte annyira mély válságban van, hogy nem kész ennyire bátor döntésekre.

Azt a lehetőséget, hogy Varsó nem írja majd alá a római nyilatkozatot, már szerdán kilátásba helyezte Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes. Az uniós ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság ülésén elmondta: a tagállamok jelenleg egyetértenek abban, hogy a közös cél az EU gazdasági növekedése, valamint a biztonsági helyzet javítása. "Elfogadhatatlannak" nevezett minden olyan esetleges próbálkozást, amely az EU állandó megosztásához vezethet. Varsó többször határozottan elutasította a kétsebességes Európa koncepcióját.

Ebben a témában Beata Szydlo csütörtökön a varsói kormányfői hivatalban, a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából rendezett, Európai integráció - jubileum és új nyitás című szakértői konferencián elmondta: a többsebességes Európa gondolatának "formális jóváhagyása új, nagyon komoly széthúzó erő, mely dezintegrálná Európát". Az EU-nak változtatnia, javítania kell azon, ami nem jól működik, de ezt nem a több sebesség révén érjük el, "a projektet, ahelyett, hogy kijavítsuk, szétbontjuk" - hangsúlyozta. A migrációs válságra, valamint a szerdai londoni merényletre is utalva, Szydlo jelezte: "ambiciózus, bátor döntéseket" tart szükségesnek az EU jövőjéről. Leszögezte: az olyan európai elveket, mint az egység és a szolidaritás "nemcsak hirdetni kell, hanem meg is kell valósítani".

Alapvető fontosságúnak minősítette a közös uniós piacot. "Elszántnak kell lenni a közös piac elmélyítésében, ez nem válhat opportunizmus és populizmus áldozatává" - jelentette ki.

A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) nevében Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter csütörtöki parlamenti sajtóértekezleten bírálta, hogy Szydlo "a nyilatkozat megvétózásával fenyegetőzik, nagyon negatív módon nyilatkozik, és igazából csak azt emeli ki, hogy Európában rosszul alakulnak a dolgok, hogy válsággal van dolgunk".

Trzaskowski szerint az évfordulókor "mindenki pozitív jelzést vár el Lengyelországtól, különösen azt követően, amiben a PiS egy héttel ezelőtt részesített minket". A politikus ezzel arra utalt, hogy március 9-én Brüsszelben Beata Szydlo lengyel kormányfő nem írta alá az akkori EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, tiltakozásul az ellen, hogy a többi tagállam mellőzte a Varsó által támogatott Jacek Saryusz-Wolski jelöltségét az Európai Tanács élére, és a szintén lengyel Donald Tuskot választották újra. Az ellenzéki képviselő szerint Rómában "jelezni kell, hogy mindnyájan együttműködni fogunk az európai integráció sikere érdekében". A varsói V4-nyilatkozatot Trzaskowski "értelmesnek, bár nagyon általánosnak" minősítette.

Szombaton az Európai Parlament elnöke, a frakciók vezetői és az uniós tagállamok vezetői gyűlnek össze Rómában, ahol a Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából megvitatják, merre haladjon tovább az európai integráció Nagy-Britannia uniós kilépését (Brexit) követően. Közös állásfoglalásukat a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában rögzítenék majd.

Szerző
Frissítve: 2017.03.23. 15:05

Kartelleztek? - Vizsgálat indult a Booking.com ellen

Kartellezés miatt indult eljárás a Booking.com szállásfoglaló oldal magyarországi és hollandiai vállalata ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivője a Trend FM-nek megerősítette a hírt, hogy felmerült a gyanú: a magyar Booking.com lehetővé tette a szállásadók árainak összehangolását.

Az Indexen megjelent összefoglaló szerint Basa Andrea elmondta, hogy a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen március elején. Előbbinél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartottak.

A versenyhivatal azt tapasztalta, hogy a magyar leányvállat 2016-tól folyamatosan olyan hírleveleket és emaileket küldött az érvényes szolgáltató regisztrációval rendelkező szálláshelyeknek, amikkel a szállásadók összehangolhatták a szolgáltatásaik árát, s ezzel megsértették a versenytörvényt. 

Szerző