Előfizetés

Döntöttek: lehet hóhérként ábrázolni az USA elnökét

Elutasította a Német Sajtótanács (Deutscher Presserat) csütörtökön a Der Spiegel című hírmagazin ellen az amerikai elnököt a szabadság hóhérjaként ábrázoló címlap miatt benyújtott panaszokat.

A német sajtó önszabályozó testülete szerint a Donald Trumpot egyik kezében véres késsel, a másikban pedig a New York-i Szabadság-szobor levágott, vérző fejével ábrázoló karikatúra "ugyan provokatív, de megengedhető terméke a politikai újságírásnak, amelyet véd a véleményszabadság" joga. A Der Spiegel szerkesztősége "kiélezett módon" irányítja rá a figyelmet Donald Trump "vitatott tevékenységére és a szabadságról alkotott felfogására", de karikatúrája a panaszosok állításaival szemben nem jelent rágalmazást és becsületsértést - áll a német sajtó etikai szabályainak betartását ellenőrző tanács közleményében, amely szerint 21 olvasó nyújtott be panaszt a Der Spiegel február 4-én megjelent számának címlapja miatt.

A tanács ugyancsak alaptalannak minősítette és elutasította a Charlie Hebdo című francia szatirikus magazin német nyelvű kiadásának egyik februári címlapja elleni panaszokat. A Der Spiegel karikatúrája által ihletett grafikán Angela Merkel kancellár látható, egyik kezében véres késsel, a másikban pedig szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz levágott fejével. A testület szerint ez a karikatúra is "provokatív, de nem lép át semmilyen sajtóetikai határt".

Fidesz-logikával vágott vissza Trump a kritikákra

L.B.J.
Publikálás dátuma
2017.03.23. 19:15
Donald Trump - Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images
Le vagyunk nyűgözve, hogy az USA elnöke ennek a kis országnak a kormánypártjától "koppint". Jó, persze ez nem komoly, az a rugó viszont érdekes, amire szinte egyformán jár egyes hatalmon lévők agya. Hogy is mondta Orbán Viktor? ( tavaly júniusban, szóval nem óvodás korában)  Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig. A mai kormányinfón pedig Lázár miniszter valahogy úgy fogalmazott: miután többen hevesen kritizálták, (lényegtelen, hogy mit - a szerk.) tudom, hogy jó úton járok. És akkor az USA nagyhatalmú elnöke, Donald Trump: nem csinálhatom olyan rosszul, hiszen én vagyok az elnök.

Igaz, a logika nem teljesen azonos vágányon halad, ám a pökhendi, dacos arrogancia ismerős. 

De mi történt? 

Donald Trump amerikai elnök a Time magazinnak adott, csütörtökön megjelent interjújában kiállt valamennyi eddigi döntése mellett, leszögezve, hogy - mint fogalmazott - nem csinálhatom olyan rosszul, hiszen én vagyok az elnök. Az elnök a hosszú interjúban számos témára kitért, kezdve a lehallgatástól a feltételezett választási csalásokig. Kijelentette, hogy minden esetben igaza volt, a tények utólag igazolták őt. (...) Az újságíró rákérdezett az elnök korábbi állítására, miszerint az Obama-kormányzat a brit elektronikus figyelő szolgálat segítségével hallgattatta le őt. Trump akkor a Fox televízió egyik elemzőjét idézte, akivel azóta - mivel kiderült, hogy állítása alaptalan volt - a televízió szerződést is bontott. Donald Trump azonban nem visszakozott, azt mondta: ő csak "nagy tiszteletben álló embereket idézett nagy tiszteletben álló televíziós csatornáktól". (MTI)

Londoni merénylet - Közölték a tettes személyazonosságát

Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard. A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre, aki a délkelet-angliai Kentben született, az utóbbi időben Közép-Angliában élt.