Szoboszlai a megmentő

A magyar U17-es labdarúgó-válogatott Szoboszlai Dominik két szabadrúgásával 2–1-re legyőzte az orosz nemzeti csapatot, így életben tartotta esélyét, hogy kijusson a májusi, Horvátországban rendezendő korosztályos Európa-bajnokságra.

Danyil Prucev góljával az oroszok szerezték meg a vezetést, a magyarok viszont remekül hajráztak. Szoboszlai mindkétszer szabadrúgásból talált az ellenfél hálójába, előbb a 73., majd a 83. percben. Utóbbi az összecsapás hosszabbításának harmadik percében született, ebben a korosztályban 2x40 perces meccseket játszanak.

Szélesi Zoltán csapatának rendkívül fontos volt, hogy mindhárom pontot megszerezze tegnap, ugyanis kedden Izraeltől 1-0-s vereséget szenvedett. A kvartett másik mérkőzésén Norvégia könnyedén, 3–0-ra legyőzte Izraelt. A csoportból az első kettő jut tovább, az utolsó találkozót vasárnap játsszuk a skandinávokkal.

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Izrael 3, Magyarország 3, Oroszország 1.

Szerző

Szerződés nélkül bitorolják az uszodát

Aláírt szerződés nélkül uralkodik a vizes világbajnokság központi helyszínén Hosszú Katinka, ez derült ki lapunk körkérdései során. A vb szervezőbizottsága szerdán azt az írásos tájékoztatást adta, hogy nem illetékes szerződéskötésre a Duna Aréna vízfelületeinek bérbeadása ügyében, a Nemzeti Sportközpontokat irányító Dala Tamás csütörtökön fenntartotta azt az álláspontját, hogy az aréna üzemeltetése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatásköre. Az MNV-től azonban ismételt érdeklődésünkre újabb e-mail címet kaptunk, ahova elküldhetjük kérdésünket arról, van-e Hosszúéknak szerződésük.

Eközben újabb 1,3 milliárd forintot írhatunk a vb költségvetéséhez, ebből 1 milliárd forint színtiszta drágulás. A Batthyány térnél épülő óriástoronyra egy új szerződés keretében még 1 milliárd forintot kell rákölteni.

A házaspár tehát érvényes bérleti szerződés nélkül tekinti sajátjának az új aréna medencéit, kényszeríti a műugró-medencébe a Darnyi Tamás Úszóiskola növendékeit, és tiltja ki Széles Sándor edzőt, aki az Iron Aquatics (Hosszú klubja) versenyzőjét, Kalaus Valtert készíti (készítené) fel a veterán vb-re. Ezzel kapcsolatban Tusup megjelentetett egy közleményt a Facebook-oldalán, amelyben azt írta: nem tiltottak ki senkit, de a versenyzőik csak saját klubjuk alkalmazásában álló trénerekkel dolgozhatnak együtt. Kalaus maradhat az uszodában, ha a Hosszú-klánhoz tartozó szakemberrel dolgozik együtt.

Fürjes Balázs mindennel elégedett
Fürjes Balázs mindennel elégedett, az egyes kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy időben bezárnak három fővárosi uszodát a sportolók és az úszni szerető lakosság pedig három hónapra hoppon marad. Fürjes lapunk ismételt megkeresésére az alábbi írásos választ küldte: „A budapesti vizes világbajnokság az eddigi legnagyobb sportesemény a főváros eddigi történetében. Rendkívüli vállalás volt ez Budapest részéről, két évbe kellett sűríteni minden feladatot, nem lehetett hét évre elnyújtani, mint másoknak. Ez jár kellemetlenségekkel, de megéri. Jelentősen bővül és teljesen megújul a budapesti vízfelület. Új uszodák épülnek, fejújításra réges-rég megérett régieket tudunk újjávarázsolni.
Ha egy példával élhetek, ez olyan, mint amikor egy család felújítja a lakását. Az építkezés, a költözés óhatatlanul kellemetlenségekkel jár, ám ezeket a hosszabb távon jelentkező előnyökért érdemes elviselni, hogy utána a család – az uszodák esetében az egész főváros – közösen örülhessen az eredménynek.
Mi a magunk részéről, az elvégzett munkánkért nem várunk ezért semmilyen elismerést, de szégyellnünk sem kell magunkat. Az uszodák felújításával Budapest régi adósságait törlesztjük, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy régóta fennálló hiányokat pótlunk, gyorsított tempóban. A világbajnokságnak köszönhető, hogy végre-valahára felújítják a Komjádit, a Császárt, a Hajós-Széchy uszodát, hogy bővül a BVSC, hogy felépült a Duna Aréna. VB nélkül ezek csak később, töredékesen valósultak volna meg.
Mindenkinek köszönjük, hogy elviseli a munkákkal járó kellemetlenségeket és reméljük, hogy a világbajnokság után minden használó örömmel veszi birtokba a megújított, korszerű vízfelületeket.”

Szerettük volna megkérdezni Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, meddig tűri a szervezet Hosszúék ámokfutását. A vezetőt telefonon nem értük el, sms-ben kérte kérdésünket, melyre azonban nem válaszolt. Ebben a helyzetben a szövetségi hallgatás megengedhetetlen, amíg a MÚSZ nem lép fel nagyon határozottan, addig Hosszú Katinkáék bármit megtehetnek. Ez nagyon rossz a sportágnak, és ebbe belebukhat a hallgatag szövetségi elnök is.

Tovább drágul a vizes vb
Az uniós közbeszerzési értesítő tájékoztatása szerint Batthyány térnél megtartandó óriástoronyugrás versenyszámhoz épülő óriástorony menet közben annyira megdrágult, hogy kénytelen voltak új közbeszerzést kiírni – írja az Index. A közbeszerzés nyertese mindkét esetben a West Hungária Bau Kft. volt, ami Tiborcz István – a miniszterelnök veje – üzlettársának a cége.
A torony eredetileg 1,3 milliárd forintra becsült költsége, most 3 milliárdnál tart. A torony teljes költsége még ennél is magasabb valamivel, mivel a tervezésére, illetve a projektmenedzsment/műszaki ellenőri feladatokra is kötöttek még egy-egy szerződést. Előbbit az Óbuda Group két tagja végzi 130 millióért, utóbbit a Főber végzi 58,9 millió forintért.
Az óriástoronyra kötött új szerződés mellett újabb költségtétel is megjelent, a vb kapcsán elvégzett margitszigeti beruházások második ütemét jelentő „kertépítészeti fejlesztések” feladatát az OPUS Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft. végezheti el 297,5 millióért.

Szerző

Mercedes mindenki ellen

Publikálás dátuma
2017.03.24. 06:51

Ma hajnalban végleg véget ért a visszaszámlálás, az Ausztrál Nagydíj első szabadedzéseivel ugyanis elkezdődött a 2017-es Forma–1-es világbajnokság. Az előszezon teszteredményei alapján nyílt küzdelemre van kilátás, ami azonban biztos: régen változott annyi minden a sportágban, mint az idei rajt előtt.

Megtörhető-e a Mercedes három éve tartó uralma? – ez az egyik legnagyobb kérdése a 2017. évi F1-es bajnokságnak, ám az erőviszonyokat illetően szokás szerint talán még az Ausztráliába már a hét elején megérkező csapattagok és bennfentesek is sötétben tapogatóznak.

Ez most egy több ismeretlenes egyenlet: az idei évre bevezetett új szabályok (amelyeknek köszönhetően a résztvevők már most újra üdvözlik a tekintélyt parancsoló megjelenésű versenygépeket) korábban rendre radikális változásokat hoztak, a tesztek alapján viszont csupán egy dolog látszik biztosnak: a bajnokcsapat valószínűleg megőrizte előnyét a riválisokkal szemben. A kétszer egyhetes barcelonai gyakorlás alapján úgy tetszik, a bajnoki címet legutóbb éppen 10 évvel ezelőtt nyerő Ferrari áll legközelebb a németekhez, ám igazán e tényből sem szabad kiindulni; elegendő felemlíteni a tavalyi téli tesztidényt, amikor szintén a sorozatban végül győzelem nélkül maradó olasz gyártó pilótái voltak a leggyorsabbak.

Kérdés, hogy idén is egyeduralkodó lesz-e a csillagos márka

Kérdés, hogy idén is egyeduralkodó lesz-e a csillagos márka

A lélektani hadviselés mindenesetre még azt megelőzően megkezdődött az élcsapatok között, hogy az első versenyautó kigördült volna a pályára: a Ferrari nyomására a Nemzetközi Automobil-szövetség – megelőzendő az esetleges vitákat – kötelezte a Mercedest és a Red Bullt, hogy változtassák meg az idei autójuk felfüggesztését, miután az nem felelt meg maradéktalanul a szabályoknak. Aztán majd kiderül, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban.

Ami miatt külön különlegesnek ígérkezik az új szezon, az az, hogy a száguldó cirkuszban 17 évet teljesítő brit Jenson Button mellett a regnáló világbajnok Nico Rosberg is visszavonult, s már nem áll rajthoz a vasárnap kezdődő évadban. De hosszú évtizedek után a mostani lesz az első olyan év, amikor már nem Bernie Ecclestone „mozgatja a szálakat”. Ismert: az F1 kereskedelmi jogait évtizedeken át birtokoló 85 éves üzletember a sportág új tulajdonosainak jövőbeli elképzelésébe nem fért bele, így az amerikaiak tulajdonképpen nyugdíjazták Ecclestone-t.

A „nagy búcsúzók” között illik még megemlíteni a McLarentől „kitúrt” – szintén régi résztvevő – egykori csapatvezető Ron Dennis távozását és az anyagi gondokkal küzdő szervezők erőfeszítései ellenére is szégyenszemre kimaradó német futamot is. Noha utóbbiak esetében megvan az esély a visszatérésre (bár az idénre reaktivált Felipe Massa óta tudjuk: mindez a pilótáknál sem kizárható), az mégsem megszokott, hogy ennyi meghatározó tényező egyszerre kopjon ki egyik napról a másikra az F1-ből.

A show persze a hiányzók nélkül is folytatódik, az állandóság jegyében ráadásul egy mindenki számára kedves helyszínen, a melbourne-i Albert Parkban. Ott, ahol 1996 óta szinte mindig először felbőgnek a motorok.

Bárhogy is alakuljon a küzdelem, az európai nézők számára a koránkelés garantált. Az időeltolódás miatt mire a kedves olvasó ma reggel a kezébe veszi a lapot, máris biztosan sor került az idénynyitó első szabadedzésére, melyet magyar idő szerint hajnali 2-től tartottak. A második másfél órás gyakorlás péntek reggel 6 órától következik. A szezon első időmérő edzését holnap reggel 7 órától tartják, csakúgy, mint az 58 körösre tervezett Ausztrál Nagydíjat vasárnap.

A versenyhétvége minden programját Magyarországon élőben közvetíti az M4 Sport.

Szerző