Szerződés nélkül bitorolják az uszodát

Aláírt szerződés nélkül uralkodik a vizes világbajnokság központi helyszínén Hosszú Katinka, ez derült ki lapunk körkérdései során. A vb szervezőbizottsága szerdán azt az írásos tájékoztatást adta, hogy nem illetékes szerződéskötésre a Duna Aréna vízfelületeinek bérbeadása ügyében, a Nemzeti Sportközpontokat irányító Dala Tamás csütörtökön fenntartotta azt az álláspontját, hogy az aréna üzemeltetése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatásköre. Az MNV-től azonban ismételt érdeklődésünkre újabb e-mail címet kaptunk, ahova elküldhetjük kérdésünket arról, van-e Hosszúéknak szerződésük.

Eközben újabb 1,3 milliárd forintot írhatunk a vb költségvetéséhez, ebből 1 milliárd forint színtiszta drágulás. A Batthyány térnél épülő óriástoronyra egy új szerződés keretében még 1 milliárd forintot kell rákölteni.

A házaspár tehát érvényes bérleti szerződés nélkül tekinti sajátjának az új aréna medencéit, kényszeríti a műugró-medencébe a Darnyi Tamás Úszóiskola növendékeit, és tiltja ki Széles Sándor edzőt, aki az Iron Aquatics (Hosszú klubja) versenyzőjét, Kalaus Valtert készíti (készítené) fel a veterán vb-re. Ezzel kapcsolatban Tusup megjelentetett egy közleményt a Facebook-oldalán, amelyben azt írta: nem tiltottak ki senkit, de a versenyzőik csak saját klubjuk alkalmazásában álló trénerekkel dolgozhatnak együtt. Kalaus maradhat az uszodában, ha a Hosszú-klánhoz tartozó szakemberrel dolgozik együtt.

Fürjes Balázs mindennel elégedett
Fürjes Balázs mindennel elégedett, az egyes kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy egy időben bezárnak három fővárosi uszodát a sportolók és az úszni szerető lakosság pedig három hónapra hoppon marad. Fürjes lapunk ismételt megkeresésére az alábbi írásos választ küldte: „A budapesti vizes világbajnokság az eddigi legnagyobb sportesemény a főváros eddigi történetében. Rendkívüli vállalás volt ez Budapest részéről, két évbe kellett sűríteni minden feladatot, nem lehetett hét évre elnyújtani, mint másoknak. Ez jár kellemetlenségekkel, de megéri. Jelentősen bővül és teljesen megújul a budapesti vízfelület. Új uszodák épülnek, fejújításra réges-rég megérett régieket tudunk újjávarázsolni.
Ha egy példával élhetek, ez olyan, mint amikor egy család felújítja a lakását. Az építkezés, a költözés óhatatlanul kellemetlenségekkel jár, ám ezeket a hosszabb távon jelentkező előnyökért érdemes elviselni, hogy utána a család – az uszodák esetében az egész főváros – közösen örülhessen az eredménynek.
Mi a magunk részéről, az elvégzett munkánkért nem várunk ezért semmilyen elismerést, de szégyellnünk sem kell magunkat. Az uszodák felújításával Budapest régi adósságait törlesztjük, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy régóta fennálló hiányokat pótlunk, gyorsított tempóban. A világbajnokságnak köszönhető, hogy végre-valahára felújítják a Komjádit, a Császárt, a Hajós-Széchy uszodát, hogy bővül a BVSC, hogy felépült a Duna Aréna. VB nélkül ezek csak később, töredékesen valósultak volna meg.
Mindenkinek köszönjük, hogy elviseli a munkákkal járó kellemetlenségeket és reméljük, hogy a világbajnokság után minden használó örömmel veszi birtokba a megújított, korszerű vízfelületeket.”

Szerettük volna megkérdezni Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, meddig tűri a szervezet Hosszúék ámokfutását. A vezetőt telefonon nem értük el, sms-ben kérte kérdésünket, melyre azonban nem válaszolt. Ebben a helyzetben a szövetségi hallgatás megengedhetetlen, amíg a MÚSZ nem lép fel nagyon határozottan, addig Hosszú Katinkáék bármit megtehetnek. Ez nagyon rossz a sportágnak, és ebbe belebukhat a hallgatag szövetségi elnök is.

Tovább drágul a vizes vb
Az uniós közbeszerzési értesítő tájékoztatása szerint Batthyány térnél megtartandó óriástoronyugrás versenyszámhoz épülő óriástorony menet közben annyira megdrágult, hogy kénytelen voltak új közbeszerzést kiírni – írja az Index. A közbeszerzés nyertese mindkét esetben a West Hungária Bau Kft. volt, ami Tiborcz István – a miniszterelnök veje – üzlettársának a cége.
A torony eredetileg 1,3 milliárd forintra becsült költsége, most 3 milliárdnál tart. A torony teljes költsége még ennél is magasabb valamivel, mivel a tervezésére, illetve a projektmenedzsment/műszaki ellenőri feladatokra is kötöttek még egy-egy szerződést. Előbbit az Óbuda Group két tagja végzi 130 millióért, utóbbit a Főber végzi 58,9 millió forintért.
Az óriástoronyra kötött új szerződés mellett újabb költségtétel is megjelent, a vb kapcsán elvégzett margitszigeti beruházások második ütemét jelentő „kertépítészeti fejlesztések” feladatát az OPUS Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft. végezheti el 297,5 millióért.

Szerző

Mercedes mindenki ellen

Publikálás dátuma
2017.03.24. 06:51

Ma hajnalban végleg véget ért a visszaszámlálás, az Ausztrál Nagydíj első szabadedzéseivel ugyanis elkezdődött a 2017-es Forma–1-es világbajnokság. Az előszezon teszteredményei alapján nyílt küzdelemre van kilátás, ami azonban biztos: régen változott annyi minden a sportágban, mint az idei rajt előtt.

Megtörhető-e a Mercedes három éve tartó uralma? – ez az egyik legnagyobb kérdése a 2017. évi F1-es bajnokságnak, ám az erőviszonyokat illetően szokás szerint talán még az Ausztráliába már a hét elején megérkező csapattagok és bennfentesek is sötétben tapogatóznak.

Ez most egy több ismeretlenes egyenlet: az idei évre bevezetett új szabályok (amelyeknek köszönhetően a résztvevők már most újra üdvözlik a tekintélyt parancsoló megjelenésű versenygépeket) korábban rendre radikális változásokat hoztak, a tesztek alapján viszont csupán egy dolog látszik biztosnak: a bajnokcsapat valószínűleg megőrizte előnyét a riválisokkal szemben. A kétszer egyhetes barcelonai gyakorlás alapján úgy tetszik, a bajnoki címet legutóbb éppen 10 évvel ezelőtt nyerő Ferrari áll legközelebb a németekhez, ám igazán e tényből sem szabad kiindulni; elegendő felemlíteni a tavalyi téli tesztidényt, amikor szintén a sorozatban végül győzelem nélkül maradó olasz gyártó pilótái voltak a leggyorsabbak.

Kérdés, hogy idén is egyeduralkodó lesz-e a csillagos márka

Kérdés, hogy idén is egyeduralkodó lesz-e a csillagos márka

A lélektani hadviselés mindenesetre még azt megelőzően megkezdődött az élcsapatok között, hogy az első versenyautó kigördült volna a pályára: a Ferrari nyomására a Nemzetközi Automobil-szövetség – megelőzendő az esetleges vitákat – kötelezte a Mercedest és a Red Bullt, hogy változtassák meg az idei autójuk felfüggesztését, miután az nem felelt meg maradéktalanul a szabályoknak. Aztán majd kiderül, hogy mindez mit jelent a gyakorlatban.

Ami miatt külön különlegesnek ígérkezik az új szezon, az az, hogy a száguldó cirkuszban 17 évet teljesítő brit Jenson Button mellett a regnáló világbajnok Nico Rosberg is visszavonult, s már nem áll rajthoz a vasárnap kezdődő évadban. De hosszú évtizedek után a mostani lesz az első olyan év, amikor már nem Bernie Ecclestone „mozgatja a szálakat”. Ismert: az F1 kereskedelmi jogait évtizedeken át birtokoló 85 éves üzletember a sportág új tulajdonosainak jövőbeli elképzelésébe nem fért bele, így az amerikaiak tulajdonképpen nyugdíjazták Ecclestone-t.

A „nagy búcsúzók” között illik még megemlíteni a McLarentől „kitúrt” – szintén régi résztvevő – egykori csapatvezető Ron Dennis távozását és az anyagi gondokkal küzdő szervezők erőfeszítései ellenére is szégyenszemre kimaradó német futamot is. Noha utóbbiak esetében megvan az esély a visszatérésre (bár az idénre reaktivált Felipe Massa óta tudjuk: mindez a pilótáknál sem kizárható), az mégsem megszokott, hogy ennyi meghatározó tényező egyszerre kopjon ki egyik napról a másikra az F1-ből.

A show persze a hiányzók nélkül is folytatódik, az állandóság jegyében ráadásul egy mindenki számára kedves helyszínen, a melbourne-i Albert Parkban. Ott, ahol 1996 óta szinte mindig először felbőgnek a motorok.

Bárhogy is alakuljon a küzdelem, az európai nézők számára a koránkelés garantált. Az időeltolódás miatt mire a kedves olvasó ma reggel a kezébe veszi a lapot, máris biztosan sor került az idénynyitó első szabadedzésére, melyet magyar idő szerint hajnali 2-től tartottak. A második másfél órás gyakorlás péntek reggel 6 órától következik. A szezon első időmérő edzését holnap reggel 7 órától tartják, csakúgy, mint az 58 körösre tervezett Ausztrál Nagydíjat vasárnap.

A versenyhétvége minden programját Magyarországon élőben közvetíti az M4 Sport.

Szerző

Dragóner Attila: Bátraké a pont

Publikálás dátuma
2017.03.24. 06:50
A korábbi kiváló hátvéd a védekezés fontosságára figyelmeztet a selejtező előtt FOTÓ: FTC/MICHELLER SZILVIA
Az aktív labdarúgással évekkel ezelőtt felhagyott, a sportágtól mégsem távolodott el a korábbi 28-szoros válogatott Dragóner Attila, aki április 1-től új szerepkörben folytatja a munkát. A kétszeres magyar bajnok játékos 2004 és 2006 között játszott a portugál élvonalban, így a lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy mi várhat a szombaton Lisszabonban fellépő magyar labdarúgó-válogatottra.

- Aktív labdarúgóként futballozott portugál klubcsapatban, így érdekelne: mi jut eszébe akkor, amikor Portugáliára gondol?

- Mindenekelőtt az a fantasztikus két év, amit 2004 és 2006 között kint töltöttem. Szenzációs az az atmoszféra, ami Portugáliában körbeveszi a labdarúgást, s úgy gondolom, ez az Európa-bajnoki győzelmük után csak még jobban felerősödött. Az emberek annyira imádják ezt a sportágat, hogy nem tudom elképzelni, hogy bármi más megelőzhetné náluk a labdarúgást. Ott vagy a foci van vagy semmi. Amint látjuk, napjainkban is világklasszisok lépnek pályára a színeikben, ennek köszönhetően pedig a kisgyermekek többsége manapság is futballista szeretne lenni. Irigylésre méltó az a miliő, ami ott övezi a játékot.

- Hogyan kell elképzelni egy meccsnapot Portugáliában? Mi várhat vendégként a magyar válogatott játékosaira?

- Én úgy tapasztaltam, hogy az ellenfelet maximálisan tisztelik a portugálok. Azoknak a válogatott labdarúgóknak – jelen esetben a magyaroknak –, akik vendégként szerepelnek az otthonukban, minden tiszteletet megadnak a hazai szurkolók, ám az a fanatizmus, az az imádat biztosan meghatározza majd a stadion hangulatát, ahogyan az emberek ehhez a játékhoz hozzáállnak. Bízom benne, hogy azok a magyar fanatikusok, akik a helyszínen buzdítják a csapatot, szintén belelovalják a mieinket ebbe a hangulatba – ennek segítségével a magyar játékosok akár a 100 százalékon túl is képesek lehetnek teljesíteni.

- Ön 1999 őszén pályára lépett azon a – magyar szempontból – 3-0-s vereséggel végződő Európa-bajnoki selejtezőn, amelyet a két ország válogatottja a szombati mérkőzés helyszínén játszott. Arra az összecsapásra miként emlékszik?

- Az eredmény szempontjából érthető módon nem a legkedvesebb emlékeim közé tartozik az a mérkőzés, annak a meccsnek a hangulata mégis egészen különleges volt. Akkor a portugál válogatottnak egy győzelem kellett, hogy kvalifikálja magát az aktuális kontinensviadalra – ezt ellenünk meg is szerezték, így mind a mérkőzés előtt, úgy a lefújást követően is ünnepeltek a helyiek.

- Akkor például Luis Figo volt, ma Cristiano Ronaldo a portugálok legelismertebb sztárja – Ön szerint összehasonlítható az akkori és a jelenlegi együttes?

- Zseniális játékosok voltak akkor is a portugál csapatban, mégis a mostani együttesüket, mint csapat, erősebbnek érzem. A kilencvenes évek végén egy-egy kiemelkedő egyéniségre épült a szombati rivális válogatottja – azt a játéktudást és magabiztosságot, amit képviseltek bizony irigyeltem tőlük.

- Manapság talán a magyar válogatott körül is alakul egy olyan egység, amely korábban nem feltétlenül volt jellemző…

- Az biztos, hogy pozitív változást hozott az, amikor Bernd Storck előtt Dárdai Pál elvállalta a szövetségi kapitányi posztot, hiszen az egész hazai futballtársadalom gyakorlatilag egy emberként felsorakozott mögé. Bízom benne, hogy Pali edzőként is olyan karriert fut be, mint játékosként; szurkolok neki. Nagyon kellett a magyar focinak, hogy valami olyan lökést adjon, mint az a pár hónap, amit Pali a válogatott élén töltött. Továbbra is abban bízom, hogy a magyar labdarúgás a jövőben is hasonló léptékben tud tovább fejlődni, mint az utóbbi időszakban. Rengeteg minőségi pálya épült, ha pedig megindul az edzőképzés és minél több kisgyermek kezd el focizni, az magyar labdarúgás egészére pozitív hatással lehet. Minél több fiatal kezd el az olyan sikerek után futballozni, mint a nyári Európa-bajnokság, idővel annál könnyebb lesz olyan játékosokat találni, akik ki tudnak jutni világversenyekre.

- A világbajnoki kvalifikációért folytatott verseny szempontjából kulcsfontosságú volna a bravúros eredmény; sokan egyenesen úgy gondolják, a szombati találkozón áll vagy bukik a vb-szereplés. Ön szerint a magyar válogatottnak feltétlenül az oroszországi tornára kijutást kell megcélozni?

- Véleményem szerint a magyar válogatott játékosok szeme előtt nem a kijutásnak kell lebegni, hanem annak, hogy jó játékot tudjanak játszani. Ha reálisan nézzük, a világbajnokságon való részvételünk hatalmas bravúr volna. Hasonló siker, mint amit Franciaországban elértek a fiúk – olyan csoda, ami nem minden nap fordul elő. Nekünk továbbra is azt kell szem előtt tartani, hogy az eddigiekhez hasonlóan fejlődjön a csapat, s mindig olyan játékosok kerüljenek a keretbe, akikkel elérhető lehet a 2020-as Európa-bajnoki kvalifikáció. A magyar válogatottnak azt a kijutást kell megcélozni. Annak az elérése reális cél lehet.

- Bárhogy is lesz, április 1-el egy új fejezet következik az életében: ferencvárosi utánpótlásedzőből a felnőtt futballcsapatával a másodosztályban pillanatnyilag feljutást érő pozícióban található soroksári klub sportigazgatója lesz. Izgatottan várja az új kihívást?

- Az biztos, hogy az életemben egy nagy váltás következik, hiszen 1997 óta kisebb megszakításokkal mindig a Ferencváros kötelékébe tartoztam. Utánpótlás-területen már van vezetői tapasztalatom, de az, hogy egy másodosztályú élcsapatot működtető klubot, mint ügyvezető vezessem, az azért számomra is komoly kihívás. Ezért is vállaltam el, hiszen már a pályafutásom során is szerettem azokat a feladatokat, amelyek által érzem, hogy én is több lehetek, amihez én is tudok hozzátenni. Két hónapja már Soroksáron is dolgozom, hivatalos viszont április 1-től állok munkába.

- A Ferencvároshoz ezer szállal kötődik, s immáron a meglepetésre készülő Soroksárhoz is fűzik szálak: mit gondol, hova várható ez a két együttes a tavaszi idény végén?

- Abban bízom, hogy a Fradi az idén is trófeát, esetleg trófeákat nyer, míg a soroksári cél egyelőre annyi, hogy nyerjük meg a következő mérkőzést. A lehetőségeinkhez mérten szeretnénk a maximumot tudjuk kihozni ebből az egyesületből.

- Visszatérve a világbajnoki-selejtezőre: az Európa-bajnokságon elért döntetlen vagy a 20 évvel ezelőtti eredményre számíthatunk szombat este?

- Biztos vagyok benne, hogy nem olyan mérkőzés vár ránk, mint az Európa-bajnokságon. Akkor a magyar válogatott gyakorlatilag tét nélkül tudott játszani, nem volt olyan nyomás a csapattagokon, hiszen már elérték a továbbjutást. Ezúttal döntő lesz, hogy miként tudjuk a védekezést elkezdeni. Ha nagyon a kapunk elé fogunk szorulni, akkor figyelni kell, hiszen tudjuk: a portugál klasszisok akár olyan váratlan megoldásokra is képesek, mint amit Cristiano Ronaldo sarokkal szerzett góljánál láthattunk az Eb-n. Az biztos, hogy borzasztó agresszívan kell játszanunk, ha eredményt akarunk elérni Lisszabonban. Hiszek abban, hogy mi is bátrak tudunk lenni, s el tudjuk hinni, hogy képesek lehetünk pontot szerezni Portugáliában.

Tények Dragónerről
  • Pillanatnyilag az FTC utánpótlás-menedzsere
  • Védőként 3 gólt szerzett a portugál Vitória Guimaraes színeiben
  • Korábban légióskodott Németországban is
Szerző