Előfizetés

Putyinnál járt Le Pen

Vlagyimir Putyin orosz elnök is fogadta Marine Le Pent, a francia jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) elnökét, illetve elnökjelöltjét, aki az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke, Leonyid Szluckij meghívására érkezett az orosz fővárosba. 

Le Pen közismerten kiváló kapcsolatokat ápol Moszkvával, néhány éve egy orosz székhelyű banktól kapott több millió eurót. Putyin azt hangoztatta, hogy nem akar beavatkozni a francia elnökválasztásba. Bár a diplomáciában szokatlan, hogy néhány héttel a sorsdöntő francia voksolás előtt fogadjon az orosz elnök egy ellenzéki jelöltet, a Kreml ebben semmi különöset sem vél felfedezni.

Szokatlanul magas, 43 százalékos a bizonytalan szavazók aránya az április 23-án esedékes francia elnökválasztás első fordulója előtt – derül ki az Odoxa iroda felméréséből. A legstabilabb bázisra Marine Le Pen támaszkodhat: szavazóinak 60 százaléka közölte, hogy biztosan az urnákhoz járul. A Republikánusok jelöltje, a korrupciós botrányba keveredett Francois Fillon esetében ez 57 százalék. A függetlenként induló Emmanuel Macron szavazóinak ugyanakkor csak 47 százaléka jelezte biztosan részvételét az elnökválasztáson, ami Le Pen javára dönthet, ha a következő hetekben is fej-fej mellett halad a két jelölt. A három nagy iroda közül kettő, ha hajszállal is, Macront látja az élen.

A bankok gondoljanak a mozgássérültekre

A fogyatékkal élők számára a pénzintézeteknek alakítsanak ki „egyablakos” ügyintézést - ajánlja a Magyar Nemzeti Bank a pénzintézeteknek. 

A bankoknak lehetővé kell tenni, hogy a látássérültek segítő kutyáikkal közlekedhessenek az intézményekben. A mozgáskorlátozott ügyfelek parkolóhelyét lehetőleg az ügyfélszolgálati pont bejáratának közelében célszerű elhelyezni. Az infokommunikációs akadálymentesítésnél pedig figyelmet kell fordítani a megfelelő magasságban elhelyezett sorszámhúzó automatára, a kihangosítható ügyfélhívó rendszerre, piktogramok, burkolati jelzések kialakításáraz vagy a személyes ügyfélszolgálati segítség felajánlására is - írta közleményében a jegybank.

Brüsszeli áldás - Újabb hat évig működhet a sporttámogatás

Változatlan formában további hat éven keresztül áramolhatnak a sportba vállalkozói pénzek, ugyanis Brüsszelben pénteken engedélyezték a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao) folytatást. A döntést Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára jelentette be. 

A sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer "jó és hasznos", új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek - tette hozzá az MTI szerint. Szólt arról is, hogy a tao-t sok támadás érte, törvényességét és eredményességét azonban Brüsszel is elismerte. Az államtitkár közölte, a kultúra területén - a költségvetés és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) után - a harmadik legfontosabb támogatási formává nőtte ki magát a tao. 2014-ben 18 milliárd forint támogatás folyt be a rendszerből, 2015-ben pedig már több mint 22 milliárd forint - ismertette a számokat Rétvári Bence. Az állam leginkább öt látvány-csapatsportág, kiemelten a futball "kedvéért" mondott le az adóbevételekről, a gazdasági tárca összesítése szerint 2015-ben több mint 13 ezer cég összességében 107 milliárd forinttal támogatta a sportot.

Az Európai Unió döntésének köszönhetően újabb hat évre biztosított az utánpótlás-nevelés, a létesítményfejlesztés és a szabadidősport támogatása - közölte Sárfalvi Péter, az Emmi nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Az öt látvány-csapatsportág - labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong - esetében 2011-hez képest 2016-ra 172 százalékkal, azaz mintegy 155 ezer emberrel nőtt a sportolók száma - mondta a helyettes államtitkár.

A tao-ból részesedést kapó egyesületek tagadják a juttatás közpénz jellegét, és úgy vélik nem kell elszámolni vele. A Demokratikus Koalíció a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól kérte ki a részletes elszámolást, ám a dokumentumok kiadását perrel sem tudta elérni, holott a bíróság már jogerősen is kötelezte erre az sportegyesületet. A tao révén öt év alatt összesen 11 milliárd forint került a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához.