Itt a Star Wars amerikai csodafegyver - Videó

Publikálás dátuma
2017.03.24. 19:50
Egy kép a videóból
Anélkül tud elpusztítani egy 200 kilométerre lévő keménypáncélzatú célpontot, hogy hagyományos lőszerre lenne szüksége - írja a Newsweek nyomán a hirado.hu.

„A nagysebességű töltény kinetikus energiájának köszönhetően nem kell a hajón nagy mennyiségű robbanószert tartani, valamint a csatatéren nem okozhatnak problémát a fel nem robbant lövedékek” – olvasható a Tengeri kutatás irodájának honlapján.

Magyarán a „Star Wars technológia” annyit jelent, hogy kémiai meghajtók helyett áramot használnak, hogy hiperszonikus sebességre gyorsítsák a töltényt. Az elektromágneses fegyver (railgun) töltényét 4500 mérföld/órával tudja kilőni, ami 7200 km/h-át jelent.

Bryant Fuller altengernagy egy interjúban kifejtette a projekttel kapcsolatban, hogy feladták a leckét ellenfeleiknek, akik ezek után elgondolkodnak majd: meg akarnak-e egyáltalán támadni az ilyen fegyverrel felszerelt csatahajókat.

A haditengerészet sem kevésbé büszke, honlapjukon kijelentik, hogy gyakorlatilag újraírták a játékszabályokat. Az is kiderül, hogy a projektbe még 2005-ben fogtak bele és 250 millió dollárból (71,3 milliárd forint) hozták tető alá.

Szerző

Fillon parlamenti utóda ellen is vádat emeltek

Az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak az egykori parlamenti utóda, Marc Joulard ellen is vádat emeltek pénteken a vizsgálóbírók, akik az elnökjelölt családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazására vonatkozó gyanút vizsgálják.

Marc Joulard európai parlamenti képviselő váltotta Francois Fillont 2002-ben a képviselői székben, amikor miniszternek nevezték ki, s ő is Penelope Fillont alkalmazta öt éven át - legalábbis papíron - asszisztensként. A képviselő ellen is közpénz elsikkasztása a gyanú, Fillonhoz hasonlóan.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján január végén indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A gyanú szerint a családtagok csaknem egymillió eurót vettek fel a parlamentben, de feltételezhetően nem végeztek munkát. Penelope Fillon 1986 és 2013 között felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában, amiért nettó 680 ezer eurót kapott, havi átlag nettó 3600 eurót.

Penelope Fillont egy korábbi tájékoztatás szerint március 28-ra idézte be az ügyészség.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és a januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felméréseken. Így a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik majd meg egymással. A jelenlegi előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesként a megmérettetésből.

Szerző

Trump ultimátumot adott saját pártjának

Donald Trump amerikai elnök ultimátumot adott a republikánusoknak az egészségbiztosítási törvény szavazása előtt, figyelmeztetve: vagy jóváhagyásukat adják a jogszabályra, vagy érvényben marad az Obamacare. 

Vagy megszavazzák pénteken a törvényt a képviselőházban, vagy érvényben marad az Obamacare néven ismert előző törvény, ez utóbbi esetben pedig a Fehér Ház - minden felelősséget az ellenkező republikánusokra terhelve - nem foglalkozik vele tovább, és a továbbiakban az adóreformra összpontosít - ezt közölte Trump még csütörtökön este a Paul Ryan házelnökkel tartott megbeszélésén, s ezt erősítette meg péntek reggeli Twitter-bejegyzésében is.

Az egészségbiztosítási törvényt, amelynek képviselőházi szavazását csütörtökről péntekre halasztották, meglehetősen nagy zűrzavar kíséri. A republikánus képviselők között nincs egyetértés a törvénytervezet egyes elemeivel kapcsolatosan, s a magát Szabadság Caucusnak nevező csoport további szigorításokat szeretne látni. Például azt, hogy akinek már van valamilyen súlyos betegsége, azzal a biztosítónak ne legyen kötelező szerződést kötnie. "A törvényhozóknak felelniük kell majd azért, hogy miért is nem szabadultak meg az Obamacare-től akkor, amikor esélyük volt rá, és ez az esély ma van" - mondta Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója egy péntek reggeli televíziós interjúban. Az amerikai televíziók tudósításai szinte kivétel nélkül arról szólnak, hogy "drámai szavazás" várható helyi idő szerint péntek délután a képviselőházban. A politikusok nyilatkozatai egymásnak ellentmondóak. Néhány republikánus politikus közösségi oldalán jelentette be pénteken reggel, hogy nem szavazza meg a törvényt, körülbelül egytucatnyi, mérsékeltként számon tartott republikánus képviselő jelezte Paul Ryan házelnöknek, hogy véleménye változatlan és nemmel szavaz majd.

Ryan szintén megszólalt. Hangsúlyozta: a republikánusok hét és fél éven keresztül azt ígérték az amerikaiaknak, hogy új törvénnyel váltják fel az Obamacare-t, mert ez utóbbi összeomlóban van, és az amerikai családok rosszul jártak vele. Ryan sürgette az ígéret betartását. A demokrata párti képviselők egységesen elutasítják a 2010-ben életbe lépett, Obama-féle egészségbiztosítási törvény felváltását a republikánusok javasolta törvénnyel. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője péntek délelőtt rövid sajtótájékoztatón emelte ki a republikánus törvénytervezet hátrányait.

A The Washington Post című napilap ugyanakkor felhívta a figyelmet: meglehet, hogy nagyon is beválik Donald Trump elnök taktikája (az, hogy kihátrált a további egyeztetésekből, és a törvényt elutasító republikánusokra terheli az esetleges kudarcért a felelősséget), mert az utolsó pillanatban a törvény megkaphatja a többséget a képviselőházban.

Szerző