Előfizetés

Kettészakadt az ország fizetéstérképe (is)

Durva különbségek mutatkoznak az egyes megyék között az átlagkeresetek és a munkanélküliség tekintetében - derült ki a KSH legfrissebb, 2016 végén felvett adataiból, amelyeket a Napi.hu úgy értékelt: kettészakadt az ország. A főváros és a Dunántúl északi és nyugati része ugyanis mintha nem is egy országba tartozna a keleti megyékkel.

Budapesten a legmagasabbnak a keresetek: a havi nettó 206 ezer forintos átlag jelentősen felhúzza az országos átlagot, a nettó 175 ezer forintot. Győr-Moson-Sopron az egyetlen megye, ahol az országos átlagot sikerült még meghaladni, ott nettó 183 ezer forint körül van az átlagbér. Utána Komárom-Esztergom megye következik, 73 ezer forintos a havi nettó átlagkeresettel. Ez is bőven meghaladja a nettó 118 420 forintos szabolcsi átlagkeresetet, amely a legalacsonyabb az országban.

Az adatok értelmezéséhez hozzátartozik, hogy Budapesten 61, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 34 százalék a szellemi foglalkozásúak aránya, ez utóbbi a legalacsonyabb érték Magyarországon. A szellemi foglalkozásúak nettó átlagkeresete Budapesten 276 ezer forint. Ez az érték Békés megyében a legalacsonyabb, ott csak átlag nettó 172 ezer forintot keresnek. A fizikai foglalkozásúakat Győr környékén becsülik meg a legjobban a munkáltatók: nettó 151 ezer forintot keresnek átlagosan, míg Szabolcsban havi nettó 88 ezer forint jut nekik.

A különbség a lakásépítések számára is kihat: a legkevesebb és legtöbb új lakást építő területek között harmincháromoszoros a szorzó. Mindezek mellett fontos adat: 2016. decemberben 273 ezer álláskeresőről tudott a statisztikai hivatal, ez 19 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A munkanélküliségi rátát tekintve hat és félszeres különbség is van az ország keleti és nyugati területei között: Győr-Moson-Sopron megyében 1,4 százalék a munkanélküliek aránya, míg Nógrádban 7,9 százalék ez a ráta. Az országos átlag 4 százalék körül jár.

Különleges helyszínek, ajánlott kirándulások

Publikálás dátuma
2017.03.27. 07:19

A nap süt, a madarak csicseregnek és a gyerekek sem bírják már odahaza. Mit tehet ilyenkor a család? Természetesen elindul kirándulni. Három különleges kiránduláshelyszínt ajánlunk, ahol senki nem fog unatkozni.

Mini Magyarország, Szarvas

A makettpark a Békés megye szívében található arborétum gyönyörű természeti környezetében különleges élményt kínál mindenkinek. Néhány óra alatt bebarangolhatjuk egész Magyarországot, miközben több száz év történelmi hagyománya, építészete és neves eseménye elevenedik meg előttünk. Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje. 2014 áprilisa óta a magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai is láthatók.

Taródi vár

 

Sopron talán legkülönösebb látnivalója a Taródi vár. A Kolostor-erdő közelében, a Felsőlővérek városrészben található építmény nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri. A ma mintegy 4300 négyzetméter alapterületű épület valóban egy középkori vár elemeiből áll össze: a lakórésztől kezdve a kúton és a lovagtermen át a borházig, a felvonóhídig, a csigalépcsőkig, a várfürdőig. A soproni látványosság minden bizonnyal a magyarországi építészet leghíresebb és legjelentősebb alkotása. Legmagasabb tornya 20 méter magas. Régebben Bagolyvárnak, majd Bolondvárnak is hívták a különleges épületet.

Vadása-tó

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A Vadása völgyben, a Vadása patak vízének felhasználásával 1968-ban kezdték kiépíteni a festői tavat. Elnevezése onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, akik lyukakat ástak a patak mentén így lett a patak neve vad-ásta, vad által ásva, vagyis Vadása. Két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki.

Díjazott szállodák a tökéletes alváshoz

Az Alvás Világnapja magyarországi rendezvényén adták át a Sleepfriendly, vagyis Alvásbarát Hotel díjakat azoknak a hoteleknek, amelyek a legtöbbet tettek azért, hogy a vendég ne karikás szemmel ébredjen reggel.

A Sleepfriendly Hotel minősítést az a szálloda kaphatja meg, ahol a pihentető alvás feltételei teljesülnek. Ez kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére és minőségére. Az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, véleményére, a vendégelégedettség mérésére.

2017-ben a külföldi szállodák közül a horvátországi Mali Losinj szigetén működő Hotel Bellevue érdemelte ki a Sleepfriendly Hotel címet, melyet Szkenderovics Marin, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi vezetője vett át. A magyar turisták körében is kedvelt hotel nemcsak fekvésénél fogva nyújt élményt, hanem kellemes körülményeket teremt az éjszakai feltöltődéshez. A hazai szállodák közül vidéken az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resorts és a budapesti Mamaison Hotels & Residences Isabella kapott SleepFriendly Hotel minősítést.

Az elismeréseket Kiss Róbert Richard, a SleepfriendlyHotel International Program vezérigazgatója és G. Németh György, a budapesti Alváscentrum vezetője adta át.