Letartóztathatják a dél-koreai elnököt

Letartóztatási parancsot adott ki a dél-koreai ügyészség Pak Gun Hje, nemrégiben lemondatott államfő ellen. A Jonhap hírügynökség értesülése szerint attól tartanak, hogy az exelnök jelentős bizonyítékokat semmisít meg. Pakot kenőpénz elfogadásával és hatalommal való visszaéléssel vádolják. Az ügyészség közlése szerint a volt államfő fontos, bizalmas információkat is továbbított.

Az ügyészség szerint már eddig is számos bizonyíték gyűlt össze, Pak Gun Hje azonban visszautasította a vádakat. Az alkotmánybíróság március 10-én fosztotta meg államfői tisztségétől. Múlt szerdán 14 órán keresztül hallgatták ki az ügyészségi hivatalban a leváltásához vezető korrupciós botrány ügyében. Az ügyészek akkor nem nyilatkoztak arról, hogy Pakot újra beidézik-e kihallgatásra vagy letartóztatási parancsot kérnek ellene.

Dél-Koreában a botrány miatt május 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak. A liberális Mun Dzse In emberi jogi aktivista, a legesélyesebb a győzelemre. A legutóbbi, 2012-es elnökválasztáson ő volt Pak legfőbb ellenfele.

Szerző

Ismét átmásztak a Fehér Ház kerítésén

Vasárnap ismét átmászott valaki a Fehér Ház kerítésén, a biztonsági őrök azonban azonnal őrizetbe vették. A változatosság kedvéért ezúttal nő az illető, és külön érdekesség, hogy hat nap alatt háromszor próbálkozott bejutni a Fehér Házba.   

A rendőrség közlése szerint a 38 éves Marci Anderson Wahl minden kísérleténél azt mondta a biztonságiaknak, hogy Donald Trump elnökkel akar beszélni.

Az ország túlsó feléről, Washington államból érkezett nőt először kedden hajnalban tartóztatták le: megpróbált átmászni a kerítésen, de a cipőfűzője beakadt a kerítésbe. A biztonságiak leszedték, és miután kihallgatták, szabadon bocsátották. Szerdán a nő bírósági végzést kapott, melynek értelmében nem közelítheti meg a Fehér Házat és annak környékét, április végén pedig bíróság elé kell állnia.

A nő azonban pénteken megint próbálkozott, de ezúttal már a kerítésig sem jutott. Szombaton vádat emeltek ellene a szerdai bírósági végzés megsértése miatt, de ismét szabadon engedték.

A kitartó Wahl vasárnap hátizsákkal - benne a többi között takaróval - mászott fel a kerítésre. Az elkobzott hátizsákban fegyver, lőszer, veszélyes anyag nem volt.

Marci Anderson Wahlt harmadszor is letartóztatták, de a The Hill című lap jelentése szerint vasárnap este még nem engedték szabadon a "hárompróbás" nőt. Donald Trump elnök egyébként mindhárom alkalommal a Fehér Házban tartózkodott.

Márciusban nem ez volt az első eset, hogy valaki bejutott illetéktelenül az elnöki hivatal és rezidencia kertjébe. A hónap elején egy 26 éves férfinak sikerült, és sokkal jobban, mint vasárnap Wahlnak: a férfit csak tizenöt perc elteltével vették észre az őrök. A törvényhozók már felvetették, hogy a biztonsági szolgálatnak át kellene szerveznie a munkáját és "strukturális átalakításokat" kellene végrehajtania a Fehér Ház hatékonyabb védelmére.

Szerző

"Előrecsomagolt dupla", zsír nélkül sül a hús az új infrasütőn

Publikálás dátuma
2017.03.27. 08:22

Vendéglátásunk fejlődését, higiéniáját hivatott szolgálni a KPVDSZ és a vendéglátó főigazgatóság rendezésében a Dunakorzó Kávéházban most megnyílt újítókiállítás. Néhány hónappal ezelőtt "Harminchárom millió dupla" címmel a többi között megírtuk a vendéglátó főigazgatóság laboratóriumának javaslatát: kapják meg a vendégek blokkváltáskor, előrecsomagolt zacskóban a kávéadagot. A kiállításon örömmel üdvözöltük ezt az újítást és azt is, hogy a kávéfőzőnő a fárasztó kézmozdulat helyett könnyedén elforgatja a gépen a kart és - már csöpög is a nedű. Szabó Kálmán vegyészmérnök újítása nyomán a turmixgép az eddig három adag helyett egyszerre 120 adagot kever és szénsavval is dúsítja. Az egyik sarokban szemünk láttára csirkéket forgatnak elektromos "nyárson", a másikban ötletes infrasütőn zsír nélkül sül a hús, sőt a belőle kicsöpögő zsírban az alsó tepsiben elhelyezett burgonya is megpirul. A Székesfehérvári Finommechanikai Vállalat tej-, kávé- és kakaóautomatája Székesfehérvárott már hosszabb idő óta sikerrel működik. A főváros forgalmasabb tejcsárdáiban is szívesen fogadnánk. Bealkonyul a "reszkető kezű" italmérőknek, ha bevezetik az itt látható 3 és 5 centes italadagolót. Szállodákban kitűnően beválna a villanyra működő cipőtörlő és minden nyilvános helyen az elektromos kézszárító is.

Szerző