Börtönbe megy Navalnij

Publikálás dátuma
2017.03.27. 17:22
FORRÁS: NAVALNY TWITTER OLDALA
Tizenöt nap börtönbüntetésre ítélték hétfőn Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt (képünkön), amiért ellenállt a rendőrségi intézkedésnek az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes tüntetésen. A vasárnapi demonstráció apropója az volt, hogy a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány – amelyet Navalnij vezet – március elején 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg az orosz kormányfőt, Dmitrij Medvegyevet.

A 40 éves ellenzékit – aki indulna a 2018-as elnökválasztáson, ám egy korábbi ítélet miatt ezt aligha teheti meg – a moszkvai bíróság a börtönbüntetés mellett 20 ezer rubel (kb. 100 ezer forint) megfizetésére kötelezte a korábban betiltott tüntetés megszervezéséért. Az EU és az amerikai külügy is arra kérte hétfőn Moszkvát, hogy engedje szabadon a mintegy félezer őrizetbe vett tüntetőt, ám a Kreml elutasította a kérést. Az orosz vezetés provokációnak minősítette a tüntetést, amelyen az elnöki szóvivő szerint sokan pénzért vettek részt.

Vasárnap több oroszországi városban rendeztek demonstrációt, a szervezők szerint összesen százezer ember tiltakozott a kormány ellen, ebből több tízezren vonultak fel az orosz fővárosban. A vasárnapi volt az elmúlt öt év legnagyobb ellenzéki megmozdulása. Legutóbb a 2011-ben és 2012-ben szervezett, parlamenti választási csalások elleni tiltakozásokon voltak ennyien.

Szerző
Frissítve: 2017.03.27. 21:31

Ingyenes utazást kínál fiataloknak az EU

Publikálás dátuma
2017.03.27. 16:18
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Új programot indít az Európai Bizottság a fiatalok mobilitásának támogatására, az ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, egyénileg vagy csoportosan legalább ötezren utazhatnak majd díjmentesen egyik uniós tagállamból a másikba - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Mint a bizottság közleményében írták, a Move2Learn, Learn2Move elnevezésű program az Európai Parlament (EP) által tavaly előterjesztett elképzelésen alapul, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy bizonyos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító Interrail vasúti bérletet.

A tájékoztatás szerint a most bejelentett kezdeményezés a világ legnagyobb oktatói hálózatának számító eTwinningen keresztül valósul meg, amely Európa-szerte lehetővé teszi a tanároknak és a diákoknak, hogy egy online platform révén közösen fejlesszenek ki projekteket.

A kezdeményezés az eTwinningben részt vevő osztályokban tanuló, 16 évesnél idősebb diákok számára áll nyitva. Az ingyenes utazást biztosító jegyeket országonként a legkiválóbb projekteknek ítélnek oda. A nyertesek 2017 augusztusa és 2018 decembere között, az általuk kiválasztott időpontban keríthetnek sort az utazásra. A diákok utazhatnak csoportosan - iskolai kirándulás keretében - és egyénileg is.

Az utazás során bármely közlekedési mód és társaság igénybe vehető. Egyes közlekedési vállalatok speciális kedvezményeket is biztosítanak a résztvevőknek.

"Az eTwinning sikerére építve e kezdeményezés lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy felfedezzék és személyesen megismerjék Európa különféle országait és kultúráit. Az Erasmus program elindulásának 30. évfordulója alkalmából létrejött kezdeményezés újabb kiváló példa arra, hogy a program igazi európai sikertörténet: közelebb hozza egymáshoz az embereket, akik így jobban megtapasztalhatják, mit jelent európainak lenni" - jelentette ki Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos.

Ujhelyi István, az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike fontos eredménynek nevezte a program megvalósulását, amely így "soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz".

"A tesztüzem tapasztalatai alapján a program még biztosan módosulni, bővülni fog a jövőben, de már bizonyosra vehető, hogy sikerül hosszú távú és fenntartható pályára állítani a programot" - írta közleményében az MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy a projekt "kiemelkedő fontosságú a populista gyűlölködés miatt szétfeszített európai közösség számára", és felszólítva a magyar kormányt a kezdeményezés támogatására.

Az Európai Néppárt frakcióját vezető Manfred Weber viszont "elszalasztott lehetőségként" értékelte a bejelentést. "Az Európai Bizottság felhasználhatta volt a Római Szerződés 60. évfordulóját arra, hogy előálljon egy eredeti és ambiciózus javaslattal, amely újra fellelkesítette volna az embereket Európa iránt, amely egy új kezdet jele lehetett volna" - vélekedett.

Hozzátette ugyanakkor, "még közel sem tekinthető halottnak" az eredeti javaslat. "Folytatjuk a harcot (...), azonban hosszú még az út, ugyanis meg kell győznünk az Európai Bizottságot és a tagállamok kormányait is" - mondta.

Szerző

Értelmiségiek a szerb elnökjelölt mögött

Mintegy 650 kiemelkedő szerb értelmiségi, művész, sportoló, közéleti személyiség írta alá azt a támogatási kiáltványt, amellyel kiállnak Aleksandar Vučić elnökjelölt mellett arra biztatva a választópolgárokat, hogy a kormánykoalíció jelöltjére voksoljanak, írta a Vajdaság Ma.

Mint hangoztatják, készek arra, hogy vele együtt harcoljanak a jobb Szerbiáért. A kiáltvány – amelyet a Politika belgrádi napilap tett közzé – hangoztatja, hogy aláírói azt szeretnék, ha Szerbia gyarapodjon, s ehhez olyan elnökre van szükség, aki tiszteletnek örvend a világban , s akinek személy szavatolja a tisztességes és rendezett ország létrejöttét. Olyan stabil országot szeretnének, amely hidakat épít szomszédi felé, s amely tovább halad az európai úton az európai népek közössége felé, s amely eközben a legjobb kapcsolatokat építi Oroszországgal és Kínával.

Szerző