Elvitték a Lukács-szobrot a Szent István parkból (fotó)

Publikálás dátuma
2017.03.28 15:31
Olvasói fotó
Fotó: /
Elszállították kedd reggel Lukács György szobrát a budapesti Szent István parkból. 

Megírtuk: a Demokratikus Koalíció (DK) XIII. kerületi szervezetének a fővárosi közgyűléshez, és Tarlós István főpolgármesterhez címzett nyílt leveléét, amelyben azt kérik, hogy "igazi honatyákhoz méltóan fontolják meg, másítsák meg döntésüket. Hagyják Lukács György szobrát ott, ahol van. Nem akarhatják, hogy az utókor úgy emlékezzen majd Önökre, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát". A fővárosi közgyűlés januárban fogadta el azt a jobbikos javaslatot, amely szerint Angyalföldön Szent István szobrot állítanak az államalapító királyról elnevezett parkban, s ezzel egy időben elszállítják onnan Varga Imre, Kossuth díjas szobrászművész Lukács György filozófust ábrázoló szobrát. A helyi DK szerint a jobbikos Tokody Marcell javaslatában a szobor eltávolítása mellett felsorolt indokok hiteltelenek és alapvetően gyűlöletkeltőek. "Lukács György szobra nem sérti a köznyugalmat. A kerület lakói szeretik és tisztelik. A köznyugalmat az fogja sérteni, ha elbontják és elviszik onnan" - írták.

A Jobbik nem első alkalommal támadja a Lukács emlékét hirdetőket, hiszen bírósági úton azt is el akarta érni, hogy a Lukács György Alapítvány ne viselhesse a filozófus nevét. A Fővárosi Törvényszék az ügyben kikérte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) álláspontját, Lovász László, az MTA elnöke pedig épp a múlt héten  a törvényszék kérésére: Lukács nem politikusi, hanem kiemelkedő tudományos teljesítménye révén juthatott befolyáshoz és nem vezető szerephez a kommunista önkényuralmi rendszerben. A törvényszék végzése szerint az alapítvány a továbbiakban is viselheti a marxista filozófus nevét.

Ami a szobrot illeti: sem a tiltakozás, sem az Akadémia elnökének egyértelmű értékelése nem akadályozta meg elszállítását, mint ahogyan továbbra is bizonytalan a filozófus egykori lakhelyén, a Belgrád rakparton kutatóhelyként működő Lukács Archívum sorsa is.

Lapunk úgy értesült: egy kerületben lakó hölgy kinyomozta, hogy a szobrot ideiglenesen Varga Imre kertjébe vitték. A fővárosi közgyűlés pedig a jövő héten dönt arról, kiadja-e a szobrot a XIII. kerületnek. Délután 5 órakor a XIII. kerületi baloldaliak a szobor „hűlt helyén” demonstrációt tartottak.

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

Hatalmas botrány maga a szobor elvitele. A második hatalmas botrány, hogy nem tudom, a főváros kiadja-e a XIII. kerületi önkormányzatnak, amely hajlandó lenne felállítani valahol a kerületben, hogy nem tudni, milyen jogon tartja vissza a főváros egy nemzetközi hírű, elismert filozófus szobrát - mondta a Népszavának Heller Ágnes filozófus. Ugyanazt látjuk, mint a Heineken vörös csillagánál, csak a holland cég egy nagyvállalat, amellyel nehéz szembeszállni, nem úgy, mint egy szoborral, de a hadjárat ugyanaz. Miközben az ország kormányfője Putyinnak puszilkodik, annak az Oroszországnak az elnökével, ahol egy Gulag emlékmű sincs, ahol nem lehet a Gulagról beszélni és amely tele van Sztálin-szoborral, meg vörös csillaggal.  

Szerző
2017.03.28 15:31
Frissítve: 2017.03.28 23:23

Megint romlott a levegő minősége, Nyíregyháza tájékoztatási fokozatba kapcsolt

Publikálás dátuma
2018.11.14 12:17
Talajmenti pára és füst Salgótarjánban
Fotó: MTI/Komka Péter/
Több településen romlott a levegő minősége, Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata, további négy városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt - írta az MTI.
A szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedése miatt Nyíregyházán szerdán ismét életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Az önkormányzat közlése szerint az átlagérték hétfőn és kedden is meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon és Vácon is. Az ország középső és a Dunától keletre eső területein szinte mindenhol meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket. Így további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Veszprém.

A szabolcsi megyeszékhelyen a szálló por miatt legutóbb múlt szombaton volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. A gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig - mint a szél- és csapadékmentes idő - nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok - mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa - égetésének káros hatása lehet az egészségre. A levegőhigiénés szakértő szerint, amíg szél, illetve csapadék nem várható, a légszennyezettség sem csökken. A következő 1-2 napban így várhatóan nem javul a levegő minősége.
2018.11.14 12:17

Kormányzati szájzár az apparátusnak Gruevszki ügyében

Publikálás dátuma
2018.11.14 11:51

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Központi kommunikációs utasításban tiltja meg a Külügyminisztérium, hogy bármi érdemit is mondjanak kormánytisztviselők Nikola Gruevszki macedón exminiszterelnök menedékkérelmével kapcsolatban.
Még a magyar kormánynak is kínos lehet a hazájában hivatali visszaélés miatt két év letöltendő börtönre ítélt egykori macedón kormányfő, Nikola Gruevszki Budapestre szökése. Orbán Viktor barátja maga közölte, hogy mivel „halálos fenyegetéseket kapott”, politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szijjártó Péter külügyminiszter csak annyit mondott lapunk megkeresésére, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják Gruevszki menedékkérelmét. A Népszava információi szerint a Külügyminisztérium a hír nyilvánosságra kerülése után nem sokkal központi kommunikációs utasításban tiltotta meg, hogy az ügyről az illetékesek – például külföldön a magyar nagykövetek, diplomaták – bármi érdemit mondjanak, az utasítás értelmében csak annyit lehet válaszolni a megkeresésekre, hogy „az ügyről részleteket nem tudok”. A jelek szerint egyébként Gruevszki „meglepetésszerűen” érkezett Budapestre, ezt erősíti az is, hogy kormányzati forrásaink is jobbára csak egy „no comment”-tel reagáltak megkeresésünkre, illetve szintén a „meglepetés faktort” erősíti a kapkodónak tűnő utólagos kommunikációs stratégia: a kormányzati apparátus ugyanis rendszeresen kap központi utasításokat a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától, ezek egy része kifejezetten „megelőző jellegű”, vagyis egy várhatóan bekövetkező esemény kommunikációjára készíti fel az apparátus tagjait. Ha Gruevszki előre egyeztetett magyar kormánykörökkel, akkor feltehetően tudhattak róla, hogy az ügy így, vagy úgy, de nyilvánosságra kerül, és készülhettek volna rá, ehhez képest az utasítás csak azután keletkezett, hogy a 444.hu nyomán a teljes magyar média írt Gruevszki meneküléséről.
Egy nemzetbiztonsági forrásunk egyébként teljesen érthetetlennek tartja, hogy ha Gruevszki börtön elől menekül, miért maga hozza nyilvánosságra, hogy hol van. A 444.hu arról írt, az ügy valódi vízválasztó lesz a magyar kormány számára, hiszen Gruevszki egyértelműen Vlagyimir Putyin balkáni szövetségesének számít. Hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin immár rendszeressé váló négyszemközti találkozóikon „regionális kérdésekről is egyeztetnek”, arról orosz források alapján lapunk korábban írt már. Moszkva magatartásától az sem lenne meglepő, ha szándékosan hozzák kínos helyzetbe Orbán Viktort az ügy nyilvánosságra hozásával: előfordult már, hogy a paksi bővítésről szóló tárgyalásokról a titkolózó magyar féllel szemben éppen orosz kiszivárogtatás révén kerültek nyilvánosságra részletek, például, amikor az építkezés megkezdésének időpontjáról az orosz fél előbb tájékoztatta kizárólag az orosz újságírókat, mint, hogy az erről szóló Orbán-Putyin megbeszélések egyáltalán elkezdődtek volna. Az továbbra sem teljesen egyértelmű, hogy Gruevszkinek van-e érvényes útlevele, vagy sem: bár macedón közlés szerint ezt korábban már bevonták, a Magyar Narancs arról írt, kérvényezte, hogy visszakaphassa, és ehhez többek között Orbán Viktor meghívóját mellékelte indoklásként. Egy kormányzati forrásunk szerint mindenesetre, ha Gruevszki politikai menedékkérőként jelenleg szabadon mozoghat Magyarországon – az egyelőre kizártnak tűnik, hogy menekültügyi őrizetben tartanák - , akkor akár ügye otthoni alakulására is befolyással lehet, ráadásul könnyen elhagyhatja az országot és ismeretlen helyre távozhat. Ebben az esetben a magyar hatóságok akár el is utasíthatnák a menedékkérelmét a törvényes 30 napon belül, majd széttárhatnák a karjukat, hogy ők immár nem tehetnek semmit. "Még azt sem tartom kizártnak, hogy Gruevszki eközben Lázár János kastélyában tölti az időt" - ironizált forrásunk.
2018.11.14 11:51
Frissítve: 2018.11.14 12:00