Lemez Kocsis Zoltán emlékére

Megjelent Kocsis Zoltán, a tavaly novemberben elhunyt zongoraművész, karmester és zeneszerző A Tribute című kétlemezes kiadványa a Hungaroton gondozásában. 

Az első lemezen Kocsis Zoltán többek között Kodály Zoltán Székely keserves, Liszt Ferenc Csárdás obstiné, Szergej Rahmanyinov E-dúr prelűd és Frédéric Chopin g-moll ballada című művét játssza. Elhangzik még Mozart B-dúr zongoraversenye, Antonín Dvorák G-dúr szonatinája és Rahmanyinov Vocalise című műve is. A második lemezen Claude Debussy Elfelejtett románcok című darabja, Bartók Béla 1. rapszódiája hegedűre és zenekarra, a Négy tót népdal vegyeskarra zongorakísérettel, a Négy régi magyar népdal férfikarra, a Magyar parasztdalok zenekarra, a Román népi táncok kiszenekarra és a Tánc-szvit zenekarra hallható.

Az előadók között Perényi Miklós (cselló), Kelemen Barnabás (hegedű), Bálint János (fuvola), Kocsis Krisztián (zongora), Hajnóczy Júlia szoprán, Ambrus Ákos bariton, Bubnó Tamás tenor, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Énekkar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Szlovák Filharmónia Kórusa és a Tomkins Énekegyüttes is szerepel, közreműködött Jozef Chabron karigazgató, Antal Mátyás karigazgató, Dobra János művészeti vezető és Rolla János koncertmester.

Szerző

Valóság és illúzió játéka

A Színházi Világnapra időzítették Szakonyi Károly Két nő (és valaki) című darabjának felolvasását a Játékszínben. A szöveg a Tekintet folyóiratban jelent meg korábban. Az ötlet Lökös Ildikó dramaturgnak köszönhető, aki szívén viseli az új kortárs művek menedzselését.

Szakonyi három éve írta a saját bevallása szerint leginkább színműnek, tehát nem igazán drámának és nem igazán vígjátéknak titulálható darabot. Az író, aki maga olvasta fel nagyon gondosan, markáns, mégis simogató orgánummal a saját szerzői instrukcióit, a művet leginkább szerepdarabnak szánta, két színésznőt helyzetbe, szerepbe hozva. Gyulán volt már egy felolvasása a darabnak, akkor Ráckevei Anna és Takács Kati olvasta fel a feleség és a szerető szerepét. Most Zsurzs Kati és Tóth Enikő kapta meg a lehetőséget. Szakonyi, akinek Az adáshiba című művét a világ számos pontján játszották és még most is gyakran előveszik hazai színházak is, más drámáiból is tudjuk, hogy nagyon ismeri a nőket. Mély élettapasztalatai vannak ebben a témában. Ismeri a lelküket, a rezdüléseiket, a gondolataikat, a szándékaikat.

Ezúttal két ötven és hatvan év közötti hölgy kerül középpontba. Véletlenül egymásba gabalyodik a szatyruk. Később kiderül, az életükkel már korábban ez történt, miközben nem is tudtak róla. Remek, pörgő dialógusokat követően tudjuk meg, hogy ugyanazt a férfit szeretik. A titokzatos harmadikat, a férfit, aki nem jelenik meg a színen, csak beszélnek róla. A darab csodás vallomás a szerelem mibenlétéről. Arról, hogy miként vágyakozunk, miként keveredhet a valóság az illúzióval. Aztán miként kötünk mégis kompromisszumot, csak azért, hogy fenn tartsuk ezt a furcsa lebegést, amit a szerelem jelenthet. Egészen izgalmas a két nő viszonya is, az, hogy miként válnak rivalizáló ellenfelekből, szorongó szövetségesekké. Szakonyi mindezt úgy meséli el, hogy érezhetően nőpárti, vagyis tiszteli és egyenesen rajong a nőkért. Miközben megmutatja sebezhetőségüket, kiszolgáltatottságukat is. A Két nő (és valaki) érzékeny érzelmi látlelet.

A felolvasást követően felvetődött, hogy mikor tűzi valamelyik színház majd műsorára a darabot, a választ még nem ismerjük. De remélni lehet, hogy rövidesen valamelyik színpadon megjelenik majd Szakonyi remek egyfelvonásosa, amely nem csak a főszerepeket játszó színésznők számára jutalomjáték, hanem nekünk nézőknek is komoly ajándék lehet. Nem csak Színházi világnapon.

Szerző

Ősszel ismét karmesterverseny

„Az én életem a bizonyíték, hogy ha tehetséged mellé kitartás és jó szerencse társul, akkor bármit elérhetsz! Soha ne add föl!” – a csodagyerekként már ismert és a világhír felé Budapestről indult Solti György szellemében újra lehetőséget kapnak a fiatal karmesterek Budapesten. 

A Filharmónia Magyarország többfordulós versenyt rendez októbertől decemberig Solti György Nemzetközi Karmesterverseny címmel. A produkciót a köztévé közvetíti majd. A harmincötezer euró összértékű díjakat rangos nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak. A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló versenybe bekerült jelentkezők tehetségét Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Eötvös Péter világhírű zeneszerző, Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző, Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar néven alapított saját együttesével (mai neve Academia Hungarica Kamarazenekar) világjáró karmester értékeli.

A zsűriben a nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő menedzserei is képviseltetik magukat Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical (CNDM) vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója személyében. A verseny fővédnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye.

Szerző