Bekeményít Ausztria a menekültek ellen

Publikálás dátuma
2017.03.30 07:32
Christian Kern kancellár FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LEON NEAL-POOL
Személyes megszólítású levelet írt az osztrák kancellár az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek. Christian Kern ezzel a levéllel akarja „Európa-konformmá” tenni az osztrák kormány legújabb döntését a menekült stopról.

Ausztria szerződésben vállalt kötelezettséget még 2015-ben arra, hogy az Olaszországban és Görögországban összegyűlt aránytalanul sok menekült uniós szétosztásában részt vesz. Bécsnek most közel 2000 embert kellene befogadnia, első lépésként 50 olyan kiskorút, akik szülői felügyelet nélkül érkeztek Európába. Az osztrák kormányfő viszont arra hivatkozik, hogy Ausztria messze túlteljesítette a menekültek befogadására vonatkozó vállalását, 2015-2016-ban négyszer annyi kérelmet fogadott, mint Olaszország és két és félszer annyit, mint Görögország. Kern szerint az európai szolidaritás sem igazolhatja, hogy Ausztria változatlanul aránytalan terheket vállaljon magára. Eddig a levél, amellyel Ausztria - Magyarország és Lengyelország után harmadikként – nem akarja befogadni a továbbiakban az Európába érkezett, tagországi szétosztásra váró menekülteket.

„A belpolitika győzött az európai politika felett” – kommentálta a döntést a Der Standard című napilap. Meglátása szerint a szociáldemokrata-néppárti kormány a legkésőbb jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt pápább akar lenni a pápánál, a listavezető szélsőséges Szabadságpártot megszégyenítő tempóban tolódik jobbra a bevándorlás kérdésében.

Kedden a kormányülésen megszavazták az úgynevezett integrációs törvényjavaslatot is, amely a 2014. december 31. után tartózkodási engedélyt kapott menekültekre vonatkozik. Őket egy 12 hónapos integrációs programba veszik fel, intenzív nyelvoktatást kapnak, beiskolázzák őket és az osztrák köztársaság alapértékeivel is megismertetik őket. Amíg szakmai végzettségüket ellenőrzik a hatóságok, addig a civilszervezetek, például a Vöröskereszt segítségével ingyenes közhasznú munkát végezhetnek. Akik kivonják magukat az előírt tanfolyamokból, azok pénzjuttatását a hatóságok csökkentik. A kétéves programra a kormány 100 millió eurót költ.

Az integrációs törvényjavaslat részeként betiltják az arc felismerhetetlenségét okozó fátyol és kendő használatát a középületekben, megsértőit alkalmanként 150 euró pénzbüntetéssel sújtják. Tilos lesz a Korán nyilvános terjesztése, de ennek ellenőrzése az államrendőrség feladata.

Meghalt a legendás ügynök, aki elfogta Adolf Eichmannt

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:41
A 2011-es fotó az Eichmann elleni ítélet 50. évfordulójára rendezett kiállításon készült Rafi Eitanról
Fotó: AFP or licensors/ GALI TIBBON
Rafi Eitan irányította azt a Moszad-akciót, amelynek során 1960-ban Argentínában sikerült elkapni és Izraelbe vinni a végül halálra ítélt náci háborús bűnöst. A későbbi politikus 92 évet élt.
Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst - írja a hvg.hu.

Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.

Már több mint 300 utast kimentettek a norvég partoknál bajba jutott hajóról

Publikálás dátuma
2019.03.24 08:43
A helikopteres mentőalakulatok az utasok egy részét már kimentették a bajba jutott hajóról
Fotó: ODD ROAR LANGE
Még így is csaknem ezren várnak arra a fedélzeten, hogy a helikopteres mentőalakulatok a szárazföldre vigyék őket. Súlyos sérültek is vannak a már kimentettek között.
Helikopterrel, egyesével mentik ki a norvég partok közelében bajba jutott Viking Sky tengerjáró utasait - írja norvég lapértesülésekre hivatkozva a 444.hu. A Verdens Gang nevű napilap legfrissebb hírei szerint ezzel a módszerrel már 338 utast sikerült biztonságban a szárazföldre vinni. A tengerjárón 915 utas és 458 fős személyzet tartózkodott.

Ahogy arról szombaton mi is beszámoltunk, a  Viking Sky nevű hajó hajtóműve meghibásodott Norvégia partjai közelében, és vészjelzést adott le. A Viking Cruises csoport tulajdonában lévő tengerjáró
1300 emberrel a fedélzetén, irányíthatatlanul sodródott a szárazföld felé egy szigetekkel és sziklaszirtekkel teli, veszélyes partszakaszon.
A mentés természetesen azonnal megindult, de a munkát nehezítette, hogy a tengeren óránként 70 kilométeres sebességű szél fújt, ami több méter magas hullámokat gerjesztett.

A hírek szerint az eddig kimentett utasok közül 16-an sérültek meg a háborgó tengeren hánykolódó hajón, hárman közülük súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe szállítják. A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

A norvég közszolgálati rádió jelentése szerint a tengerjárót két vontatóhajóval Molde kikötőjébe vontatnák.
A mentőcsapatok tájékoztatása szerint időközben a Viking Sky négy hajtóművéből hármat sikerült beindítani.
Szintén a helyi média számolt be arról, hogy mostanra megmentették annak a Hagland Captain nevű hajónak a kilenc fős legénységét, amelyik a Viking Sky segítségére sietett, de szintén elromlott a hajtóműve.

A Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget az angliai Tilbury kikötőjében.
Frissítve: 2019.03.24 08:59