Színházon belüli agresszió - Közös nyilatkozatot adtak ki a színészek

Közös nyilatkozatban foglaltak állást szerdán a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei a színházon belüli agresszióval szemben.

A közösségi hálón közzétett nyilatkozatban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a színház pénteki bemutatója szünetében a produkció rendezője agresszíven lépett fel egyik kollégájukkal szemben. "Mi, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei, egyöntetűen és határozottan kiállunk egymás mellett és egymásért. Elutasítunk mindennemű agressziót. Nem tekintjük úgy, hogy az agresszió a színházi munka része, vagy, hogy létezik olyan helyzet, ami ennek jogosultságot teremt" - áll a nyilatkozatban. 

A társulat színészei úgy vélték, egyetlen ember elfogadhatatlan gesztusa miatt az ő munkájukra is árnyék vetült. "Elvárjuk, hogy a munkánknak otthont adó intézmény tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ilyesmi ne fordulhasson elő. Messzemenően szolidárisak vagyunk minden egyes színpadra lépő társunkkal, és erőt, bátorságot kívánunk a továbbiakban" - áll a nyilatkozatban, amelyet a társulat 32 tagja látott el kézjegyével.

A Krónika napilap írta meg hétfőn, hogy Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának a pénteki bemutatója idején az egyik színésznő elleni verbális és fizikai agressziót vizsgálta a rendőrség a színház épületében. A segélyhívószámot az áldozat egyik kollégája hívta, miután az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak a szünetben agresszíven lépett fel a produkció egyik szereplőjével szemben. A rendőrség szóvivője elmondta: a helyszínre küldött rendőrök csak az áldozat kollégáival tudtak beszélni, hiszen zajlott a bemutató és a bántalmazott színésznő a színpadon volt. 

Amint a Krónika az internetes oldalán közölte: Andrij Zsoldak szerdán részt vett egy - az előadás kapcsán szervezett - pódiumbeszélgetésen, de elzárkózott attól, hogy a történtekre reflektáljon. Arra a - színész részéről érkező - kérdésre, hogy eszköznek vagy partnernek tekinti-e színészt, kijelentette: "Ha elég tehetséges a színész és kellően nagy szíve van, akkor a partnerem. Ha nem annyira tehetséges, akkor követnie kell az útmutatásomat." 

A színházi történet erős indulatokat váltott ki az erdélyi magyar közéletben, amelyek fokozódtak azáltal, hogy Tompa Gábor, a színház igazgatója hétfőn a Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában a színház ügyelőjét hibáztatta, amiért "elhamarkodottan cselekedett", és "az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül" hívta a segélyhívószámot.

Szerző

May levele - "Elhagyjuk az EU-t, de nem hagyjuk el Európát"

Publikálás dátuma
2017.03.29. 20:49
FOTÓ: Getty Images
Az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, de nem hagyja el Európát, a britek továbbra is elkötelezett partnerei és szövetségesei maradnak európai barátaik számára, továbbra is magukénak vallják az európai értékeket - hangsúlyozza Theresa May brit miniszterelnök abban a levélben, amelyet Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének írt a kilépési folyamat elindításáról.

A brit kormányfő kifejtette, hogy a tavalyi népszavazás nyomán született döntés a kilépésről nem az európai értékek elvetését jelenti. "Az Európai Uniót hagyjuk el, nem Európát, továbbra is elkötelezett partnerek és szövetségesek szeretnénk maradni barátaink számára az egész kontinensen" - olvasható a levélben, amelynek szerzője szerint a világnak most minden korábbinál nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Theresa May kifejezte reményét, hogy országának az EU-ból való távozása után szoros és különleges partneri viszonyt építhet ki barátaival és szomszédaival. Különleges hangsúlyt helyez arra, hogy az európai uniós törvényi szabályozásnak bizonyos részei benne maradjanak majd az Egyesült Királyság majdani jogszabályrendszerében, így szavatolni lehet a folyamatosságot és a kiszámíthatóságot a brit állampolgárok, illetve más tagországok állampolgárai számára, akiknek brit földön vannak üzleti érdekeltségei.

A brit miniszterelnök szerint ha a tárgyalásokon nem sikerülne megfelelő megállapodást kötni, az gyengítené a felek közötti jövendő együttműködést a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harcban is. Úgy véli, ezért kell megegyezni egy jövendő szoros és különleges partneri viszony kiépítésében mind a gazdasági, mind pedig a biztonsági együttműködés területén, és London szeretné kivenni a maga részét abban, hogy Európa a továbbiakban is erős és virágzó maradjon, képes legyen vezető szerepet betölteni a világban, közvetíteni saját értékeit és megvédenie magát a biztonságát fenyegető veszélyektől. A brit kormány "merész és nagyratörő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

Az Egyesült Királyság egységes országként tárgyal majd az EU-val, figyelembe véve az ország mindegyik nemzetének érdekeit - hangsúlyozza levelében Theresa May, ígéretet téve arra, hogy később alaposan megtárgyalják majd, milyen hatáskörök maradjanak London kezében, s melyeket adjanak át Skóciának, Walesnek és Észak-Írországnak.

Theresa May szerint a Brexitről szóló tárgyalásokon a feleknek építő módon, a másik iránti tisztelet és az őszinte együttműködés szellemében kell egymáshoz viszonyulniuk. Ezzel kapcsolatosan megerősíti, hogy országa nem törekszik a brit tagság fenntartására az EU egységes belső piacán az uniós tagság megszűnése után, megérti és tiszteletben tartja azt az uniós álláspontot, miszerint az egységes belső piaci tagsághoz kötődő négy szabadságjog - a munkaerő, a tőke, a javak és a szolgáltatások szabad áramlásához fűződő jog - egymástól nem elválasztható, és nem lehet közülük "külön kicsemegézni" egyiket sem.

Másik fontos elvként nevezi meg a miniszterelnök azt, hogy az állampolgárok érdekei álljanak az első helyen. A brit kormány már a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, és viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

A levélíró elengedhetetlennek tartja, hogy a kilépést kövesse egyfajta átmeneti időszak, amely révén a minimálisra lehetne csökkenteni a Brexit nyomán keletkező zavarokat, elkerülve az "ugrást a semmibe", s így lehetővé tenné mind a szigetországban, mind a bennmaradó huszonhét tagállamban a tervezést, a zökkenőmentes átállást a befektetők, az üzletemberek és más állampolgárok számára. 

A levél későbbi részében a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy a Brexitről szóló tárgyalásokon figyelembe kell venni az Egyesült Királyságnak az Írországhoz fűződő sajátos kapcsolatát, akárcsak az észak-írországi békefolyamat szempontjait.

Szerző

Lövöldözés a Capitoliumnál - Agresszív női sofőr volt az "elkövető"

Őrizetbe vettek egy nőt a Capitolium épülete mellett Washingtonban, miután autójával nekihajtott a capitoliumi rendőrség egyik autójának.

Eva Melecki, a Capitolium biztonsági szolgálatának vezetője nem sokkal később sajtótájékoztató keretében közölte: az autóvezető nem terrorcselekményt követett el, hanem szabálytalanul közlekedett és amikor megpróbált visszafordulni, véletlenül hajtott bele a rendőrautóba.

A szóvivő szerint az autót vezető nő "különös és agresszív vezetői magatartást tanúsított", ezért a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, sebesülés nem történt.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy férfi az autójával belehajtott a Capitolium előtt járőröző rendőrségi kocsiba, majd megpróbált átgázolni a biztonsági kordonon. A rendőrök lövéseket adtak le, az autós ámokfutót letartóztatták. Bár azonnal több rendőrségi autó érkezett a helyszínre, nem erősítették meg az egyébként is szigorú biztonsági intézkedéseket. Mindazonáltal a Capitolium oldalában lévő képviselőházi irodaépületek egyikét lezárták, és megkezdték a közelben lévő fedett botanikus kert átvizsgálását is.

Szerző