Azonnali fizetésemelést követel a BKV dolgozóinak az MSZP

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

Egyetlen BKV-s alkalmazott sem ér kevesebbet, mint bármelyik más közlekedési vállalat dolgozója, ezért az MSZP támogatja a közlekedési vállalat szakszervezeteinek bérköveteléseit. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Budapesti Közlekedési Zrt. munkavállalói is megkapják ugyanazt a béremelést, amelyet a Volánbusz és a vidéki közlekedési társaságok dolgozói is.

Elég volt abból, hogy Orbán Viktor kormánya és a Fidesz másodrendű állampolgárokként kezeli a fővárosban élőket és az itt dolgozókat! Ígérgetés és méltatlankodás helyett azonnali cselekvésre van szükség, ezért felszólítjuk Tarlós Istvánt, hogy álljon ki a budapesti közszolgáltatásban dolgozók érdekeiért és minden áron érje el a kormánynál a BKV-s munkavállalók fizetésemelését!

2016-ban több mint 700 dolgozó mondott fel a BKV-nál, és ha a bérproblémák nem oldódnak meg heteken belül, akkor ez a folyamat a budapesti közösségi közlekedés bedőléséhez fog vezetni. A 3-as metró közelgő leállításakor a létszámhiány káoszba fullaszthatja a már most is a működőképessége határán lévő fővárost, hiszen nem lesz, aki a metrópótló buszokat vezesse és karban tartsa.

Felháborító és szégyenletes, hogy míg korábban a BKV-s alkalmazottak számítottak az ágazat legmegbecsültebb dolgozóinak, mára az Orbán-kormány Budapest-ellenes politikája odáig vezetett, hogy a magyar járművezetőink, karbantartóink és mérnökeink ezt a megbecsülést már Bécsben és más nyugati nagyvárosokban keresik. Orbán Viktor és Tarlós István felelőssége, hogy megállítsák ezt a folyamatot!

Szerző

Tüntettek az Emmi előtt a Tanítanék aktivistái

Publikálás dátuma
2017.03.30. 12:59
FOTÓ: Tanítanék Facebook oldala
A Tanítanék Mozgalom mintegy tíz tagja leült a Szalay utcában az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, hogy így tiltakozzon a kormány oktatási döntései, különösképp a szakképzést és az érettségit érintő döntések ellen. A tüntetők bár a bejárat elé ültek le, a ki-be járó dolgozókat átengedték - írja a hvg.hu.

A tiltakozók hangosbemondóban is elmondták, nem akarják, hogy megszűnjön a CEU, szolidaritást vállalnak a most érettségiző szakgimnazistákkal, akik hátránnyal indulnak a más intézményekben érettségiző társaikkal szemben. A Tanítanék aktivistái azért épp most kezdtek tiltakozásba az Emmi előtt, mert március 30-án egy éves a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akció.

Szerző
Frissítve: 2017.03.30. 16:10

CEU - A Fideszben is kiakadtak

Publikálás dátuma
2017.03.30. 12:42
FOTÓ: Molnár Ádám
A nemzetközi akadémiai kapcsolatok korlátozása már a középkorban sem volt jellemző – így dohog az egyik fideszes, akivel a CEU elleni támadásként értelmezhető törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése óta beszélt a hvg.hu újságírója. Ellenállni azonban nyilván nem fognak, legfeljebb találgatják, miért történik épp most az új kormányzati front megnyitása. A fideszes közkatonákat nem tájékoztatták a készülő törvényről, a CEU rektora azonban kapott informális figyelmeztetést.

Michael Ignatief rektort a lap információi szerint a múlt év végén Trócsányi László igazságügyi miniszter figyelmeztette "jószándékúan", hogy egy készülőben lévő törvénymódosítással a kormány „kinyírni készül” a Közép-Európai Egyetemet. A hír hallatán Ignatieff és a CEU több tisztségviselője nemzetközi lobbizásba kezdett, hogy támogatókat szerezzen a készülő tervek leállításához. Így Brüsszelben sem ma hallottak először a történetről. Sőt, informálisan az EU több, különböző rangú, állampolgárságú és beosztású tisztségviselője is próbálta már puhítani az ügyben az oktatásért is felelős erőforrásminisztert. Maga a rektor ugyanakkor közvetlenül ezt nem tehette meg: hiába volt a kezében már egy hónapja a tervezet, azóta sem sikerült bejutnia Balog Zoltánhoz. 

A kormánypárti képviselőcsoportok tagjait a lap értesülései szerint nem avatták be a CEU kiűzésének tervébe. A Fidesz és a KDNP februári évadnyitó frakcióülésén, amelynek kiemelt témája volt az ellenséges, „sorosbérenc” civil szervezetek ellehetetlenítése, még csak annyiban került elő a Közép-Európai Egyetem, hogy az egyesületek és alapítványok mellett vannak olyan magán oktatási intézmények is az országban, amelyek külföldi támogatásból működnek, így ezekre is vonatkozhatna a fokozott átláthatóság követelménye.

A hvg.hu által megkérdezett képviselők egyébként egytől egyig kiakadtak a CEU-ellenes javaslaton.

„A tudományos életben korlátozni a nemzetközi kapcsolatokat már a középkorban sem volt jellemző, nem, hogy a 21. században” – dohogott egyikük. Egy másikuk azt mondta: „Soros civiljeinek” vegzálásával sem értett egyet, de azt a rá épített szavazatszerző kampány miatt még „benyelte”, de hogy Magyarország egyik legjobb hírű, legsikeresebb egyetemét takarítják el politikai okok miatt, azt nem tudja megemészteni. A megszólalók azt még logikusnak látják, hogy a választásokhoz közeledve a Fidesznek égető szüksége van ellenségre, amelytől megvédheti az országot, és azt is, hogy a kormány vívmányait támadó Európai Unió mellett Soros Györgyé lehet leginkább ez a szerep.

A CEU elleni támadást többen azonban azért is érthetetlennek nevezték, mert a sorosbérencnek titulált civileket, ha több áttéttel is, de mégiscsak hozzá tudta valamilyen módon kapcsolni a kormány a migránsokhoz, a tömeges bevándorlás jelentette veszélyt ugyanis (nagyrészt persze a kormány propagandatevékenységének köszönhetően) az egyik legnagyobb fenyegetésnek tartják ma az emberek. A Közép-Európai Egyetem viszont a magyar választók 90 százalékának az égvilágon nem mond semmit, így az sem bír számukra túl sok relevanciával, hogy az Soros Györgyhöz köthető. 

Szerző
Témák
Fidesz CEU