Előfizetés

CEU - Bokros kiakadt és kimondta

Publikálás dátuma
2017.03.30. 14:54
Bokros Lajos hisz a győzelemben FOTÓ: Tóth Gergő
"Rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába." - idéz Bokros Lajos Facebook bejegyzéséből a hvg.hu.

"Tévedtek, ha azt hiszitek, hogy a világhírű Közép-Európai Egyetem ócska bokaficam a magyarországi felsőoktatás siralomvölgyében. Tudnotok kell, mert az egész világ tudja, hogy a CEU ragyogó csillag, amelynek több, mint 100 országból vannak diákjai és tanárai" - indította szerda esti, indulatos Facebook-bejegyzését Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke, a CEU tanára. A nyílt levélnek általános címzettje van - "Ti" -, de sejthető, hogy a megszólított a CEU működését ellehetetlenítő törvénytervezetet jegyző kormány.

"Tudom, hogy a magatok emelkedett békaperspektivájában rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába. Tudom, hogy azért akarjátok bezárni a magyarországi felsőoktatás gyöngyét, hogy ne látszódjék, hogyan vertétek szét a hazai tanszabadságot és hogyan igyekeztek korrupt kormányotoknak hűen engedelmeskedő alattvalókat nevelni" - folytatta Bokros. 

És folytatta és folytatta.... Aztán így zárta a bejegyzést: Mi fogunk győzni.

DK: Béremelést a BKV-nál!

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt és Tarlós István főpolgármestert, hogy állapodjanak meg, és az önkormányzati cégek dolgozói, így a BKV is kapja meg az állami alkalmazottaknak járó béremelést.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi önkormányzati képviselője úgy fogalmazott: "az nem járja", hogy aki sárga buszt vezet a fővárosban, az harminc százalékkal többet keres, mint az, aki kéket". Közölte, pártja tárgyalt az Egységes Közlekedési Szakszervezettel, és azt tartják a legfontosabbnak, hogy a fővárosban a közösségi közlekedés a továbbiakban ne romoljon. Ez feltételezi az, hogy a BKV dolgozóinak a helyzete javuljon - mondta.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az állam jelentős béremelést ígért az állami társaságok dolgozóinak, és a DK szerint nem lehet különbséget tenni aszerint, hogy egy közszolgáltató cég állami vagy önkormányzati tulajdonban van, hiszen mindkettő feladata az embereket szolgálni. Azt a béremelést amit az állam ígért - három év alatt harminc százalékot - a dolgozóknak, azt az önkormányzati cégek alkalmazottainak is meg kell kapniuk - emelte ki.

Hozzátette: az ilyen mértékű béremelés a BKV-nál idén 6,2 milliárd forintba kerülne, három év alatt, ha a BKV-s dolgozók megkapnák a 30 százalékos béremelést, 34 milliárd forintot jelentene. A fővárosnak erre nincs pénze, ezt csak állami forrásból lehetne megtenni - emelte ki Gy. Németh Erzsébet, aki szerint Tarlós Istvánnak ezt a pénzt "ki kell követelnie" a kormánytól.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy úgy ítélik meg, kezelni kell a bérfeszültségeket, szükség van minimálisan három év alatt a harminc százalékos bérfejlesztésre.

Közölte azt is, hogy Bécsbe utazik, hogy az ottani közösségi közlekedési cég szakszervezeteivel tárgyaljon, "felkutatva azokat a lehetőségeket, hogy valóban szükség van-e járművezetőkre". A szakszervezeteknek az a kötelessége, hogy a munkavállalóknak megfelelő körülményeket tudjanak biztosítani. Ha ezt Bécsben tudjuk megtenni, mert a kormány, illetve a főváros nem hajlandó az ügyben lépni, akkor "nekünk ezt kell megtennünk" - jelentette ki Nemes Gábor.

Orbán: az EU-nak változnia kell

Publikálás dátuma
2017.03.30. 14:20
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
 Orbán Viktor szerint az EU-nak változnia kell, hogy Európa maradjon a legjobb hely a világon, és ahhoz, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezethesse ezen az úton, a pártnak is változnia kell, és most egy lépést tett ebbe az irányba.

A kormányfő az EPP kétnapos máltai kongresszusának csütörtöki második napján kijelentette: el kell fogadni az intellektuális és politikai harcot a baloldallal, nem kell félni a baloldal kritikájától, amikor "populistának hívnak minket", mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok. Szavait a hallgatóság nagy tapssal fogadta. Orbán Viktor hangsúlyozta: az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, olyan pártnak, ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak. Megjegyezte: a baloldalnak világos akcióterve van Európa megváltoztatására, de az végzetes lenne Európa számára.

A miniszterelnök kifejtette: Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, amiért a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is. Kiemelte: ma Európának versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie, továbbá gondot okoz az ukrajnai és a balkáni helyzet is.

A kormányfő szerint a migráció a terrorizmus trójai falovának bizonyult, és a liberális politikai korrektség nyelve képtelen megérteni a migráció valódi veszélyeit. Hozzátette: az Emberi Jogok Európai Bíróságát is sürgősen meg kellene reformálni, mert a döntései veszélyt jelentenek az európai emberek biztonságára és meghívólevelet a migránsoknak.

A miniszterelnök emlékeztetett: Közép-Európa évtizedeken át szenvedett a kommunizmus és a szovjet megszállás miatt, és hálásak a térség országai, amiért csatlakozhattak az EU-hoz. Európa a világ legjobb helye, "egyelőre" - jelentette ki.
Úgy vélte, a jövőt illetően komoly veszélyek állnak fenn, erről őszintén és nyíltan kell beszélni, mert ez a feltétele a sikeres jövőnek.

Orbán Viktor megjegyezte: a migránsok inkább párhuzamos társadalmakban akarnak élni, mint a többségi társadalom részévé válni. Közép-Európa álláspontja szerint ha így megy tovább, muzulmán többség lesz Nyugat-Európában még a mi generációnk életében - közölte. Hozzáfűzte: a Nyugat "ideológiai nyomás alatt" tart minket, miközben Közép-Európa meg akarja reformálni a migrációs politikát. Kijelentette: Magyarország megvédi az EU határait, anélkül, hogy nagyobb hozzájárulást kapna ehhez az EU-tól, és közben támadások is érik Brüsszel részéről. Ez az igazi szolidaritás - mutatott rá.

A kormányfő megerősítette, hogy minden jogi eljárást az EU területén kívül kellene elvégezni, és míg segíteni kell azoknak, akik bajban vannak, a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, nem pedig a bajt idehozni. Úgy látja, az EU külpolitikáját is meg kell reformálni, erről is őszintén kell beszélni, még ha fájdalmas is. "Nagy hibákat követtünk el", az uniós külpolitika hozzájárult a Közel-Kelet és Észak-Afrika destabilizációjához, és nem mentség, hogy ezt az Egyesült Államokkal együtt tettük - fogalmazott.

Orbán Viktor hangoztatta: fel kell ébredni, új európai külpolitika kell, ahol a stabilitás áll a középpontban. Kiemelte továbbá a Nyugat-Balkán stabilitásának jelentőségét is, ennek érdekében pedig fel kell gyorsítani az érintett országok európai integrációját.

Kapcsolódó
"Orbán leleplezi saját magát"EPP-kongresszus - Orbánnal is lehet beszélni