Már fejvadász keresi a kőműveseket is

Publikálás dátuma
2017.03.31 07:20
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
A lakásépítés iránti igények viszont drámai mértékben megnövekedtek, de a kereslet bővülésével és a munkaerőhiánnyal is magyarázhatóan az árak is megindultak felfelé. Az építési vállalkozók idén legföljebb 6-7 százalékkal emelik az áraikat, miközben az építőanyagok akár két számjegyű szárnyalást is produkálhatnak - tette hozzá az ÉVOSZ elnöke. Márpedig a jó szakembereket meg kell fizetni. A szakember szerint a jelenlegi átlagosan 150-200 ezer forintos fizetéseket legalább 100 ezer forinttal szükséges megtoldani ugyanis az már itthon tarthatja a szakiparosokat.

Becslések szerint mintegy 35-50 ezer munkavállaló hagyta el a 2008-2009-es gazdasági világválság óta az építőipart. A gondokat csak növelte, hogy a jó szakemberek jelentős része külföldön, Nyugat-Európában vállalt munkát - derült ki egy a Construma kiállításon tartott sajtótájékoztatón. Sajnálatos tény, hogy a válságot követően a lakásépítő szegmens piacának 80 százalékát elveszítette. Az uniós források újra indulásával a nagy infrastrukturális beruházások is elvonhatnak a lakásépítési üzletágból erőforrásokat. A 10 éves recesszió alatt az építési vállalkozók többsége nem fejlesztett sem technikát, sem technológiát - vázolta fel a kialakult helyzetet Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, s így a hatékonyság is romlott. Elgondolkodtató, hogy a magyar építőipar teljesítménye negyede például a németének, pedig ott 2000 és 2015. között 40 százalékkal csökkent az iparágban dolgozók száma, de a teljesítmény nem mérséklődött, elsősorban a technikai és technológiai fejlesztéseknek köszönhetően.

Jelenleg olcsóbban lehet cementet, betonacélt, burkolóanyagokat Szlovákiából, Ukrajnából vagy Szerbiából behozni, mint itthon megvásárolni. Márpedig ha ez így van, a magyar cégek ott fognak bevásárolni, ahol olcsóbb.

Az égető munkaerőhiány részben megoldható lenne, ha például a magyar építési vállalkozók ukrán alvállalkozókkal kötnének szerződést a kivitelezésre, mint ahogy az uniós csatlakozás előtt a magyar cégek is ilyen módon dolgoztak Németországban, vagy Ausztriában - válaszolta lapunk kérdésére Koji László. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy míg néhány éve még válogatni lehetett a szakemberek között, ma már akár hónapokra is várni kell egy jó szakiparosokra. Ebben a helyzetben fölbukkanhatnak a kóklerek is, ezért ajánlatos írásbeli szerződést kötni a kivitelezővel. A korábbi években a lakások 70 százalékát írásos szerződés nélkül épültek meg. Azonban nemcsak a szakmunkás kevés, - ma már ők is a fejvadász cégek célkeresztjébe kerültek - de kevés a mérnök is. A felső- és a szakoktatásnak is követnie kellene az igényeket - összegezte a véleményét Koji László.

Szerző
Témák
kőműves
2017.03.31 07:20

Így semmisítheti meg az állam az utolsó percben kötött lakástakarék-szerződéseket

Publikálás dátuma
2018.11.17 18:53

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Megtámadhatja a véghajrában (értsd: a lakástakarékok állami támogatásának eltörléséről szóló törvény hatályba lépése előtti pillanatokban) kötött lakástakarék-szerződéseket az állam. Deák Dániel egyetemi tanár szerint ennek nincs akadálya de reméli, hogy ilyesmire nem kerül sor. Ám ha a kormány felszívja magát, két jogi lehetőség is a rendelkezésére áll írja az atv.hu. Emlékeztetőül: az említett törvény hatályba lépése előtti 48 órában 140 ezer új szerződést kötöttek - Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, lehet, hogy nem mindegyik kontraktus készült tisztességes módon. Deák Dániel ügyvéd szerint az állampolgárok természetes és jogszerű reakciója volt, hogy a határidő lejárta előtt igyekeztek tető alá hozni a kontraktusokat. Viszont a jogalkotó nem korrekt módon járt el, mert nem biztosított átmeneti időszakot. Az állam, magyarázta Deák, megtámadhatja az új szerződéseket azzal, hogy úgynevezett tiltott joghatás előidézésére irányultak, vagyis a jogszabály megkerülésével, és így azok érvénytelenné válnának. Az ügyész is felléphet a szerződésekkel szemben azzal, hogy közérdek sérelmére hivatkozik, és kéri a bíróságtól a semmissé nyilvánításukat. Öröm az ürömben, hogy a jogszabály megkerülését viszont nagyon nehéz bizonyítani, és Deák eleve azt feltételezi: nem is történt ilyesmi. Azt reméli, hogy nem fog arra sor kerülni, hogy a kormány perelni fogja a szerződéseket. Egyes állítások szerint vannak olyan szerződések, amelyek határidőn túl kötődtek, és visszadátumozás történt. Deák Dániel erre azt mondta, ez bűncselekmény, okirathamisítás, és nyilvánvaló, hogy ilyen kockázatot nem vállal sem az ügyletkötő, sem az állampolgár.  A kérdésre, hogy azokkal, akik jogszerűen jártak el, mi történhet, Deák Dániel úgy reagált, az állam jogszabály-módosítással is felléphet, akár visszamenőleges hatállyal is hozhat új törvényt.
2018.11.17 18:53

OBA: gyorsabb lesz a kártalanítás

Betétbiztosítás A pénzügyi garanciarendszer kiterjesztése esetén az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA)  hatékony alapkezelő lehetne - mondta Windisch László, a szervezet igazgatótanácsának elnöke, az OBA alapításának  25. évfordulója alkalmából tartott eseményen. Szakértők szerint a jegybank alelnöke a nyugdíjpénztári befizetésekből, a nyugdíjpénztári vagyon garantálására felállítandó új alapra utalt. Az eredetileg a betétek védelmére létrehozott OBA tevékenységének bővítése nem újkeletű, hiszen már időközben beleolvadt a korábbi Befektetővédelmi, a Kártalanítási és a Szanálási Alap is. Az elmúlt negyedszázadban az OBA 17 hitelintézet fizetőképtelensége nyomán több, mint 180 ezer betétest kártalanított, összesen mintegy 263 milliárd forintot fizetett ki. Ma már Magyarországon a lakossági bankbetétek 99,5 százaléka 100 ezer euró értékig (mintegy 32 millió forintig) az intézmény  által garantált. A bankbetétek átlagos értékét tekintve ez az összeg a szakemberek szerint elegendőnek tűnik. A hitelintézetek által benyújtott díjbevallások alapján az összes megtakarítási állomány 2017. év elején 19 321 milliárd forintot tett ki, ami 4,6 százalékos bővülés az előző évhez képest, az egy ügyfélre jutó átlagos biztosított betétösszeg 1 millió 505 ezer forint volt, 9,5 százalékkal nőtt egy év alatt. Legutoljára 2015-ben, a BudaCash-hez köthető regionális bankok ügyfeleit kellett az OBA-nak  kártalanítania. Jövőre lerövidül a kártalanítás időtartama - mondta Kómár András. Az OBA ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a jelenlegi 20 munkanap helyett januártól 15 munkanap alatt kell kártalanítani a betéteseket, majd 2021-tól 10, 2024-től 7 munkanap lesz a határidő.
Kómár András: a jelenlegi 20 munkanap helyett 2021-tól 10, 2024-től 7 munkanap lesz a kártalanítási határidő
Szerző
Témák
OBA
2018.11.17 16:00
Frissítve: 2018.11.17 16:00