Rács mögött a volt dél-koreai elnök

Egy Szöul melletti börtönbe vitték péntek hajnalban a menesztett dél-koreai elnököt. Pak Gun Hje volt államfőt alkotmányos vádemelési eljárással távolították el posztjáról, s megvonták immunitását, így megindul ellene a polgári per, akár tíz év börtönre is ítélhetik.

A szöuli központi kerületi bíróság megvesztegetés, hatalommal való visszaélés, államtitkok kiadásának vádja miatt rendelte el őrizetbevételét csütörtökön, egész napos meghallgatás után. A 65 éves Pak, Dél-Korea első demokratikusan megválasztott elnöke barátnője miatt került börtönbe, Csoj Szun Szil volt az, aki nagyvállalatoktól az államfőhöz fűződő kapcsolataira hivatkozva nagy összegeket csalt ki alapítványai számára. A bíróság szerint a vádpontok alapján jogszerű Pak őrizetbe vétele, különösképpen, hogy bizonyítékok megsemmisítésétől kell tartani. A börtönnél Pak Gun Hje mintegy 50 támogatója tiltakozott.
Dél-Koreában május 9-én tartják az új elnökválasztást.

Szerző

Nő a katalán függetlenséget ellenzők száma

Friss felmérések szerint ismét nő a függetlenséget ellenző katalánok száma. A katalán helyi kormányzat, a Generalitat megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 48,5 százaléka ellenezné Katalónia elszakadását Spanyolországtól, három hónappal korábban egy hasonló felmérésben 45,1 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem híve a függetlenné válásnak. A katalánok 44,3 százaléka ugyanakkor támogatná, hogy az autonóm tartomány elszakadjon Spanyolországtól. A felmérésben 1500 ember véleményét kérték ki.

A közvélemény-kutatás akkor készült, amikor a katalán legfelsőbb bíróság két évre eltiltotta a politikai tevékenységtől a volt katalán kormányfőt, Artur Mast, a madridi alkotmánybíróság tilalma ellenére megszervezett 2014-es népszavazás miatt.
A CEO-felmérés résztvevőitől azt is megkérdezték, hogy támogatnák-e a függetlenségi népszavazás kiírását. 50,3 százalék igennel felelt, akkor is támogatnák, ha a madridi kormány nem adna rá engedélyt. 23,3 százalék csak akkor lenne a referendum mellett, ha a spanyol kormány jóváhagyásával szerveznék meg, 2,9 százalék bizonytalan, 0,8 százalék nem válaszolt.

Szerző

Perlik Trumpot a környezetvédők

Hat környezetvédő csoport beperelte a Trump-kormányzatot, amiért engedélyt adott a Keystone XL –Kanadától a Mexikói-öbölig húzódó – kőolajvezeték megépítéséhez – jelentette a Reuters. A környezetvédők két keresetet nyújtottak be egy Montana állambeli szövetségi bíróságon, érvelésük szerint az amerikai külügyminisztérium „elavult és hiányos” hatástanulmányok alapján adta meg a szükséges engedélyt a kanadai-amerikai határon átnyúló projekthez.

A Sierra Club, a Biológiai Diverzitás Központja és más szervezetek álláspontja szerint a Trump-kormányzat megsértette az amerikai környezetvédelmi törvény rendelkezéseit. Külön pert nyújtott be az indián környezetvédők hálózata. Donald Trump múlt héten jelentette be, hogy elnöki hozzájárulását adta a kőolajvezetékhez, mivel úgy véli, ennek révén csökkenni fognak az üzemanyagárak, új állásokat lehet teremteni, és csökkenthető az Egyesült Államok energiafüggősége. A montanai cheyenne indiánok amiatt perlik Trumpot, mert engedélyezte szénbányászati engedélyek kiadását szövetségi területeken.

Szerző