Nem tisztul a térfigyelő kamerák képe

Publikálás dátuma
2017.03.31. 17:34
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A kamerák által rögzített szabályszegések miatt indított eljárások felfüggesztésére kérte a III. kerület polgármestere a közterület-felügyelet vezetőjét. A bírságolások kapcsán most, mintha szándékosan bizonytalanítanák el az ügy valamennyi szereplőjét. Gyilkost, gázolót lehet fogni kamerával, csak szabályszegőt nem?

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) azt kérte, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egyértelmű jogi állásfoglalásáig a közterület-felügyelet vezetője azonnali hatállyal függessze fel az ügyeket.

Tarlós István főpolgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján foglalkozott azzal, hogy Budapest egyes helyein, ahol évtizedek óta megszokott forgalmi rend volt, új KRESZ-táblákat helyeztek el, és emiatt, a kamerák felvételei alapján ötvenezer forintos fix bírságot szabnak ki a szabálytalan autósokra. A főpolgármester arra biztatta azokat, akik így jártak, ne fizessék be a büntetést, mivel a kamerafelvételek alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni. Közölte, kezdeményezi, hogy a helyzeten mihamarabb változtassanak.

Az ORFK szerdán azt közölte: a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni.

Ezzel szemben hatályos miniszteri rendelet szól a „bírságolással összefüggő hatósági feladatokról”. Ez pedig a járművezető távollétében kiszabott közigazgatási bírságról csak annyit mond, hogy abban fel kell tüntetni „a bizonyítékot rögzítő technikai eszköz megnevezését”. A képfelvevőkről nem rendelkezik a jogszabály, csak annyit rögzít, hogy azokat hivatalos személyek hivatalos eljárásában lehet felhasználni.

Különös, hogy míg a térfigyelők felvételei a töretlen gyakorlat szerint alkalmasak arra, hogy ha bűncselekményt, balesetet, szabálysértést rögzítenek, azok a nyomozati és a bírósági eljárásban is bizonyítékul felhasználhatók - kizárólag közúti szabályszegésnél nem. Pontosabban igen, de csak akkor, ha azokat a rendőrségnek a közterület-felügyelet átadja.

Emlékezetes, hogy akár a körúti robbantó, akár a Lehel úti bankrobbantás ügyében több száz órányi térfigyelő felvételt elemzett a hatóság, s az anyagokat aggály nélkül kezelte bizonyítékként.

Érdemes felidézni, hogy 2014-ben a józsefvárosi önkormányzat a belügyminisztériumtól, egyedül a pályázók közül mintegy 220 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el, melynek segítségével valósulhatott meg az ország legnagyobb kamerarendszer-fejlesztése. Tehát maga a BM adott jelentős összeget a „törvénytelen” rendszer kiépítésére.

Ugyancsak korábbi beszámolók szerint csupán a VIII. kerület egyetlen kamerája a József körút - Baross utca sarkán évi csaknem 280 millió forint tiszta bevételt hozott Józsefvárosnak. Ez a fővárosban a legmagasabb összeg. Egy esztendő alatt több, mint 9000 esetben büntettek autósokat itt a kamera felvételei alapján, ami elviekben több mint 450 millió forint bevételt jelentett az önkormányzatnak, de a fizetési hajlandóság alig 60 százalékos volt.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester sajtósa is úgy nyilatkozott, hogy a hatályos szabályozás lehetővé teszi közigazgatási bírság kiszabását a közterület-felügyelet munkatársainak is behajtási tilalom, korlátozott közlekedési zónák és kötelező haladási irány megsértése esetén.

A mostani kamera-polémiában Kocsis eddig egyáltalán nem szólalt meg. Talán azért sem, mert 2015-ben az ő előterjesztésére fogadták el három kereszteződés bekamerázását, melyek alapján a becslések szerint 800 milliónyi bírságot szabtak ki, melyből félmilliárd folyhatott be a kerület számlájára.

Ha a kerületektől elveszik a szabálysértési után a közigazgatási bírságbevételeket is, és azok az államkincstárba kerülnek, az önkormányzatok nem tudják majd fenntartani a felügyeleteket, ami rövid távon közterületi káoszhoz vezethet.

Reagált a főpolgármesteri hivatal
Az MTI-ben üzent közleménnyel Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya a III. kerület polgármesterének, Bús Balázsnak. ,,Megállapítást nyert, hogy sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon kamera elhelyezéséhez. Azaz a kamerát szabálytalanul, a szükséges engedély hiányában szerelték fel. Amennyiben ennek ellenkezőjét tudnák igazolni, azt szíveskedjenek bemutatni a fővárosi Városháza Városigazgatóság Főosztályán a kézhezvételtől számított 3 (három) munkanapon belül” – áll a közleményben.Szerző

Hekkertámadás érte Nyíregyháza honlapját

Publikálás dátuma
2017.03.31. 17:33
Forrás: szabolcsihir.hu
Hekkertámadás érte Nyíregyháza város hivatalos honlapját péntek kora délután, a weboldal péntek délutánig nem volt elérhető. Az oldalon többek közt egy zászlóval eltakart emberi ábrázoló fotót lehetett látni Free Palestine (Szabad Palesztinát) és a Hacked by Desert warriors (Meghekkelték a sivatagi harcosok) feliratokkal.
Forrás: szabolcsihir.hu

Forrás: szabolcsihir.hu

Szerző
Frissítve: 2017.03.31. 18:50

CEU - Trump külügyminisztériuma is az intézmény mellett

Publikálás dátuma
2017.03.31. 17:06
Fotó: Getty Images
A 444. hu fedezte fel az amerikai külügyminisztérium honlapján Mark C. Toner külügyi szóvivő közleményét, amely szerint az Egyesült Államok aggodalommal figyeli azt a törvénytervezetet, ami Magyarországon működő külföldi egyetemek újraszabályozására vonatkozik, és amit ha elfogadnak, akkor negatívan befolyásolhatja a CEU működését, sőt, akár az egyetem bezárásához is vezethet.

A közlemény javasolatot is tesz a magyar kormánynak, mondván: kerüljék el azokat a törvényi lépéseket, amelyek  a CEU működésének függetlenségét korlátoznák. A CEU egy elsőrangú akadémiai intézmény, amit az Egyesült Államokban és Magyarországban akkreditáltak, a diákjai és alkalmazottjai száz országból érkeztek - írja Donald Trump külügyminisztériuma, kiemelve: az egyetem akadémiai munkája révén erősíti Magyarország befolyását a régióban, és hozzájárul a független, kritikus gondolkodáshoz. 

Korábban már az amerikai nagykövetség is kiállt a törvénytervezettel szemben, amit közben a kormány gyorsított eljárásban vinne keresztül a parlamenten. Arról is a 444.hu számol be, hogy noha eredetileg csak szerdán kezdődött volna Balog Zoltán törvényjavaslatának vitája, a portál Emmi-közeli forrásból úgy tuda, már hétfőn, kivételes eljárásban tárgyalni fogják.

Szerző