Előfizetés

7-en a 7-ről - Ön milyen „testre szabott" törvényt írna?

Arató András, Klubrádió

A választ már a kérdés föltevése előtt tudtam. Szerdán kinyitottam a Népszavát, annak is a 11. oldalát, ahol nem találtam más tartalmat, mint hogy állítsuk meg Brüsszelt. (Hogy aznap megnéztem-e a lapból további oldalakat, az maradjon az én titkom). E kitűnő mondanivalóval és küllemmel megáldott reklám közlését még nem írja elő törvény.

Avar János, újságíró

A Lex Orbánt. Törvényben tiltanám meg, hogy egy miniszterelnök folyton új ellenségeket fedezzen fel, hol hazaiakat, hol külföldieket, s azokra uszítsa a kormányzat jogászait és pártja szavazóit. Gyerekként a Rákosi-korban még láttam a felvonulásokon hurcolni a „láncos kutya” Tito-figurát, nem szeretném az Orbán-korban egy „békemeneten” látni a Soros-figurát, amint rabláncainkat csörgeti.

Bolgár György, rádiós újságíró

Én a legmélyebb tisztelettel szeretett vezérünk testére szabnék törvényt. Mondjuk egy olyan kényszerzubbonyt, amely megakadályozná, hogy azt csináljon, amit akar. Lehetetlenné tenném, hogy a szavazatok 45 százalékával, vagyis kisebbségével mindent és mindenkit letiporjon. Még ha az a 2014-es 45 százalék esetleg felhatalmazta is őt arra, amit művel, 55 százalék nem. Állítsátok meg, több mint felebarátaim és kevesebb, mint fele ellenfeleim, amíg nem késő! Mert ha késő lesz, mindannyiunkra kényszerzubbonyt húz.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Nem ütöm el a választ valami jópofasággal. Az első orbánmentes kormány csak úgy tudja az iszonyatos vagyonokat részben visszaszerezni, ha olyan törvényeket hoz, hogy aki F betűvel kezdődő faluban lakik, S-re végződik a vezeték- és C betűre a keresztneve, annak 100 százalékos vagyonadó terheli mindenét. A börtönben viszont ingyen kap napi háromszori étkezést. És így tovább, még jó néhány emberre (gazemberre) szabott törvényt kell majd hozni. Meg persze hetediziglen a családjára.

Friss Róbert, újságíró

Röviden: semmilyet. Hosszabban: világos, hogy a CEU-t (is) ki kell irtani! Az épületet csak azért nem kell beszántani, mert valamelyik fideszes birka jól ellegelészhet benne, Amúgy eddig csak a visszamenőleges hatályú törvénykezést ismertük. Most már azt is, ha még egy el sem fogadott törvényt kérünk számon. Látható a haladás. Javaslat: az legyen a törvény, amit a kormányfő hajnalra kelvén éppen kiböffent magából. A többi liberális hisztéria.

Horváth Zoltán, újságíró

Csak aktualizálva idéznék, de annyira ideillik:

1. §. A Fidesznek mindig, mindenben igaza van.

2. §. Amennyiben a Fidesznek nincs igaza, úgy automatikusan életbe lép az 1. §.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

A kormány a törvényével most akár két testet is üthet egy csapásra. A CEU-ét (inkluzíve Sorosét), meg egy remek felszabaduló belvárosi ingatlanét is. Ha sikerül kiutálni az egyetemet, az kétszeres tiszta haszon lesz valakiknek. A kérdésben szereplő törvény egyébként létezik, a címe: lex gyevi bíró.

Kikapott a magyar futsalválogatott

A magyar futsalválogatott pénteken 3-0-ra kikapott a japán csapattól a Kecskeméten rendezett barátságos mérkőzésen.

Sito Rivera szövetségi kapitány Európa-bajnoki selejtezőre készülő együttese szerdán 1-1-es döntetlent játszott az ázsiai alakulattal. A magyar válogatott szombattól Bakuban játszik Eb-selejtezőt, a házigazda azeriek mellett az albán és a bosnyák csapat lesz az ellenfele egy négyes tornán. A kvartett első helyezettje automatikus résztvevője a szlovéniai Eb-nek, a másodikok pedig pótselejtezőn vesznek részt.

Újra olimpiai ötpróba

Április 9-től december 3-ig 58 eseménnyel várja a mozogni vágyókat a megújult olimpiai ötpróba mozgalom, amely a következő években 2020 nyaráig kínál programokat. 

Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb és legnépszerűbb szabadidősport-esemény csaknem negyvenéves múltra tekint vissza, az 1978-ban indult sorozatot a hagyományokhoz visszanyúlva, a tapasztalatokat felhasználva áprilisban újraindítják.

Az újrainduló mozgalom újdonsága, hogy már a mozgáskorlátozottak is részt vehetnek benne. "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni" - hangsúlyozta Szélesi Ágnes, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, jelezve: jelenleg is zajlik annak kidolgozása, hogy a mozgáskorlátozottak milyen formában teljesíthetik az egyes állomások kihívásait. Szemán Róbert, az olimpia ötpróbát koordináló Nagy Sportágválasztó ügyvezető igazgatója ismertette, hogy az április 9-én a Telekom Vivicitta futással kezdődő és december 3-án a szegedi félmaratonival záruló eseménynaptárban 17 futó, 6 kajak-kenu, 11 országúti kerékpáros, 9 hegyikerékpáros, 10 túra és 5 úszóprogram lesz.

Az olimpiai ötpróba három féléven át tart, de regisztrálni 1000 forintért csak egyszer kell a sorozat honlapján.