Orbán Viktor;Soros György;CEU;sorosozás;

2017-03-31 22:43:00

CEU-botrány - Orbánék ellen a fél világ

A tervezettnél hamarabb, várhatóan már hétfőn benyújtják a Közép-európai Egyetemet lehetetlen helyzetbe sodró törvény-tervezetet, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egyszerűen csalásnak nevezte az intézmény működését pénteken, vagyis a kabinet igyekezett fokozni a tempót. Csakhogy péntek estére azonban világossá vált: ezúttal példátlanul kemény ellenállásba ütközik a kormány. Mint azt a CEU nyilvánosságra hozta, 150 jeles európai és amerikai tudós - köztük 14 Nobel-díjas, valamint az Európai, az Amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke - írta alá az intézményt támogató nyílt levelet. Ebben, hosszan méltatva az intézményt, "a lehető leghatározottabban" kérik a kormányt a javaslat visszavonására.

S ha ez nem lenne elég: az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége után már az amerikai kormányzat is figyelmeztette az Orbán-kabinetet. Szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány ne tegyen olyan jogi lépést, amely negatívan befolyásolná a CEU működését és függetlenségét – olvasható Mark C. Toner amerikai külügyi szóvivő közleményében, amelyet pénteken publikáltak a külügyminisztérium weboldalán. Az amerikai külügyi tárca ritkán ad ki közleményt magyarországi ügyekkel kapcsolatban, így fontos, gesztusértékű jelzés, hogy most kiálltak a CEU mellett. Az amerikai külügy is elítélte a Közép-európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő tervezett törvénymódosítást. A közleményből kiderül, hogy „az Egyesült Államok aggodalommal szemléli a magyar kormány március 28-án bejelentett törvénymódosítási javaslatát”, amely súlyos feltételeket támaszt a külföldi egyetemekkel szemben. „Ezek a változások – amennyiben elfogadják őket – negatívan befolyásolhatják a budapesti Közép-európai Egyetem működését, sőt, a bezárásához is vezethetnek” – olvasható Toner közleményében, amelyben a CEU-t „elsőrangú felsőoktatási intézménynek” nevezik, amely „erősíti Magyarország vezető szerepét és befolyását a régióban”.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye Orbán Viktor kormányfő szokásos péntek reggeli rádió nyilatkozatának tükrében különösen figyelemre méltó. A kormányfő az intézményt gyakorlatilag csalónak nevezte, s jelezte, a "Soros-egyetemmel" nincs tárgyalnivalójuk. Szerinte ugyanis csakis az amerikai és a magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik a CEU sorsa. Megjegyezte, előzetesen nem keresték meg az amerikai kormányt az ügyben.

– Az Egyesült Államok szövetségi kormányának semmilyen fennhatósága nincs a felsőoktatás fölött – nyilatkozta lapunknak a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem oktatója, az intézmény Integrált Informatikai Rendszerének igazgatója, Purger Tibor. Az amerikai felsőoktatási rendszer kiváló ismerőjét Orbán Viktor rádiós nyilatkozata ügyében kerestük meg.

Kérdeztük a magyar külgazdasági és külügyminisztériumot, hogy a jövőben tervezik-e a kapcsolatfelvételt az amerikai szövetségi kormánnyal, vagy esetleg Washingtontól várják-e, hogy – a CEU közbenjárására vagy attól függetlenül – megtegye az első lépést, ám kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

Purger Tibor elmondása alapján azonban Washingtonnak nincs hatásköre ebben az ügyben, hiába mondja Orbán Viktor, hogy kormányközi megállapodástól függ a CEU sorsa. „Amikor az Egyesült Államokban valaki egyetemet akar alapítani, akkor nem a szövetségi kormányhoz fordul, hanem a tagállamok egyikének a kormányához. Jelen esetben New York állam az, amelyik a CEU-val kapcsolatosan bármit mondhat, ha akar. A szövetségi kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a CEU hogyan működik” – mondta a Népszavának telefonon Purger, aki szerint a magyar kormányfő pénteki nyilatkozata hasonlít arra, amikor a 2014-es kitiltási ügy kapcsán a kormány azon az állásponton volt, hogy csak akkor lép, ha az amerikaiak „közzétesznek valamit”. „Ez egy halogató taktika, hogy neki ne kelljen nyilatkoznia” – kommentálta az évtizedek óta az Egyesült Államokban élő és oktató szakember.

Közben itthon, a 444.hu információi szerint, úgy döntöttek, hogy vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a nagy vitát kiváltó törvényjavaslat. Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy miért kellett az eredetileg szerdára tervezett vitát előrébb hozni, de választ nem kaptunk.

A történet néhány nap alatt gyorsult fel látványosan: kedd este jelent meg a CEU ellehetetlenítő törvényjavaslat, ezzel egy időben a kormányszócsővé vált Origón arról közöltek cikket, hogy a CEU szabálytalanul működik. Szerdán Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, nem a CEU-ról szól a törvénymódosítás, aztán mégis elismerte, hogy ez az egyetem járna rosszul vele. Lázár János csütörtöki eligazításán politikai hisztériakeltést emlegetett. Pénteken Orbán Viktor azt mondta, "nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset", és csalást emlegetett.

A CEU azonnal visszautasította a csalásvádat, Michael Ignatieff rektor szerint pedig "teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is". A CEU egyébként az Oktatási Hivatal állásfoglalására is hivatkozva közölte: a felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek az egyetem.

Erdélyben üthet vissza a kormány intézkedése
Victor Ponta volt román kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt - közölte a Hotnews.ro hírportál. Azonban Ponta dicséretét a Rador.ro portál fenntartásokkal kezelte, hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.
Hasonló törvényjavaslatot vizionált egyébként még csütörtökön Lattmann Tamás is. Valóra vált jóslata után nemzetközi jogász lapunknak azt mondta, a "nemzeti ügyek kormánya" ismét kitett magáért, ugyanakkor még a magyar javaslat is bizonytalan lábakon áll, hiszen nem tudni, az mennyiben felel meg az EU-s szabályoknak. "Ha úgy vesszük a felsőoktatás is egyfajta szolgáltatás, amelynek szabadsága uniós, és strasbourgi védelem alatt áll, nem biztos, hogy a javaslat átmenne a szűrőkön" - emlékeztetett a a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének vezető kutatója. A törvény azon bukhat el, hogy aránytalanul korlátozza a szolgáltatások szabadságát, például azzal, hogy kötelező lesz az egyetemeknek egy anyaországbéli campus. Emellett Lattmann úgy látta, a javaslat akár az Alkotmánybíróságon is elbukhat, "ha a magyar engedélyezi is, a romániai azért keményebben át fogja vizsgálni, az nem annyira felülről irányított, mint nálunk".

CEU: Az Oktatási Hivatal megerősítette, törvényes a működés. A közleményt péntek este adta ki az intézmény.  Az OH azonban - a CEU közleménye után - szintén közleményben cáfolta, hogy állásfoglalást adott volna ki az ügyben.