Felgyújtották egy roma család házát

A román hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás következtében gyulladt ki péntek este egy roma család háza és annak melléképülete a székelyföldi Gyergyószentmiklóson. 

Pénteken a kora esti órákban a Gyergyószentmiklós Gyergyóalfalu felőli határában levő romatelepen egy szalmabála, az egyik bevásárlóközpont szomszédságában pedig egy ház és melléképülete kapott lángra - közölte szombaton a Székelyhon.ro portál. A tűzoltóság és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki mindkét helyszínre, a lángokat sikerült megfékezni. A tűzeseteknek nincsenek áldozatai, a kigyulladt ház lakói azonban menekülésre kényszerültek. 

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője a portálnak nyilatkozva valószínűsítette, hogy gyújtogatás történt, amely egy csütörtöki nagy összegű pénzlopással állhat összefüggésben. Ekkor roma fiatalok egy útkereszteződésnél feltartóztattak egy idős ember által vezetett járművet, és míg szóval tartották a sofőrt, a kocsiból elloptak 30 ezer lejt (2,1 millió forint). 

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a portálnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a bevásárlóközpont szomszédságában lakó roma családok "előidézői voltak a pénteken történteknek". A polgármester arról számolt be, hogy a leégett ház lakói az elmúlt időszakban megannyi bűnügynek főszereplői voltak. Egy esetben a megfékezésükre helyszínre érkezett rendőrautóra is rátámadtak, és betörték a szélvédőjét. 

"A polgármester szerint a kevés következménnyel járó tettek kelthették a szóban forgó családokban azt az érzetet, hogy nekik bármit szabad. Ennek eredménye a pénteki gyújtogatás" - fogalmazott a Székelyhon portál. A péntek esti tűzeset után mind a polgármester, mind a rendőrség nyugalomra intette Gyergyószentmiklós lakóit. A városban szombaton is a csendőrség felügyeli a romák lakta övezeteket, hogy megelőzze újabb konfliktusok kirobbanását.  A csaknem 18 ezer lakosú 86 százalékban magyarok által lakott Gyergyószentmiklóson a 2011-es népszámláláson 451-en vallották magukat romának. 

Szerző

Tiltakoznak a lex CEU ellen - Amerikai tudósok bírálták az Orbán-kormányt

Publikálás dátuma
2017.04.01. 17:29
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Újabb neves akadémikusok írtak bíráló, kemény hangvételű nyílt levelet a magyar kormánynak a Közép-európai Egyetemet (CEU) lehetetlen helyzetbe sodró törvénytervezet miatt. Pénteken már 150 jeles európai és amerikai tudós - köztük 14 Nobel-díjas, valamint az Európai, az Amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke - írta alá az intézményt támogató nyílt levelet, a mostani Amerikából érkezett felszólalás pedig ennél is keményebb hangot ütött meg az Orbán-kormánnyal szemben. Vasárnap délután a Corvinusnál tüntetnek a szabad oktatásért, kiállva az egyetem mellett. Tuzson Bence államtitkár közben azt magyarázta, miért is követ el csalást a CEU.

A több mint száz tudós által szignált legújabb Amerikából érkezett nyílt levelet Magyarország kormányának címezték. Mint írják: az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet. Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni - hangsúlyozzák, úgy folytatva: a CEU egy világklasszis intézet, amely jelentős mértékben járul hozzá ahhoz a tudományághoz, melyben mi magunk is dolgozunk. Ostobaság lenne a hivatkozott okok miatt bezáratni azt, ám itt több forog kockán, nagyobb a tét: különösen az egyetemes emberi szólásszabadsághoz és szabad lelkiismerethez fűződő jogról van szó. Ezek olyan értékek, amelyekért magyarok generációi harcoltak és adták életüket 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Demokráciákban a hatalmat megszerző politikusoknak fel kell készülniük a kritika elviselésére, és szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy végül elveszítik hatalmukat.

A magyar kormány látszólagos vágya a bíráló hangok elnémítására, illetve az összes alternatíva kivezetésére a politikai hadszintérről rövidlátó gondolkodásra vall, és szemben áll a fenti értékekkel. Megdöbbenésünk okait tudatni fogjuk megválasztott képviselőinkkel, kormányainkkal és a nyilvánossággal. Ennek megfelelően ezúton nyilatkozunk, hogy ellenezzük a beterjesztett, büntető törvényjavaslatot, és teljes mértékben szolidaritást vállalunk az egyetem rektorával, hallgatóival, alkalmazottaival és a Közép-európai egyetem tantestületével - írták a nyílt levélben.

Tüntetés a Corvinusnál

Budapesten vasárnap délután 5 órára szerveztek demonstrációt  „Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért” címmel. A tiltakozást szervező Oktatási Szabadságot nevű független csoport szerint ez az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. "Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet - írják a felhívásban, majd azzal buzdítanak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! 

A gyülekező a Budapesti Corvinus Egyetem előtt lesz, onnan mennek tovább az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet.

"A CEU mellett állok" - Tüntetett a DK ifjúsági szervezete
MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Közép-európai Egyetem (CEU) mellett demonstrált a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták Egyesülete (IDE) szombaton az intézmény budapesti épülete előtt. Körmendi István, az ifjúsági szervezet elnöke a résztvevők előtt kijelentette: a kormány évek óta háborút visel a józan ész és a valóság ellen, most pedig a hatalomnak ellentmondani merő embereket képző iskolákat vette célba. Szerinte a kormánynak nem jó szakértőkre, orvosokra, mérnökökre, tudósokra, programozókra van szüksége, hanem csak jó szavazókra. Olyanokra, akik bedőlnek a kormányzati propagandának - vélekedett. 
Miss Attila, az IDE alelnöke felidézte: néhány hónapja Vlagyimir Putyin orosz elnök bezáratott egy szentpétervári egyetemet, mert azt Soros György is támogatta. Most ugyanerre "utasította magyar beosztottját és szinkronhangját", Orbán Viktort - fogalmazott az ifjú politikus.

Orbánt cáfolta az USA-ban élő szakember

Orbán Viktor kormányfő szokásos péntek reggeli rádió nyilatkozatában azt mondta: a "Soros-egyetemmel" nincs tárgyalni valójuk. Szerinte ugyanis csakis az amerikai és a magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik a CEU sorsa.  Purger Tibor, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem oktatója, az intézmény Integrált Informatikai Rendszerének igazgatója szerint azonban Washingtonnak nincs hatásköre ebben az ügyben. „Amikor az Egyesült Államokban valaki egyetemet akar alapítani, akkor nem a szövetségi kormányhoz fordul, hanem a tagállamok egyikének a kormányához. Jelen esetben New York állam az, amelyik a CEU-val kapcsolatosan bármit mondhat, ha akar. A szövetségi kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a CEU hogyan működik” – mondta a Népszavának telefonon Purger, aki szerint a magyar kormányfő pénteki nyilatkozata hasonlít arra, amikor a 2014-es kitiltási ügy kapcsán a kormány azon az állásponton volt, hogy csak akkor lép, ha az amerikaiak „közzétesznek valamit”. „Ez egy halogató taktika, hogy neki ne kelljen nyilatkoznia” – kommentálta az évtizedek óta az Egyesült Államokban élő és oktató szakember.

Felgyorsultak az események

Tuzson magyaráz
A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondta, hétfőn dönt a parlament arról, hogy napirendre veszi-e a kérdést. Szeretnék, hogy minél gyorsabban lezáruljon az ügy - tette hozzá. Tuzson szerint a hatályos felsőoktatási törvény most is egyértelműen rendelkezik arról, hogy csak külföldön működő egyetem hozhat létre Magyarországon intézményt. Ez alapján a CEU valóban törvénytelenül működik, mivel valós működést nem fejt ki sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon, csupán szerződése van a Közép-európai Egyetemmel, ami helyette lát el tevékenységet. Ez csalás - jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő is csalással szerzett-e diplomát, azt mondta, sohasem a diák a hibás, a hallgatók elvégezték az egyetemet és ezért megkapták a diplomát. Viszont az egyetem a diploma kiadásának a jogát intézhette csalással - mondta.

Közben itthon, a 444.hu információi szerint, úgy döntöttek, hogy vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a nagy vitát kiváltó törvényjavaslat. Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy miért kellett az eredetileg szerdára tervezett vitát előrébb hozni, de választ nem kaptunk.

A történet néhány nap alatt gyorsult fel látványosan: kedd este jelent meg a CEU ellehetetlenítő törvényjavaslat, ezzel egy időben a kormányszócsővé vált Origón arról közöltek cikket, hogy a CEU szabálytalanul működik. Szerdán Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, nem a CEU-ról szól a törvénymódosítás, aztán mégis elismerte, hogy ez az egyetem járna rosszul vele. Lázár János csütörtöki eligazításán politikai hisztériakeltést emlegetett. Pénteken Orbán Viktor azt mondta, "nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset", és csalást emlegetett.

A CEU azonnal visszautasította a csalásvádat, Michael Ignatieff rektor szerint pedig "teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is". A CEU egyébként az Oktatási Hivatal állásfoglalására is hivatkozva közölte: a felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek az egyetem.

Szerző
Frissítve: 2017.04.01. 19:38

Tiltakoznak a lex CEU ellen - Amerikai tudósok bírálták az Orbán-kormányt

Publikálás dátuma
2017.04.01. 17:29
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Újabb neves akadémikusok írtak bíráló, kemény hangvételű nyílt levelet a magyar kormánynak a Közép-európai Egyetemet (CEU) lehetetlen helyzetbe sodró törvénytervezet miatt. Pénteken már 150 jeles európai és amerikai tudós - köztük 14 Nobel-díjas, valamint az Európai, az Amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke - írta alá az intézményt támogató nyílt levelet, a mostani Amerikából érkezett felszólalás pedig ennél is keményebb hangot ütött meg az Orbán-kormánnyal szemben. Vasárnap délután a Corvinusnál tüntetnek a szabad oktatásért, kiállva az egyetem mellett. Tuzson Bence államtitkár közben azt magyarázta, miért is követ el csalást a CEU.

A több mint száz tudós által szignált legújabb Amerikából érkezett nyílt levelet Magyarország kormányának címezték. Mint írják: az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet. Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni - hangsúlyozzák, úgy folytatva: a CEU egy világklasszis intézet, amely jelentős mértékben járul hozzá ahhoz a tudományághoz, melyben mi magunk is dolgozunk. Ostobaság lenne a hivatkozott okok miatt bezáratni azt, ám itt több forog kockán, nagyobb a tét: különösen az egyetemes emberi szólásszabadsághoz és szabad lelkiismerethez fűződő jogról van szó. Ezek olyan értékek, amelyekért magyarok generációi harcoltak és adták életüket 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Demokráciákban a hatalmat megszerző politikusoknak fel kell készülniük a kritika elviselésére, és szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy végül elveszítik hatalmukat.

A magyar kormány látszólagos vágya a bíráló hangok elnémítására, illetve az összes alternatíva kivezetésére a politikai hadszintérről rövidlátó gondolkodásra vall, és szemben áll a fenti értékekkel. Megdöbbenésünk okait tudatni fogjuk megválasztott képviselőinkkel, kormányainkkal és a nyilvánossággal. Ennek megfelelően ezúton nyilatkozunk, hogy ellenezzük a beterjesztett, büntető törvényjavaslatot, és teljes mértékben szolidaritást vállalunk az egyetem rektorával, hallgatóival, alkalmazottaival és a Közép-európai egyetem tantestületével - írták a nyílt levélben.

Tüntetés a Corvinusnál

Budapesten vasárnap délután 5 órára szerveztek demonstrációt  „Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért” címmel. A tiltakozást szervező Oktatási Szabadságot nevű független csoport szerint ez az összes magyarországi oktatási intézmény, az összes diák, az összes tanár ügye. "Támadás a magyarországi tanszabadság ellen és az egyetemi autonómia ellen, aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU eltávolítása csak a kezdet - írják a felhívásban, majd azzal buzdítanak: mutassuk meg, hogy mi valódi, demokratikus vitát és párbeszédet akarunk a független oktatási intézményekről! Menjünk utcára együtt a gondolkodás szabadságáért! 

A gyülekező a Budapesti Corvinus Egyetem előtt lesz, onnan mennek tovább az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet.

"A CEU mellett állok" - Tüntetett a DK ifjúsági szervezete
MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Közép-európai Egyetem (CEU) mellett demonstrált a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták Egyesülete (IDE) szombaton az intézmény budapesti épülete előtt. Körmendi István, az ifjúsági szervezet elnöke a résztvevők előtt kijelentette: a kormány évek óta háborút visel a józan ész és a valóság ellen, most pedig a hatalomnak ellentmondani merő embereket képző iskolákat vette célba. Szerinte a kormánynak nem jó szakértőkre, orvosokra, mérnökökre, tudósokra, programozókra van szüksége, hanem csak jó szavazókra. Olyanokra, akik bedőlnek a kormányzati propagandának - vélekedett. 
Miss Attila, az IDE alelnöke felidézte: néhány hónapja Vlagyimir Putyin orosz elnök bezáratott egy szentpétervári egyetemet, mert azt Soros György is támogatta. Most ugyanerre "utasította magyar beosztottját és szinkronhangját", Orbán Viktort - fogalmazott az ifjú politikus.

Orbánt cáfolta az USA-ban élő szakember

Orbán Viktor kormányfő szokásos péntek reggeli rádió nyilatkozatában azt mondta: a "Soros-egyetemmel" nincs tárgyalni valójuk. Szerinte ugyanis csakis az amerikai és a magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik a CEU sorsa.  Purger Tibor, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem oktatója, az intézmény Integrált Informatikai Rendszerének igazgatója szerint azonban Washingtonnak nincs hatásköre ebben az ügyben. „Amikor az Egyesült Államokban valaki egyetemet akar alapítani, akkor nem a szövetségi kormányhoz fordul, hanem a tagállamok egyikének a kormányához. Jelen esetben New York állam az, amelyik a CEU-val kapcsolatosan bármit mondhat, ha akar. A szövetségi kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a CEU hogyan működik” – mondta a Népszavának telefonon Purger, aki szerint a magyar kormányfő pénteki nyilatkozata hasonlít arra, amikor a 2014-es kitiltási ügy kapcsán a kormány azon az állásponton volt, hogy csak akkor lép, ha az amerikaiak „közzétesznek valamit”. „Ez egy halogató taktika, hogy neki ne kelljen nyilatkoznia” – kommentálta az évtizedek óta az Egyesült Államokban élő és oktató szakember.

Felgyorsultak az események

Tuzson magyaráz
A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondta, hétfőn dönt a parlament arról, hogy napirendre veszi-e a kérdést. Szeretnék, hogy minél gyorsabban lezáruljon az ügy - tette hozzá. Tuzson szerint a hatályos felsőoktatási törvény most is egyértelműen rendelkezik arról, hogy csak külföldön működő egyetem hozhat létre Magyarországon intézményt. Ez alapján a CEU valóban törvénytelenül működik, mivel valós működést nem fejt ki sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon, csupán szerződése van a Közép-európai Egyetemmel, ami helyette lát el tevékenységet. Ez csalás - jelentette ki. Arra a felvetésre, hogy akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő is csalással szerzett-e diplomát, azt mondta, sohasem a diák a hibás, a hallgatók elvégezték az egyetemet és ezért megkapták a diplomát. Viszont az egyetem a diploma kiadásának a jogát intézhette csalással - mondta.

Közben itthon, a 444.hu információi szerint, úgy döntöttek, hogy vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a nagy vitát kiváltó törvényjavaslat. Megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy miért kellett az eredetileg szerdára tervezett vitát előrébb hozni, de választ nem kaptunk.

A történet néhány nap alatt gyorsult fel látványosan: kedd este jelent meg a CEU ellehetetlenítő törvényjavaslat, ezzel egy időben a kormányszócsővé vált Origón arról közöltek cikket, hogy a CEU szabálytalanul működik. Szerdán Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, nem a CEU-ról szól a törvénymódosítás, aztán mégis elismerte, hogy ez az egyetem járna rosszul vele. Lázár János csütörtöki eligazításán politikai hisztériakeltést emlegetett. Pénteken Orbán Viktor azt mondta, "nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset", és csalást emlegetett.

A CEU azonnal visszautasította a csalásvádat, Michael Ignatieff rektor szerint pedig "teljesen elfogadhatatlan támadás ez az akadémiai szabadságukkal szemben és általánosságban a magyar akadémiai autonómiával szemben is". A CEU egyébként az Oktatási Hivatal állásfoglalására is hivatkozva közölte: a felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek az egyetem.

Szerző
Frissítve: 2017.04.01. 19:38