Előfizetés

Az ELTE kiállt a CEU mellett

Nyilatkozatban állt ki a CEU mellett hétfőn az ELTE egyetemvezetése és az intézmény doktorandusz önkormányzata. Kiemelték: az intézmény a magyar felsőoktatás pótolhatatlan része és az is kell, hogy maradjon. 

A dokumentumban felidézték, hogy az elmúlt több mint egy évtized során az ELTE különböző karai és szakkollégiumai folyamatos munkakapcsolatban álltak és állnak a Közép-európai Egyetem különböző tanszékeivel. Mint írták, számos oktatójuk tanít vagy tanított mindkét egyetemen, sokan a CEU-n szereztek PhD-fokozatot. A Medieval Studies Tanszék könyvtára az ELTE BTK épületében kapott otthont, a CEU központi könyvtára ugyancsak nyitva áll oktatóik előtt - mutattak rá, és kitértek arra is: az ELTE Egyetemi Könyvtára szívesen fogadja a CEU diákjait, oktatóit. 

Felidézték azt is, hogy számos közös projektben vettek részt együtt a két egyetem oktatói, pályázatokon indultak együtt, számos műhely között szoros munkakapcsolat alakult ki. A két intézmény között nemrég megújított együttműködési keretmegállapodás van érvényben - jelezték. "A CEU-hoz közünk van, kölcsönösségen, elfogulatlanságon, a tudományos megismerés korlátozhatatlanságának hagyományán alapuló viszonyunk személyes, kollegiális, és reményeink szerint hosszú távú" - fogalmaztak, hozzátéve: az elmúlt napok eseményei mélységes aggodalommal töltik el őket.

Meggyőződésük, tapasztalatuk, hogy a CEU mélyen integrálódott a magyar felsőoktatás rendszerébe, annak pótolhatatlan része, és az is kell, hogy maradjon - itt, Budapesten - írták, hozzátéve: nagypolitikai, ideológiai küzdelmeknek ne legyen köze az egyetemi világhoz, azaz a tudományos minőséghez, a független oktatáshoz, a kutatás csorbíthatatlan autonómiájának hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományához. Hozzátették: minden reményük a jogbiztonságra és versenysemlegességre törekvő, érveken és tényeken alapuló párbeszédben van, s értelemszerűen abban feltétel nélkül részt vesznek.

A CEU visszautasítja Kósa Lajos vádjait

Publikálás dátuma
2017.04.03. 18:29
FOTÓ: Népszava
A Central European University New York Állam oktatási minisztériuma és az Egyesült Államok egyik legnagyobb akkreditációs szervezete, a Middle States Commission on Higher Education által bejegyzett, illetve akkreditált felsőoktatási intézmény. Programjait egyenként, a tanrend, a tanárok képesítése, az infrastruktúra, és a minőségbiztosítási mechanizmusok ellenőrzését követően vették nyilvántartásba. Egyetemünk ugyanazokon az ellenőrzési folyamatokon esett át, mint a Columbia vagy a New York University - írta Kósa Lajos reggeli nyilatkozatára reagálva a Közép-európai Egyetem.

Kósa Lajos a Kossuth Rádióban igyekezett megmagyarázni, hogy miért akarja a kormány kicsinálni az általa a műsorban "fantomegyetemnek" nevezett CEU-t. Sikerült egy olyan tényről is nyilatkoznia, amiről egyértelműen kiderült, hogy nem mondott igazat. A Fidesz frakcióvezetője a rádióműsorban elmondta, hogy "egyetlen szabályosan működő külföldi egyetem van Magyarországon, ez a McDaniel College, a többi 27 nem tartja be a törvényeket."

A CEU közleményében visszautasította Kósa vádjait. Mint írják, Magyarországon a CEU a magyar hatóságok által kibocsájtott engedélyek alapján működik, a magyar törvényekkel összhangban. "A CEU világszerte nagy tekintélynek örvendő egyetem. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményeként van számon tartva. A jelenlegi kormányzati támadások hatására a világ jelentős felsőoktatási intézményei egyhangúan kiálltak a CEU mellett. Gondolhatja komolyan bárki, hogy egy „fantom-egyetemet” támogatnak a tudományos világ központi tekintélyei? Vagy hogy egy „fantom-egyetem” igazgatótanácsának vált tagjává, három nappal ezelőtt, az Oxfordi Egyetem rektora?" - tette fel a kérdést az intézmény.

Kósa egyébként azt is elmondta a rádiónyilatkozatában, hogy az Oktatási Hivatal (OH) ötévente vizsgálja felül a Magyarországon működő külföldi egyetemek engedélyét, ennek 2016-ban jött el ismét az ideje. Itt rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehetséges az, hogy öt évvel ezelőtt még nem volt baj a CEU és a többi külföldi egyetem működésével Magyarországon?

Lásd még: Holnap eldőlhet a CEU sorsa

Orbán így gratulált Vucicnak

Publikálás dátuma
2017.04.03. 18:06
Orbán és Vucic korábbi közös sajtótájékoztatója FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucicnak a szerbiai elnökválasztáson elért magabiztos győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy az eddigi, jelentős eredményeket hozó stratégiai kapcsolataink a jövőben is az elmúlt években tapasztalt ütemben fejlődhetnek tovább - mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn.

"Meggyőződésem, hogy a tegnapi kimagasló eredmény kormányfőként végzett munkájának egyértelmű elismerése. Az Ön vezetése alatt Szerbia a regionális stabilitás meghatározó szereplőjévé vált, és jelentős lépéseket tett az európai uniós tagság megszerzése felé, amelyhez hazánk továbbra is biztosítja a folyamatos politikai és szakmai támogatást" - írta Orbán Viktor, sok sikert és jó egészséget kívánva Aleksandar Vucic "felelősségteljes új hivatásához".

Aleksandar Vucic, Szerbia eddigi miniszterelnöke nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást, így néhány héten belül átülhet a kormányfői székből az államfőibe, amire az ország történetében még nem volt példa.