Vargáékat elkergették a Quaestor-károsultak

Publikálás dátuma
2017.04.03. 21:51

Eredetileg az V. kerületi kormányablakban tartott volna sajtótájékoztatót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ám ezt 20-25 Quaestor-károsult tüntetése megakadályozta. 

Az eseményt emiatt áttették a Nemzetgazdasági Minisztériumba. De a demonstrálók oda is követték őket. Varga Mihály egyébként arról adott tájékoztatás, hogy az Államadósság Kezelő Központ 50 milliárd forint értékben fix, évi 2,5 százalékos kamattal kétéves lejáratú állampapírt bocsát ki. Az állampapír a legstabilabb, legbiztonságosabb befektetési forma, "ha a tüntetők annak idején ilyet vásároltak volna, most nem lennének itt" - reagált Varga a szerinte rossz helyre szervezett tüntetésre.

Szerző

Kinek a kezébe kerül az energiarendszer kulcsa?

A német Deutsche Wirtschafts Nachrichten (a Német Gazdaság Hírei) szerint Lengyelország és Németország verseng azért, hogy Európa legfontosabb energetikai-elosztó központjává váljék. 

A portál szerint a Baltic Pipe gázvezeték, amely a Norvégia és Lengyelország közötti gáz-szállítási lehetőséget tervezi megteremteni, „komoly veszélyt jelent Németország számára”. Németország azon van, hogy kihasználja az orosz gázkereskedő-óriás, a Gazprom által megépíteni tervezett Északi Áramlat 2 vezeték által kínált lehetőséget, átvegye Ukrajna szerepét és fontos energia-kereskedelmi központtá váljék.

Az „Északi Áramlat 2” projekt a Balti tengeren keresztül szállítja majd az orosz gázt Németországba, kikerülve Lengyelországot és szomszédjait. Az új vezeték tervét a varsói kormány határozottan ellenzi. Arra kérte az Európai Bizottságot, vizsgálja felül a beruházást.

A német portál úgy látja: bár kevés az esély arra, hogy az Európai Bizottság a vezeték építését megtiltja, Brüsszel egyre kritikusabban tekint az „Északi Áramlat 2” terveire. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten utal arra is, hogy amennyiben a Baltic Pipe projekt előrehalad, a verseny jövőbeni erősödésének lehetősége a Gazpromot monopol-árainak emelésére késztetheti.

Szerző

Robbantás Szentpéterváron - Ő lehet az elkövető (fotó)

A Fontanka.ru helyi orosz hírportál közzétett egy felvételt, amelyen állítása szerint a szentpétervári metróban hétfőn elkövetett robbantásnak a rendőrség által körözött, feltételezett elkövetője látható.

A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

Az Interfax orosz hírügynökség korábban jelentette, hogy a metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt.

Szerző