Kósa és Palkovics magyarázza, miért nem megy el innen a CEU

Publikálás dátuma
2017.04.04 18:27
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: /
Hiába hívogatja már Bécs is a Közép-európai Egyetemet (CEU), a "Soros-egyetem" már alaposan beágyazódott a magyarországi környezetbe - mondja Kósa Lajos, aki egy jogi egérutat is ajánlott a CEU-nak.

"Szerintem nem" - válaszolta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár lapunknak percekkel a lex CEU elfogadása után a Parlament folyosóján arra a kérdésünkre, hogy nem aggályos-e, hogy a jogi eszközökkel csuklóztatott intézmény elfogadná egy másik város meghívását.

Korábban ugyanis Vilnius és a lengyel Slusk is jelezte, hogy szívesen látná a CEU-t, de kedden már Ausztriából is elkezdtek lobbizni, hogy Bécsbe települjön át a Magyarországon most politikai okokból nehéz helyzetbe hozott egyetem.

Palkovics László ellenben úgy gondolta: "szerintem a CEU nem akar sehová se menni. A Közép-európai Egyetem pedig teljes mértékben integrálódott az itteni környezetbe, megállapodásai vannak más egyetemekkel, tehát én nem gondolom, hogy a Közép-európai Egyetem bárhová szeretne menni, és szerintem a CEU sem.

A Közép Európai Egyetem és a CEU elkülönítése nem véletlen: a kormány illetve a Fidesz azzal próbálja tálalni a CEU elleni jogszabályt, hogy rendre azt sulykolják: a törvény nem érinti a Közép-európai Egyetemet. Bár a közbeszédben az terjedt el, hogy Közép-európai Egyetem rövidítése a CEU, valójában a kormány szerint két külön, jogi személyiségről van szó: New York-i székhelyű CEU, amely odahaza tényleges oktatást nem végez és van az itteni Közép-európai Egyetem, amely a CEU-val kötött licencszerződés alapján végzi az oktatási tevékenységét, ennek köszönhető, hogy a Budapesten kapott végzettséget az USA-ban is elfogadják. Ugyanakkor most ebbe a lényegében jogtechnikai különbségbe kapaszkodik bele a kormány.

Kérdésünkre válaszolva Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető is úgy látta, hogy a Közép-európai Egyetem és a CEU is Budapest előnyei miatt van itt, egy törvénymódosítás miatt nem futnak világgá.

"Magánegyetem az ma itt van, holnap akár másutt, ezt az alapító dönti el" - magyarázta lapunknak Kósa Lajos Fidesz frakcióvezető. Szerinte lehet, hogy a diákok egy része nem is a CEU, hanem Budapest miatt jön ide. Ezt Kósa abból vezette le, hogy az Oktatási Hivatal legutolsó aktuális adatai a CEU-s egyetemi hallgatók 89 százaléka külföldi tanuló és csak 11 százaléka a magyar. 

"Lehetünk annyira magabiztosak, hogy valószínűleg a magyar főváros vonzása, az a szolgáltatás és életminőség amit nyújtani tud, könnyen meglehet, az vonzóbb" - mondja Kósa aki arra is utalt, hogy "adott esetben" ezek a külföldi diákok más budapesti oktatási intézményt választanának." Másfelől szerinte ez igaz a CEU-ra is, azaz az egyetem is Budapest miatt jött ide. 

"Nem olyan nagyon egyszerű egyetemeket áttelepíteni. Azok a telepítő tényezők amik a Közép-urópai Egyetemet itt, Budapesten hozták létre, azok egy törvénymódosítástól nem múlnak el" - vélte Kósa Lajos, különösen, hogy szerinte ez a törvénymódosítás lényegében "csak" annyit jelent a CEU-nak, hogy egy államközi szerződést kell szeptemberig tető alá hozni az Egyesült Államok és Magyarország között.

Közbevetettük, hogy ennél azért lényegesen többről is szó van, így az amerikai bejegyzésű honos egyetemnek képzést is kell odaát indítania. Kósa szerinte ez sem probléma:

"Létezik így olyan megoldás, hogy a CEU odakint megegyezik egy létező egyetemmel és azt bevonja ebbe a programba.  Azaz: van egy fantom vagy alvó amerikai egyetem, mint a CEU, és talál egy olyan amerikai együttműködő partnert. Erre való hivatkozással lehet azt mondani, hogy a szövetségi kormány üljön le. Ha van szándék rá, akkor ezt meg lehet csinálni."

Arra a kérdésünkre,  hogy mégis, miért volt szükség ilyen erőltetett tempóban átnyomni ezt a törvényt, és miért voltak a rövid határidők, Kósa Lajos azt mondta: az a CEU érdeke, hogy minél gyorsabban megszülessen a törvény.

"Még így is nagyon kevés az idő. Ha egy elhúzódó parlamenti eljárásról lett volna, úgy még kevesebb időt maradt volna arra,  hogy az érintett egyetemek adott esetben felkészüljenek arra, hogy az év végéig rendezzék azokat a problémákat, amiket az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárt."

"Az intézkedés felmenő rendszerben a jövő évben induló, 2018 szeptemberben induló évfolyamot érinti.  Február 15-ig kell a diákoknak jelezni, hogy milyen felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek. Ha nem léptünk volna most, úgy egy rendezetlen helyzetet másfél évvel kitolunk."  

Szerző
2017.04.04 18:27

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Ronaldót idéző csodagól a Debrecen-Fradi összecsapáson

Publikálás dátuma
2019.02.17 20:48

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
A Debrecen 18 éves futballistája, az élete első NB I-es meccsén pályára lépő Zsóri Dániel a hosszabbításban, ollózva szerzett találattal döntötte el a pontok sorsát az FTC ellen.
Szokták mondani, hogy az élet a legnagyobb rendező, a gyakran idézett tétel pedig az NB I hétvégi fordulójának szombati, Debrecen–Ferencváros nyitómérkőzésén igaznak bizonyult. 
Mi is történt a cívisvárosban? 
Fél óra elteltével előnybe került a vendégcsapat, amely egy héttel korábban az Újpest vendégeként ugyancsak még az első félidőben betalált, de a folytatásban „ráült” az eredményre, végül a 93. minutumban egalizált az ellenfél. Nos, az FTC szempontjából jó játékot hozó első játékrész után a folytatásban az eleinte halovány Debrecen előtt is adódtak lehetőségek, így lüktető, már-már élvezetes meccset láthatott a Nagyerdei Stadionba kilátogató 7000 néző. Ragyogó napsütés, pompás pálya és remek hangulat – csak egy gól hiányzott a hazai drukkerek boldogságához. Ez a találat végül a hajrához közeledve meg is született: héttel a vége előtt Tőzsér Dániel tizenegyesből egyenlített.
Ezzel még nem volt vége, ezt pedig az FTC-nél a fájdalmas újpesti pontvesztés óta nagyon is tudják. A ráadásban szinte majdnem ugyanaz történt, mint egy hete: a kilenc perce beálló újonc, az éppen nagykorú Zsóri Dániel káprázatos mozdulattal mutatkozott be, a kaputól 15 méterre állva Cristiano Ronaldót idéző ollózós mozdulattal lőtt a jobb felsőbe. A vendégszektort megtöltő FTC-tábor elnémult, a stadion többsége viszont örömmámorban úszott – a békéscsabai kezdetek után a DVSC akadémiáján nevelkedő nagyváradi születésű csatár sokak szerint az év gólját szerezte.
Az eddig leginkább a Debrecen megyei I. osztályban szereplő második csapatában villogó tinédzser (aki abban a ligában 17 forduló után 39-szer talált be) góljának a Vidiért szorítók is örülhettek, a tavaszi szezon első két meccsét elveszítő bajnokcsapat ugyanis így esélyt kapott  hátránya csökkentésére. A Vidi élt a lehetőséggel: este 3-1-re verte az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a szezonbeli ötödik vereségét - ennél rosszabb mutatóval csak az utolsó helyezett Haladás áll - elszenvedő MTK Budapestet.
Persze, a forduló nyitó- és zárómeccse között is történt ez-az az élvonalban: egy öngólnak köszönhetően Felcsúton nyert az Újpest, amelynek ellenfele, a három hete még a Vidit legyőző Puskás Akadémia így elkezdhet hátrafelé is „nézelődni”. Jelen állás szerint az ezúttal a Mezőkövesdtől Szombathelyen kikapó, nagy lemaradással utolsó Haladás előtt komoly verseny alakul az NB I-es tagság megőrzéséért, akár még a szombaton Kisvárdán döntetlenre végző Paks is könnyen bajba kerülhet. A lila-fehérek a szombati győzelmükkel már harmadikként állnak, letaszítva a dobogóról a DVTK otthonában 2-1-es vereséget szenvedő Honvédot, melyet két olyan játékos (Vernes Richárd és Prosser Dániel) „intézett el”, aki a kispesti akadémia neveltje. A Diósgyőr ezzel elmozdult az utolsó előtti helyről, nem mellesleg immáron nyolc mérkőzést számlál a veretlenségi sorozata. Hiányérzetük legfeljebb azért lehet a miskolciaknak, mert „csak” ötezren látogattak ki a DVTK Stadionba.

A 21. forduló eredményei

Debrecen–FTC 2-1 Debrecen, 7002 néző. Jv.: Berke Gólszerzők: Tőzsér (83. - büntetőből), Zsóri (93.), illetve Dvali (30.) Puskás Akadémia–Újpest 0-1 Felcsút, 1412 néző. Jv.: Bognár T. Gólszerző: Bokros (51. - öngól) DVTK–Budapest Honvéd 2-1 Miskolc, 5026 néző. Jv.: Németh Gólszerzők: Vernes (61.), Prosser (75.), illetve Danilo (15.) Haladás–Mezőkövesd 1-2 Szombathely, 1930 néző. Jv.: Szőts Gólszerzők: Rui Pedro (23.), illetve Drazic (32., 38.) Kisvárda–Paks 0-0 Kisvárda, 2007 néző. Jv.: Farkas MTK Budapest–MOL Vidi 1-3 Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2105 néző. Jv: Kassai Gólszerzők: Torghelle (61.), illetve Hadzic (9.), M. Scepovic (11.), Stopira (36.) Az állás 1. FTC 21 13 4 4 39-18 43 pont 2. MOL Vidi 21 11 4 6 34-22 37 3. Debrecen 21 9 7 5 27-23 34 4. Újpest 21 8 9 4 23-15 33 5. Honvéd 21 9 5 7 24-19 32 6. MTK Budapest 21 9 3 9 32-32 30 7. Mezőkövesd 21 7 7 7 30-28 28 8. Paks 21 6 9 6 25-27 27 9. Puskás Akadémia 21 7 3 11 25-27 24 10. DVTK 21 6 6 9 23-32 24 11. Kisvárda 21 6 5 10 20-35 23 12. Haladás 21 2 4 15 15-39 10 

2019.02.17 20:48