Erdogan előre tudott a puccskísérletről

A török vezetés tudott a tavaly július 15-i puccskísérlet előkészületeiről, így az incidens „ellenőrzött" keretek közt zajlott le – nyilatkozta Kemal Kilicdaroglu, a török kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke Isztambulban.

A Hürriyet török napilap beszámolója szerint Kilicdaroglu elmondta: a török kormány a hatalomátvételi kísérletet követően közölte vele, hogy a puccsisták már korábban lelepleződtek. „Ennek értelmében a hatalom előre tudott az államcsíny-kísérletről" – idézi az MTI a politikust. A CHP-elnök kifejtette: a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselőiből 120 és 180 közé tehető azok száma, akik letöltötték és használták azt a Bylock nevű titkosító alkalmazást, amelyen keresztül a puccsisták egymással kommunikáltak a hatóságok szerint.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a történtekért. Gülen, aki tagadja a vádakat, régebben Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, de az elmúlt években az államfő legfőbb ellenségévé vált.

Szerző

Kennedy-dinasztia: Itt az új generáció

Publikálás dátuma
2017.04.05. 07:31
Joe Kennedy III. és Elizabeth Warren a demokrata konvención FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEX WONG
Miközben Donald Trump „rendhagyó” elnöksége körül forog a világ, szép csendben színre lép a Kennedyek új generációja az Egyesült Államokban. A család több tagja is politikai terveket dédelget.

A Kennedy-család hagyományos bázisától, Massachusetts államtól messze, Illinois-ban indul harcba a kormányzói posztért az egykori igazságügyi miniszter, Robert F. Kennedy nyolcadik gyermeke, Chris Kennedy. Ifjabb Ted Kennedy, a néhai massachusetts-i szenátor, Edward Kennedy fia Connecticut állam kormányzói posztját célozta meg. Joe Kennedy III., akiben talán a legtöbb van a legendás Kennedy-fiúk kisugárzásából, maradna a washingtoni képviselőházban. Sokan a fiatal massachusetts-i képviselőben, Bobby Kennedy unokájában látják a dinasztia jövendő nagy reménységét.

Ted Kennedy volt a „nagy generáció” utolsó tagja, aki befolyásos szerepet játszott az amerikai politikában, a szenátus nagy öregjeként nagyban hozzájárult Barack Obama 2008-as választási győzelméhez. Az agydaganattal operált massachusetts-i szenátor Obama beiktatási ebédjén rosszul lett, s 2009 augusztusában elhunyt. Egy darabig úgy tűnt, senki nem akarja továbbvinni a Kennedyek politikai örökségét. A meggyilkolt elnök, John F. Kennedy fia, John junior magángépével zuhant le Cape Cod partjainál. Nővérét ugyan nagybátyja szerette volna belobbizni a szenátusba, de Caroline Kennedy gyorsan feladta a versenyt. JFK lányát Obama Tokióba küldte nagykövetnek, ám más politikai kinevezettekkel együtt rövid úton menesztette őt idén január 20-án Donald Trump. Robert Kennedy legidősebb lánya, Kathleen Kennedy Townsend Maryland állam helyettes kormányzója volt 2003-ig, de a kormányzói posztot nem sikerült elnyernie. Bobby legidősebb fia, Joe Kennedy II. családi problémák miatt mondott le képviselői helyéről. Ted Kennedy fiai közül Patrick Rhode Island államban volt képviselő, de apja halála után visszavonult, Edward junior a helyi szenátus tagja Connecticutban.

A Boston Globe vasárnapi számában azt írta, a Kennedyek új generációja úgy érzi, számos ok miatt itt lehet az idő a nagy visszatérésre. A Fehér Házba költözött Donald Trump a republikánus táborban is népszerűtlen, az elnökválasztási vereség után politikai vákuum alakult ki a Demokrata Pártban. A 2018-as félidős választásokon új esélyt kaphatnak a demokraták. Kathleen Kennedy Townsend a lapnak elmondta, az előző nyolc évben Obamára tekintettek, most azonban „új demokrata sztárokra” lenne szükség, és sokan fordulnak várakozással a Kennedy-család felé. Nem mindenki érte egyet ezzel. Laurence Leamer, aki három könyvet írt a dinasztiáról, úgy vélekedett: „A Kennedyek elveszítették a legyőzhetetlenség mítoszát. A fiatal politikusok már nem tartanak tőlük.”

Az 53 éves Chris Kennedy most fedezi fel magában a politikai vénát. A chicagói üzletember az elmúlt években tagja volt az Illinois-i Egyetem kuratóriumának, s egy beruházásokat menedzselő céget igazgatott. Donald Trump ténykedését látva egyre inkább felháborodott. „Ha bebizonyosodik, hogy Trump-kampánya összejátszott az oroszokkal a 2016-os választás elcsalásáért, az hazaárulással ér fel” – mondta a Globe-nak. Chris Illinois állam kormányzói posztját veszi célba, ha megkapja a helyi demokraták bizalmát. A mezőny azonban meglehetősen zsúfolt, egy chicagói milliárdos, J.B. Pritzker – nővére Obama kereskedelmi minisztere volt – is a jelenlegi republikánus kormányzó kihívói között lesz. Kennedy a családi név varázsában, az idősebb demokrata szavazók lojalitásában bizakodik. Most először indul választott hivatalért. Nem aggódik amiatt, hogy egyszerre három Kennedy is lesz versenyben, igaz különféle szavazólapokon. „Szavazzon az önhöz legközelebb élő Kennedyre!” – így szólt egy tréfás szlogen 1994-ben, amikor egyszerre a család öt tagja is csatasorba állt.

A chicagói üzletember országosan kevésbé ismert, ahogy nem szupersztár Ted Kennedy junior sem, aki 2014-ben lett a connecticuti szenátus tagja, s most 90 százalékosra teszik a valószínűségét, hogy pályázik az állam kormányzói posztjára: a hivatalban lévő, kevéssé népszerű demokrata kormányzó harmadszor valószínűleg nem indul. Az 55 éves politikus eddig főként környezetvédelmi problémákra koncentrált. Apjára emlékeztető dörgő hangja mellett ő is főként a Kennedy név vonzására számíthat.

A 36 éves Joseph Patrick Kennedynek nem kell emlegetnie a családnevét, s nem is szokott ezzel kérkedni, ő a legkarizmatikusabb a dinasztia aspiránsai közül. „Ha belép egy szobába, mindenki odafigyel” – írta róla 2012-ben a Bloomberg. A Stanfordon, majd a Harvard jogi karán végzett, szolgált a Békehadtestnél a Dominikai Köztársaságban, jól beszél spanyolul. Könnyűszerrel védte meg 2016 novemberében másodszor is képviselői helyét Massachusettsben. Ő mutathatta be Elizabeth Warren szenátort tavaly a demokrata elnökjelölő konvención. Trump egészségügyi törvényét bírálva mondta el első – feltűnést keltő – beszédét a képviselőházban, az interneten tízmillióan kattintottak rá. Ha a sors is úgy akarja, nem zárják ki, hogy néhány év múlva harcba indul a Fehér Házért.

Családi átok?
Az 1888-ban született Joseph P. Kennedy volt a dinasztiaalapító, az alkoholtilalom idején meggazdagodott üzletembernek, későbbi brit nagykövetnek sikerült elérnie nagy álmát, másodszülött fia az Egyesült Államok elnöke lett. Az ír-amerikai család elsőszülöttje, Joe Junior a II. világháborúban pilótaként szolgált, 1944-ben elesett. John Fitzgerald Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét 1963 novemberében, Dallasban meggyilkolták. A harmadik fiút, Robert F. Kennedyt bátyja az igazságügyi tárca élére nevezte ki. 1968-ban indult az elnökségért, ám 42 éves korában, Los Angelesben lelőtte egy merénylő. A legfiatalabb fiú, Edward M. Kennedy élte meg a leghosszabb kort, 77 évesen hunyt el, 47 évet húzott le a szenátusban, liberális elvekért harcoló honatyaként nagy tekintélynek örvendett. Egy fatális autóbaleset miatt kénytelen volt feladni elnöki ambícióit. Öt lánytestvérük közül Rose Marie elmegyógyintézetben élte le életét, Kathleen 28 évesen légibaleset áldozata lett. Eunice 88, Patricia 82 évesen hunyt el. Az utolsó, még életben lévő nővér – Jean Kennedy Smith - 89 éves, nemrégiben írt memoárt „Mi kilencen” címmel.Szerző

Orbán Viktor: nőügyekkel nem foglalkozom

„Nőügyekkel nem foglalkozom” – válaszolta Orbán Viktor a parlament folyosóján mosolyogva az atv.hu Szemerkényit érintő kérdésére.

A kormányfő annak ellenére beszélt ilyen sovinizmussal, hogy Szemerkényi Réka 2015 februári washingtoni kiküldetése előtt épp Orbán nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott.

Lásd még: Menesztik Szemerkényi Rékát, átszervezik a washingtoni nagykövetséget

Szerző