Roma világnap a Gödörben

Publikálás dátuma
2017.04.05. 09:54
Karaván Família - Forrás: Facebook/KF
A Karavan Familia, valamint Jordán Adél és a Puszi együttes ad koncertet szombaton a Gödör Klubban a roma világnap alkalmából. Az autentikus népzenei feldolgozásokat játszó Karavan Familia városi folklór együttes, amely az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusait játssza - szerepel a szervezők ajánlójában.

Mint írták, a Karavan Familia programjában cigány népdalok szerepelnek a Balkántól Andalúziáig, saját stílusukra formálva. Zenéjükben a Mississippi blues, a flamenco, a rumba és balkán cigány zenei elemek egyaránt megtalálhatóak. A zenekar különlegessége az egyéni stílus és repertoár, valamint a családi zenekari felállás. Céljuk a cigány kultúra zenei és emberi értékeinek megőrzése és megismertetése.

A Karavan Familia alapítója Nagy István (ének, gitár, szájharmonika) és Farkas Ilona (ének, tánc); a házaspár korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesben játszott. A duó 2002-ben Boban Markovic közreműködésével készítette el első lemezét Gipsy Flamenco címmel. Egy évvel később a formációhoz csatlakozott a zenész házaspár két gyermeke, Ifj. Nagy István (ének, gitár, cajon), valamint Nagy Niki (ének, tánc, gitár). A Karavan Familia Gipsy Crossroads című anyaga 2006-ban, a La familijaki zor (A család ereje) 2008-ban, az Asvin 2014-ben jelent meg. Utóbbi felkerült a World Music Charts Europe Top 20-as albumlistájára.

A Puszi Együttes 2009 óta zenél a budapesti underground éjszakában, koncertjeiket fergeteges hangulat, felszabadult tánc jellemzi. Tagjai - Géresi László (gitár, ének), Neményi Zsolt (dob, ének), Tóth Zoltán Spenót (gitár, ének), Tóth Gábor Lupin (gépek, ütőhangszerek, lemezjátszó, ének), Tóth Szabolcs (szintetizátor, ének) - korábban a Csókolomban, a Flash-ben, az Európa Kiadóban, az Embersportban és az I Love You-ban szerepeltek. Jordán Adél, a Katona József Színház színésznője eleinte csak a Puszi vendégénekese volt, de két ilyen koncert után ott ragadt a zenekarban.

Az ENSZ az 1971-ben tartott első roma világkongresszus tiszteletére nyilvánította április 8-at a roma kultúra világnapjává.Szerző

A diktátor utolsó beszéde

Publikálás dátuma
2017.04.05. 09:40

Az MTI fotóján ( Szigetváry Zsolt ) Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita látható, amit  Káel Csabával, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatójával beszélget Michael Sturminger Just Call Me God - A diktátor utolsó beszéde című drámájának előadása előtt április 4-én. A darabot a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, az író rendezésében mutatják be a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében, John Malkovich főszereplésével. 

Szerző

Viharos tengeren

Hánykolódik Orbán kalózhajója, egyik vad hullám követi a másikat, s ezek nem is egy irányból csapkodják az oldalát. Új pártok alakulnak, melyek az eddigieknél meredekebben fogalmazzák meg kritikájukat, de a régiek is erősítenek a választások közeledtével.  A civil szervezetek – minden sorosozás dacára – szintén egyre aktívabbak és hangosabbak. Strasbourg és Brüsszel felől is sötét felhők közelednek, elmarasztaló ítéletek és állásfoglalások kísérik a kormány EU- és menekült-ellenes tevékenységét. A nagy paksi biznisz – bár Brüsszeltől zöld utat kapott – egyáltalán nem biztos, a társadalmi ellenállás fokozódik. Reménytelennek látszik az áhított amerikai barátság is Trumpékkal. A Csíki sör, illetve a Heineken vörös csillaga ügyében sikerült egész Európa előtt nevetségessé válni – s tudjuk, az ilyesmi öl.

A Fidesz igazi politikája, a korrupció már átcsap a fedélzeten, a tao-pénzektől a feladott olimpiai álom utóhullámain át a Kossuth téri új irodaházig és a budai Várig. Egyre több egykori szimpatizáns fordul szembe Orbánnal, gazdasági szakemberek, volt miniszterek, tudósok mondják ki: meztelen a kapitány. Budapesten egyik metróbotrány a másikat követi. A fideszes politikusok otromba nyilatkozataikkal azt a kis szimpátiát is aláássák, ami egyesekben még megvolt. Népszavazás fenyeget a Városliget ügyében, a dunai mobilgát programja inog, a színházi világ is háborog Szombathelyen. A rozoga hajó mind kevésbé állja a vihart – egyszer bizonyára elmerül. Ez nem holnap lesz, de minden nap közelebb kerülünk hozzá.