Ellenségből barátot

Publikálás dátuma
2017.04.06. 07:48
Amatőrök és profik együtt mutatják meg, hogyan válhatnak ellenségből baráttá FORRÁS: INTERCOM
Egy magyar tévériporter megkísértette az istent. Saját ötletből, saját forgatókönyvből és egy profi filmrendező segítségével megrendezett egy szeretni való vígjátékot. 

M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor közösen jegyzett Brazilok című mozijában amatőr cigánygyerekek és nagynevű színészek játszanak együtt egy valóság ihlette történetet. Aki előítéletek nélkül nézi, jutalmul jókat nevethet.

Szerethető és mulatságos film a Brazilok. Egy falusi focibajnokság körül bonyolódik, a végén pedig, ha nem is a cigánytábor, de a főszereplő cigány focicsapat az égbe megy. Ha úgy vesszük, szó szerint. A vég mesebeli, maradjon is a film titka. A történet viszont maga az eleven realitás, aminek elemeit M. Kiss Csaba tévériporterként gyűjtötte. Adott egy magyar falu, ennek egy földbe vájt putrikból álló része. Az itt lakó cigányfiúk elhatározzák, beneveznek a faluban meghirdetett kispályás focibajnokságra. A tehetős falusi „elitnek” ez azonnal elkezdi csípni a szemét, s megindul az egészpályás kiszorítósdi. A sokszereplős történetben ugyan a foci áll a középpontban, valójában a bajnokság csak keretbe fogja a gyakran ellenállhatatlanul komikus, pergő vígjátékot. Ez nem focitörténet, hanem embertörténet. Egy csapat fiatal cigányfiú akar egyenlő lenni a falu többi tagjával, az ő igyekezetük, elhatározottságuk teszi ki a film lelkét.

Ennek a filmnek ugyanis lelke van. Igaz, az embersége mellett mosdatlan szája is. Fő jelszava például: „Nem kell beszarni!” De az a szép benne, hogy egy gyakran megalázott, gőgösen semmibe vett maroknyi csóró srác indul neki, hogy sok vicces helyzet közepette elérje a legtöbbet. Azt, hogy embernek nézzék őket. A film persze nem ilyen fellengzős, mint ez a mondat. Nem szentek és patás ördögök mérkőzése ez. A cigánysrácok is megérik a pénzüket, ahogy a putrilakók is ravaszsággal védekeznek a rendőri túlkapásokkal szemben. A film egyik térfélen sem ad előnyt, nem színez hazugul és nem sötétít hamisan. A nevetésbe olykor belefacsarodik a szív, és az sem baj, ha Kusturica mester szelleme segít a sajátos, tűzről pattant komikum megteremtésében, a párbeszédek humorában. A rendezőpáros, M. Kiss Csaba tévériporter és Rohonyi Gábor, a Konyec kivételes humorú alkotója ugyan nem mindig kerülte ki a zökkenőket, a figurák finomabb hangolása sem ártott volna, de ezt feledteti a Brazilok friss, mindent átlelkesítő életigenlése.

Amatőrök játsszák a cigánycsapat tagjait, ügyesek az ügyetlenkedésben és nagyon jópofák. Kiemelkedik közülük Lakatos Erik, aki narrátorként is megnevetteti a nézőt kommentárjaival, meg a saját istenkéjével. Rendesen elviszi vállán a sztorit. Legfőbb társa a humorkeltésben Bánki Gergely csuhása, mókás és emberséges, pap létére a történet legnyitottabb szellemű tagja. Remekel a tánctudásával elbűvölő Farkas Franciska egy szerelmes cigányleány szerepében.

Feltűnően sok közismert színész vállalt többnyire nyúlfarknyi szerepet a Brazilokban egy csomó amatőr cigányszereplő partnereként. A fontosabb feladatokat betöltő Fekete Ernőn és Schmied Zoltánon kívül egynél alig több jelenetben adta arcát Schell Judit, Gryllus Dorka, Bezerédi Zoltán, Anger Zsolt, Székely B. Miklós, Rezes Judit, Galkó Balázs, Kaszás Gergely és az önmagát játszó Gáspár Laci. Szép a névsor, tiszteletre méltó a kiállás. Egy film mellett, amelynek szelleme nem barátból csinál ellenséget, mint a magyar politika, hanem ellenségeket próbál egyenlő felekké békíteni.

(Brazilok ****)

Szerző

Demokrata obstrukció Trump bírójelöltje ellen

Szimbolikus obstrukciót kezdett Donald Trump bírójelöltje ellen egy demokrata szenátor. Az oregoni Jeff Merkley helyi idő szerint kedden éjjel közölte, tiltakozásképpen a legfelsőbb bíróságba jelölt Neil Gorsuch kinevezése ellen, addig mondja felszólalását ameddig erejéből telik. Szerdán reggel - 15 és fél óra után - fejezte be felszólalását. A rekorder a szenátusban a szintén demokrata Strom Thurmond volt, aki 1957-ben több mint 24 óra hosszat beszélt egyfolytában.

A szenátusi demokraták kezében az egyetlen eszköz az agyonbeszélés, de megakadályozni nem tudják Trump jelöltjének kinevezését. A republikánusoknak 52 szavazatuk van, 60 voksra van szükség ahhoz, hogy lezárják a vitát. Azaz, nyolc demokrata szenátort kellene maguk mellé állítani, de csak négyet sikerült. Az elmúlt napokban már 41-en nyilatkoztak úgy, hogy nemmel fognak szavazni. A republikánusok eltökélték, hogy pénteken mindenképpen átviszik Gorsuch jelölését, annak árán is, hogy megváltoztatják a szenátusi szabályt. Ha bevetik a „nukleáris opciót”, márpedig ezt eltökélte Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője, a jövőben a legfelsőbb bíróság bírái esetében is elég lesz egyszerű, 51 voksos többség. Ez tulajdonképpen mindkét nagy pártnak rossz, kisebbségben többé nem élhetnek az obstrukció eszközével. A demokraták szerint ezt csak új jelölt beterjesztésével lehetne elkerülni.

A kongresszus mindkét házában ellenzékben lévő demokraták nem is annyira a 49 éves Gorsuch felkészültségét kérdőjelezik meg, noha úgy vélik, hogy erősen konzervatív jogásznak tekinthető, hanem a tavaly történteket nem tudják megbocsátani. A republikánus többség tavaly megakadályozta a hivatalban lévő elnök, Barack Obama bírójelöltjének kinevezését, Jeff Merkley és mások szerint „elraboltak egy bírói posztot”, amely a demokratákat illette volna meg. Merrick Garland bíró jelölését még vitára sem bocsátották. Trump pedig beiktatása után új jelöltet állított. Neil Gorsuch a tavaly elhunyt Antonin Scalia helyére lép, kinevezésével visszaáll a konzervatív többség a legfelsőbb bíróságban.

Gorsuch bírót plagizálással vádolták meg. Korábbi munkáit vizsgálva a Politico című lap azt írta, 2006-os könyvében egy 1984-es cikkből emelt át két bekezdést más szerzőtől hivatkozás nélkül, s más publikációiban is többször elmulasztotta az idézetek pontos jelölését. Jogi szakértők véleménye megoszlik, hogy érdemi részek eltulajdonításáról, vagy puszta hanyagságról volt szó.

Szerző

Mégsem csökken az osztrák családi pótlék

Bécs mégsem csökkenti az Ausztriában dolgozó uniós állampolgárok otthon hagyott kiskorú gyermekei utáni családi pótlékot. A hírt váratlanul jelentette be a keddi kormányülést követően a szociáldemokratákkal koalícióban kormányzó kereszténydemokrata néppárt (ÖVP) elnöke, Reinhold Mitterlehner alkancellár. A gazdasági minisztériumot is vezető politikus arra hivatkozott, hogy a külügyminisztere és a gazdasági minisztere által egy hónapja közösen előterjesztett javaslat csupán egyetlen szakértő javaslatára épül, s ez kevés. De elmondta azt is, hogy Ausztria nem óhajt egyedül dönteni, ki akarja kérni az Európai Bizottság jóváhagyását is.

Mitterlehner a bejelentéssel szembe megy Sebastian Kurz külügyminiszterrel, akiről már úgy beszéltek a megfigyelők, mint az ÖVP rövidesen színre lépő új vezetőjéről. Bécs pár napja az unión belüli menekültek szétosztási programjából is kihúzta magát, vélhetően ennek ellensúlyozása is szerepet játszhatott a családi pótlékcsökkentés javaslat visszavonásában. A pótlékcsökkentés az Ausztriában dolgozó magyar szülők otthon maradt, 19 évesnél fiatalabb gyermekeit is sújtotta volna, az országnak eddig folyósított tétel 65 millió euróról 35 millióra esett volna vissza, a fejenkénti 150 euró pedig 82 euróra.