Az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 148,40 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 32 553,53 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.

Stefán Krisztián, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az M1 aktuális csatornán elmondta: csendes, nyugodt nap volt a tőzsdén, kisebb pozitív elmozdulással.

A nap nyertese az OTP volt, a bank részvényei napok óta jó formában vannak - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: a Mol viszonylag magas forgalomban szintén pluszban tudott zárni, ugyanakkor a Richter mínuszban végzett, egyedüliként a blue chipek közül.

A Mol 140 forinttal, 0,68 százalékkal 20 600 forintra erősödött, 4,2 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 138 forinttal, 1,68 százalékkal 8340 forintra nőtt, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 486 forintra emelkedett, forgalma 399,6 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 1,25 százalékkal 6742 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,0 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2045,36 ponton zárt csütörtökön, ez 0,52 pontos, 0,03 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Szerző
Témák
tőzsde BUX

Bécsbe költözhet a CEU

 Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet (CEU) az osztrák kancellár - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. 

Az osztrák kancellári hivatal a nap folyamán a hírügynökségnek megerősítette, hogy Christian Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel.

A kancellári hivatal csütörtök késő este kiadott közleményében arról számolt be, hogy Kern a nap folyamán Soros Györggyel folytatott megbeszélést, amely során szót ejtettek a CEU-ról és az egyetem jövőjéről is. A közlemény szerint az osztrák kancellár felajánlotta támogatását Soros Györgynek, az egyetem átköltöztetésére vonatkozóan konkrét ajánlat azonban nem hangzott el. "Amennyiben a CEU gondolkodik a székhelyváltáson, Ausztria és Bécs természetesen kész az erről folytatandó további megbeszélésekre" - fogalmazott közleményében a hivatal.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen egy opciót jelent. Kijelentette ugyanakkor: jelenleg azonban próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy sikerrel járnak majd. Ugyanakkor kijelentette: "amennyiben a politikai döntéshozók eldöntötték, hogy kiszorítanak minket az országból, nincs más választásunk, minthogy ezt komolyan vegyük."

Enyedi szerint "ideológiai küzdelem" zajlik. "Úgy tűnik Orbán Viktor semmi nem szeret, ami akár megközelítőleg liberális, toleráns és progresszív" - mondta a rektorhelyettes. Úgy vélte, hogy az egyetem alapvető értékei, vagyis a nyitott társadalom, "irritálhatja" a kormányfőt.

Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes a hét elején azt nyilatkozta, hogy "amennyiben az intézmény új székhelyet keres, úgy szívesen meghívná a Soros-egyetemet Bécsbe". A zöldpárti politikus a Kurier című lap keddi számában azt nyilatkozta, hogy munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és hétfőn levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket.

Az osztrák politikus azonban hangsúlyozta, hogy számára az lenne a legjobb megoldás, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát. Meglátása szerint most az a fontos, hogy megoldást találjanak a budapesti székhelyen, Bécs csupán B-terv lehetne.

Beate Meinl-Reisinger a liberális Neos ellenzéki parlamenti párt bécsi szervezetének vezetője szerint "nagy lehetőség lenne Bécs számára", ha az egyetem az osztrák fővárosba költözne.

Szerző
Frissítve: 2017.04.07. 00:23

Brexit - Különleges kapcsolatra készül az Egyesült Királyság

 Kétórás megbeszélést tartott csütörtökön Londonban Theresa May brit miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

May először találkozott az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta testület vezetőjével azóta, hogy múlt szerdán hivatalosan elindította a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

A Downing Streeten tartott csütörtöki megbeszélés után a felek nem tartottak sajtótájékoztatót, de a brit kormányfő hivatalának szóvivője közölte: Theresa May a tárgyaláson megerősítette, hogy London a brit EU-tagság megszűnése után is "elmélyült, különleges" kapcsolatrendszert kíván fenntartani az Európai Unióval. A brit miniszterelnök közölte Tuskkal azt is, hogy Nagy-Britannia szeretné elkezdeni a hivatalos kilépési tárgyalásokat, amint a 27 többi tagállam egyezségre jut az EU tárgyalási irányelveiről.

Szerző