Tüntetnek a CEU-ért vasárnap

Publikálás dátuma
2017.04.06. 21:15
Tüntetés a CEU-nál FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Vasárnapra is tüntetést szervez a Közép-európai Egyetemért (CEU) az Oktatási Szabadságot csoport – közölte a tüntetést szervező csoport sajtófelelőse, Mayer Dániel a 24.hu-val. 

Bővebb információkkal és a felszólalók listájával később jelentkeznek, ahogy még a helyszín és időpont sincs meg, egyelőre egyeztetnek a rendőrséggel. A vasárnapi demonstráció délután vagy kora este lesz - árulta el a portálnak az Oktatási Szabadságot nevű független csoport sajtófelelőse. Ez az a Facebookon szerveződő csoport, amelyik a legutóbbi két tüntetést is szervezte a lex CEU ellen.

Vasárnap tízezren demonstráltak a Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítás ellen, amit kedden a parlamenti képviselők meg is szavaztak. Ezért tüntettek kedden is több ezren először a CEU épületénél, majd a Kossuth téren, ahol egy kisebb dulakodás is kialakult, amikor a tiltakozók ki akarták tűzni az Országház épületére az uniós zászlót.

Szerző
Témák
CEU lex CEU

Eltüntették a Figyelő archívumát

Pár hónappal azután, hogy Schmidt Mária miniszteri biztos mindenkinél olcsóbban megkaparintotta a 60 éves Figyelőt, és a századvéges Lánczi Tamással és L. Simon Lászlóval kormány számára baráti sajtótermékké tette a gazdasági hetilapot, nekiláttak eltüntetni az újság múltját. 

A 444.hu szúrta ki: Schmidték eltüntették az archívumot, ugyanis a korábbi lapszámok feliratra kattintva csupán az aktuális Figyelőt találjuk.

Szerző

Úgy, ahogy van, alkotmányellenes a lex CEU

Publikálás dátuma
2017.04.06. 20:34
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A parlamenti honlapról leolvasható, hogy Kövér László házelnök nem késlekedett, már a felsőoktatási törvény elfogadásának másnapján, április 5-én aláírta és átküldte a szöveget a köztársasági elnöknek. Hogy ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal miért titkolja, az kifürkészhetetlen, mindenesetre Áder János sajtósai nem válaszoltak arra a kérdésünkre, megkapta-e már a törvénymódosítás szövegét. Ez azért érdekes, mert szöveg kézhezvételétől számítva öt napja van az elnöknek arra, hogy döntsön.
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Közben egyre nagyobb körben vetik fel a lex CEU-nak alkotmányellenességét. A Népszava által megkérdezett alkotmányjogászok szerint azonban nem lehet Áder lelkiismeretére apellálni, a Közép-európai Egyetem működésének ellehetetlenítése politikai és nem jogi döntés. Fleck Zoltán, az ELTE Jogi Karának tanszékvezetője arra emlékeztetett, hogy nemcsak a jogszabály megalkotásának szándéka és tartalma alkotmányellenes, hanem az elfogadás módja is, hiszen a kormány elmulasztotta egyeztetési kötelezettségét és nem magyarázat a történtekre, hogy ezt sorozatosan követi el. Tartalmi oldalról vizsgálva a módosításokat, azok - a jogi intézményrendszer politikai befolyásolásával, a jogi kultúrával is foglalkozó szakember szerint - egyértelműen csorbítanak alapjogokat, vagyis alkotmányellenesek. Súlyosan korlátozzák például a tanulás szabadságát, amikor a törvény lehetetlen feltételekhez köti az egyetem működését és ez egyben a tudomány szabadságának alapjogát is sérti. Fleck Zoltán szerint alkotmányjogászoknak ilyen esetben mindig azt kell mérlegelni, hogy milyen következményekkel jár a jogszabály hatályba lépése, és az biztos, hogy a CEU működésének elfogadott korlátozása sok hallgató és oktató alapjogait sérti.

A súlyos beavatkozás a nemzetközi egyetem életébe ráadásul teljesen szabálytalan, hiszen nemzetközi megállapodásokon lép át, az így keletkező sérelmek pedig nem orvosolhatók. Halasztó hatálya csak annak lenne az ELTE tanszékvezetője szerint, ha a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordulna, de a döntést a törvénymódosításról a testületnek 30 napon belül meg kellene hozni és nem gondolja, hogy a kormány álláspontjával ellentétesen határoznának az alkotmánybírák.

Folytatódik a tiltakozás-sorozat
Az ELTE oktatói sajátos módon fejezik ki egyet nem értésüket: jövő hétfőn 10 órakor hat oktató áll ki a diákok elé, hogy a demokrácia alapelveire oktassa a fiatalokat. Fleck Zoltán mellett információink szerint ott lesz a csapatban a Jogi Kar több más tanszékvezetője is, köztük Lévay Miklós egykori alkotmánybíró, akinek mandátuma egy évvel ezelőtt járt le. Április 11-én kedden délután pedig az Egyetem téren tartanak demonstrációt a jogászhallgatók és oktatóik a CEU megmentéséért.