Nem lesz olcsóbb a multiknál az állami

Publikálás dátuma
2017.04.07. 07:23
Az Elmű–ÉMÁSZ és az E.ON egyelőre nem fontolgatja ügyfelei és vezetékei átadását FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Dél-Magyarországon kívül élő lakossági áramfogyasztók akár már idén átszerződhetnek az állami Démászhoz. Igaz, ők is ugyanannyit kérnek majd a villanyért.

Országos áramszolgáltatási engedélyt kér a jelenleg Dél-Magyarországot ellátó Démász – tette közzé a céget idén megvásárló állami Első Nemzeti Közműszolgáltató (Enksz) Zrt. A gázellátástól eltérően itt egyelőre nem várható, hogy a többi területen jelen lévő, német hátterű Elmű-ÉMÁSZ, illetve E.ON levonulna a színről. A Démász viszont csak hozzájuk hasonló áron adhatja majd a villanyt. Az így kialakuló helyzet egy, a korábbiakhoz hasonlóan kínos „rezsikampánynak” ágyazhat meg, amelyben a fogyasztókat a „multitól” az állami közműhöz való átlépésre biztathatják, a nemzeti büszkeségen túl kevés további előnnyel kecsegtetve.

Gyomros a rezsikonzultációnak
Nem túl jókor, épp a „Brüsszel elleni rezsiharcról” szóló nemzeti konzultációs kérdések postázásakor romlott Budapest két európai rezsilistás helyezése is. A gázárak szerinti listán a második legolcsóbb után a harmadik helyre csúsztunk vissza: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által tegnap közzétett tanulmány szerint Belgrád beelőzött. Ettől még „az EU-ban” megőriztük az ezüstérmet, hisz Szerbia nem uniós tag. Ezen túlmenően a vizsgált 25 főváros közül 4,6 százalékkal immár nálunk a nyolcadik legmagasabb az áram- és a gázszámla családi átlagjövedelmen belüli aránya is. Itt a varsóiak helyzete vált kedvezőbbé. A többi összehasonlítás szerinti helyezésünk változatlan.

Kedvező döntés esetén a szolgáltatás négy és félmillió fogyasztó számára lesz elérhető országszerte – fogalmaz az ENKSZ. A tevékenység kiterjesztésével megteremtenék a szabad szolgáltatóválasztás lehetőségét a lakosság számára is. (Ez Dél-Magyarországra értelemszerűen nem vonatkozik.) A szolgáltatóváltáshoz mindössze két papírt kell kitölteni - ígérik. Az ügyfelek az immáron országos gázellátást végző Főgáz háromszáz kirendeltségén intézhetik majd áramszámla-ügyeiket.

2015-ben az állami gázszolgáltatás is hasonlóképp indult. A röviddel azelőtt Enksz-tulajdonba került budapesti Főgáz, miután országos engedélyt kért, hasonlóképp önkéntes átlépésre noszogatta a fővároson és vonzáskörzetén kívül élő, akkor még a „multik” által ellátott háztartási ügyfelet. Ám már ekkor kiderült, hogy árai megegyeznek majd a helyivel. Így a folyamat inkább csak zavaros kommunikációs fordulatokba torkollott az átlépést "a rezsicsökkentés melletti kiállásként", illetve szinte kötelezőként feltüntető fogalmazásokkal. Csekély hatással: miközben a Főgáz tízezernyi átlépőről tudósított, a többi szolgáltató összesen néhány száz távozóról számolt be. Az egyre kínosabbá váló helyzetben a „multik” könnyítették meg a Fidesz dolgát: mivel a lakosság ellátása kilátástalan veszteségeket mutatott, egyszerűen átadták őket a Főgáznak. Így nem maradt választás. (A hálózatok külföldi kézen maradtak.)

Az áramszolgáltatás mostani helyzete hasonló. Ám információink szerint - számos, ezt is érintő, sikertelen tárgyalást követően - egyelőre se az Elmű-ÉMÁSZ, se az E.ON nem fontolgatja lakossági ügyfelei átadását. Így marad ismét a nemzeti csáberő. Azt a kérdésünket, hogy csapnak-e az átlépésnek hírverést, az ENKSZ-nél korainak nevezték.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) lapunknak megerősítették: egy adott szolgáltatási területen valamennyi egyetemes szolgáltatónak a szakminiszter által megszabott díjakat kell alkalmaznia. Szakértők megjegyzik: noha ezek csak maximált díjak, aminek egy állami cég játszi könnyedséggel ígérhetne alá, de ez mégis bonyolult vitákat szülne. Hisz például a nagykereskedelmi ár alá nem mehetnének, a mozgásterüket biztosító árrés viszont az árnak mindössze néhány százaléka. Egy ezen belüli árengedményt viszont a fogyasztók szinte észre se vennének. Az Enksznél hozzáfűzték: a Démász a különleges tarifáit akkor lenne képes biztosítani országszerte, ha ezt a területi (tehát versenytársa tulajdonában lévő) vezeték lehetővé tenné a számára.

A Főgáz piacra lépését némileg visszavetette, hogy a MEKH bekérte az országos ellátási képességét alátámasztó üzleti tervét, aminek előírás szerinti beadását az állami közmű megtagadta. Az Enksz viszont úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Démász ezt már a kérelemhez csatolta. A hivatal tájékoztatása szerint ügyintézési határidejük 60 nap.Szerző

„Elképesztően lemaradtunk a régióban”

Valami megmozdult az ország versenyképességének javítása érdekében - legalábbis ez szűrhető le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentéséből, amit a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) második ülése után tett. 

Mint emlékezetes, az alakuló ülésén hat fontos területet jelöltek meg, mint a cégalapítás, az építési engedélyek felülvizsgálata, az energiaellátás biztosításának a kérdése, az adóadminisztráció, a kistulajdonosok védelme és a fizetésképtelenség rendezésének kérdése. Ezeket a gazdasági kabinet, valamint a kormány is megtárgyalta, és jóváhagyta, hogy ezekkel kapcsolatban törvénymódosítási javaslatokkal élhessenek, a tervezetek remélhetőleg még áprilisban elkészülnek - jelentette be a miniszter.

A tanács csütörtöki ülésén főként a munkaerőpiac lehetséges tartalékairól tárgyaltak a tanács tagjai. A grémium arra jutott, hogy a munkaerő mobilitást, a képzési támogatási rendszereket, valamint az adófizetést és a járulékokat illetően lehet még előrelépést tenni. Hozzátette: a 67 százalékos foglalkoztatási szint még tovább növelhető. A 4,4 millió munkavállalóval ugyanis nem elégedett a kormány. Ennek érdekében például a részmunkaidős foglalkoztatáson vagy a nyugdíjasokra vonatkozó munkaügyi szabályokon is változtathatnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium az üléssel kapcsolatos kiadott közleményében ezen felül kifejtette azt a munkaadók által már szinte időtlen idők óta hangoztatott álláspontot, amely szerint legfontosabb versenyképességi kihívássá mára a megfelelő képzettségű munkaerő biztosítása vált.

A témát illetően Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatójának bírálatként is értelmezhető szavait nem lehet a megkerülni. Az olajipari vállalat első embere, s nem mellékesen a tanács tagja a Figyelőnek adott interjúban kifejti, tíz éve Magyarország versenyképessége jobb volt a mostaninál. Hernádi különösen nyugtalanítónak tartja, hogy nem kizárólag a jelenlegi helyzettel van baj, az ország hosszútávú kilátásai is aggodalomra adnak okot. Éppen ezért mielőbb sebességet kell váltsunk. Jelezte: a probléma nem új keletű, „tíz éve mondjuk, hogy tenni kell a hazai gazdaság képességeinek a fejlesztéséért”.

A versenyképességi tanács által felvezetett területekkel kapcsolatban kifejtette, hogy első pillantásra ezek egyszerű kérdések, ám látszik, „elképesztően lemaradtunk a régióban”. Nagyságrendekkel könnyebb ügyeket intézni a környező államokban, mint Magyarországon. A szakmai körökben sokat bírált, elképesztő mennyiségű hazai adóval kapcsolatban megjegyezte: számuk csökkentésével a vállalkozói szervezetek rengeteg időt spórolnának meg. Az Mol első embere is hangoztatta, hogy a nagy rendszerek megváltoztatása – oktatás, egészségügy. demográfiai helyzet - hozna igazi áttörést. Itt azonban évekbe telik míg visszaköszön az intézkedések pozitív hatása.

Jövőre 2,4 százalék lenne hiány
A kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Lázár János ugyancsak honi versenyképességről is beszélt. Jelezte ő is, hogy a versenyképességi tanács alakuló ülésén felvetett témákat és javaslatokat a kabinet befogadta és jövő kedden tárgyalja is. Ezekhez a tervek szerint intézkedéseket és törvényjavaslatokat társítanak.
A miniszter tegnap ismertette a 2018. évi költségvetés alapvető gazdaságpolitikai céljait is. E szerint, mint minden évben, most is csökkenő államadósságot terveznek. A hiány 2,4 százalék, míg a gazdasági növekedés 4 százalék feletti lenne. Szavai szerint a kormány április 19-én foglalkozik a költségvetés számaival, amely után április végén, május elején nyújtanák be a jövő évi költségvetést. A NAV-hoz bekötött elektronikus számlázással, az e-számlával kapcsolatban kijelentette: ezt egy év türelmi idővel vezetik be.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter megmondódélutánján a nagy vihart kavart reklámadó emelésről megjegyezte, hogy a tervezet bizony organikusan fejlődik, s mindenki hozzászól. Az utóbbi napokban a mértékével kapcsolatban némi fejetlenség látszott kialakulni, amit a Lázár János úgy próbált meg tisztázni, hogy 100 millió forint fölött mindenkinek egy kulcsot kell majd fizetnie. Ez a biztos – mondta. Most arról zajlik az egyeztetés, hogy a kulcs az végül is mekkora legyen.
Lázár a lakosságot is megnyugtatta: a több évtizede használt kutakat nem kell újra engedélyeztetni több százezer forintért.Szerző

Háztartásigépcsere-támogatás augusztustól

Augusztus 7-től mosógép- és hűtőszekrénycsere-támogatási pályázat indul - jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construmán. 

A nyertesek számára az állam a vételár felét, energiaosztálytól függően 25, 40 vagy 45 ezer forintot biztosít legfeljebb. A korábbi akciókhoz hasonlóan csak az erre szolgáló online felületen lehet jelentkezni, térségenként eltérő időpontban. A keretösszeg 600 millió forint.

Szerző