Előfizetés

Gyomros a rezsikonzultációnak

Publikálás dátuma
2017.04.06. 22:20
FOTÓ: Népszava
Nem túl jókor, épp a "Brüsszel elleni rezsiharcról" szóló nemzeti konzultációs kérdések postázásakor romlott Budapest két európai rezsilistás helyezése is.

A gázárak szerinti listán a második legolcsóbb után a harmadik helyre csúsztunk vissza: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által közzétett tanulmány szerint Belgrád beelőzött. Ettől még "az EU-ban" megőriztük az ezüstérmet, hisz Szerbia nem uniós tag. Ezen túlmenően a vizsgált 25 főváros közül 4,6 százalékkal immár nálunk a nyolcadik legmagasabb az áram és a gázszámla családi átlagjövedelmen belüli aránya is. Itt a varsóiak helyzete vált kedvezőbbé. A többi összehasonlítás szerinti helyezésünk változatlan.

Nem veszélyeztetheti a Brexit az európai integráció folyamatát

Az európai projekt hitelessége az állampolgárok szemében alapvetően akkor tartható fenn, ha az EU felkészül a külső biztonsági kihívások kezelésére, szögezték le a cseh politika irányítói.

A vezető cseh politikusok a prágai Vár elnöki termében tekintették át az európai politika időszerű kérdéseit. A találkozón Milos Zeman elnök mellett Bohuslav Sobotka miniszterelnök, a Parlament két házának vezetője, Milan Stech és Jan Hamacek, Martin Sropnicky védelmi- és Lubomir Zaoralek külügyminiszter vett részt.

A találkozó résztvevői egyetértettek: nem szabad, hogy a Brexit veszélybe sodorja az európai integráció projektjét. Elutasították a több-sebességes Európa gondolatát, közölte Milos Zeman elnök szóvivője, Jiri Ovcacek. A szóvivő szerint a résztvevők elvetették azt is, hogy az Unió Brexit utáni jövőjéről szóló tárgyalásokat néhány országra szűkítsék le. 

„A kétoldalú kapcsolatokról szóló tárgyalások során kiemelkedő fontosságú kérdés lesz a jogszerűen Nagy-Britanniában dolgozó cseh állampolgárok jogainak biztosítása, valamint az, hogyan mérsékelhető a Brexit hatása a munkanélküliségre és a Cseh Köztársaság versenyképességére” olvasható az Elnöki Kabinet sajtóközleményében.

A cseh vezetők elismeréssel szóltak az EU kül - és biztonságpolitikája terén elért előrehaladásról, különösképpen a külső biztonság és védelem erősítésére irányuló határozott erőfeszítésről.

„A találkozó résztvevői úgy látták, hogy az európai projekt hitelessége az állampolgárok szemében alapvetően akkor tartható fenn, ha az EU felkészül a külső biztonsági kihívások kezelésére, beleértve az EU külső határainak hatékony védelmét és a jogellenes migráció elleni harcot”. A közlemény leszögezte: az Unió biztonságpolitikájának megerősítése magával hozza a NATO európai szárnyának erősödését is.

Lubomir Zaoralek külügyminiszter kijelentette: a legfontosabb témák között szerepel az export-védelem és a biztonsági területen folytatandó együttműködés is. Remélhető, hogy ezek az igények az április 29.-i Brexit-csúcstalálkozón megerősítésre kerülnek.

Nagy-Britannia március 29.-én hivatalosan bejelentette, hogy megindítja az EU-ból való kilépés két éves folyamatát. 

Újabb pofont adott az unió Magyarországnak

Lassan minden napra jut egy Magyarországot illető, méretes uniós pofon. Szerdán az online szerencsejáték-piac szabályozását érte erős kritika, csütörtökön pedig szintén egy főtanácsnoki indítvány borzolta a kedélyeket.

Henrik Saugmandsgaard azon álláspontját ismertette, hogy a török tehergépjárművekre kivetett magyar gépjárműadó nincs összhangban az uniós joggal. Véleménye szerint a vizsgált adó kifejezetten sérti az Európai Unió és Törökország között fennálló vámunió vonatkozó rendelkezéseket. Az Európai Bíróságra kerülő ügy annak kapcsán robbant ki, hogy az Istanbul Lojistik nevű török cég Németországba tartó kamionját feltartóztatták a magyar hatóságok, amelyek megállapították, hogy a vállalkozás elmulasztotta befizetni a magyar jogszabályok által előírt gépjárműadót. A mulasztás miatt a céget súlyos pénzbírsággal sújtották. A török vállalkozás azonban pert indított a magyar hatóságok határozatával szemben.