Előfizetés

ETA: fegyverletétel szombaton

Az ETA baszk szeparatista szervezet tegnap megerősítette, szombaton egyoldalúan, végleg leteszik a fegyvert - jelentette a brit közszolgálati adó. A BBC-hez eljutott a Baszk Haza és Szabadság (Euskadi Ta Askatasuna) levele, amelyben április 8-át nevezik meg a fegyverletétel napjának, kinyilvánítva, hogy átadják fegyvereiket a baszk népnek. A terrorszervezetként számon tartott ETA a múlt század ötvenes éveinek végén hirdette meg a fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, merényleteikben több mint 800 embert megöltek, többezret megsebesítettek.

A baszk szeparatista szervezet 2011 októberében egyoldalúan tűzszünetet hirdetett, de a közös spanyol-francia rendőri fellépés nyomán erősen meggyengült ETA harcosai csupán fegyvereik egy részét szolgáltatták be. A spanyol konzervatív kormány elutasította a tárgyalásokat a fegyveres csoporttal, azt követelte, hogy formálisan is oszlassák fel a szervezetet. Az ETA spanyolul és angolul közétett levele nem ejt szót arról, hogy feloszlatnák a csoportot, s nem kértek bocsánatot a több mint 800 áldozat miatt, mutatott rá a madridi El País című lap. A fegyverletétel szándékát március 17-én jelentették be.

A baszk helyi törvényhozás csütörtökön határozatban sürgette az ETÁ-t, hogy a lehető leggyorsabban fejezze be a fegyverletételt, „egyoldalúan, véglegesen, ellenőrizhetően” adja át fegyvereit. A határozatot 65 igen, 9 nem szavazattal hozták meg. A Reuters úgy értesült, szombaton a franciaországi Bayonne-ban fejeződik be a fegyverek átadása, valamennyi fegyvert megvizsgálják, követtek-e el azokkal terrorakciókat.

Lex CEU - Megszólalt Soros György

Publikálás dátuma
2017.04.07. 10:05
Népszava fotó
Lapunkhoz eljuttatott, csütörtöki keltezésű közleményében a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója szóvivője útján tudatta, hogy az egyetemnek nincs szándékában elhagyni Budapestet.

Soros György szóvivőjének közleménye:

New York, 2017. április 6. – Ausztria kancellárja, Christian Kern ma reggel telefonon hívta Soros Györgyöt, hogy támogatásáról biztosítsa a Közép-európai Egyetemet (CEU-t). Kern kancellár megemlítette a CEU Bécsbe költözésének lehetőségét. Soros Úr válaszában kifejtette, hogy ilyen döntést kizárólag a CEU hozhat. Soros György tudomása szerint a CEU-nak nem szándéka elhagyni Budapestet.

Statement from George Soros Spokesperson.

April 6, 2016. New York. Chancellor Kern called George Soros this morning to express Austria's support for the Central European University. Chancellor Kern raised the possibility of CEU relocating to Vienna. Mr. Soros responded that any such decision was CEU's alone. Mr Soros's understanding is that CEU has no intention of leaving Budapest.

A svédek, hollandok, belgák kiraknák Orbánékat a Néppártból

Publikálás dátuma
2017.04.07. 09:45
A fotó az EPP 2015-ös madridi ülésén készült - Fotó: Getty Images/ Pablo Blazquez Dominguez
A Politico szerint így vannak ezzel a luxemburgiak is, sőt jónéhány német néppárti képviselő is ezt szorgalmazza, ám a jelen állás szerint Orbánt és pártját nem távolítják el az Európai Néppártból. 

Mint megírtuk, a lex CEU elfogadása után nagy volt a felzúdulás a konzervatív európai pártcsaládon belül, az említettek erős nyomást gyakoroltak az Európai Néppártra, hogy szabaduljanak meg az egyre kínosabbá váló Fidesztől, ám a döntés mégis arról szólthat majd, hogy maradhatnak az EPP-ben. Van ebben - a Politico szerint - önös politikai érdek is, hiszen a Fidesz jó katonája az európai anyapártnak, akárcsak idehaza, a "kinti" mezőnyben is fegyelmezett játékosok; megszavaznak szépen mindent, amit eléjük tesznek, és ez kétségtelenül jól jön az EPP-nek.  Másfelől a döntésre indok az is, hogy ha a magyarok kikerülnek a pártból, végképp nem lehet majd legalább valamiféle kontrollt gyakorolni felettük. 

Hivatalosan is kezdeményeznék a kizárást

A Fidesz politikája már sérti az Európai Néppárt érdekeit - mondta az ATV Start című műsorában Niedermüller Péter uniós képviselő. Arról is értesült Strasbourgban a DK képviselője, hogy van a Néppártban egy csoport, amely a jövő héten hivatalosan is kezdeményezi a néppárt elnökségében a Fidesz kizárását a néppárti frakcióból. Ez a folyamat akár hónapokig is eltarthat, ha egyáltalán elindul, mert a jövő héten kell a néppárt elnökségének dönteni arról, hogy befogadják-e a kezdeményezést - mondta a DK politikusa.