CEU - Az amerikai külügy megbízottakat küld Budapestre

Megbízottakat küld Magyarországra jövő héten az amerikai külügyminisztérium a CEU körül kialakult helyzet miatt - közölte egy lapinterjúban az egyetem, jelenelg az USA-ban tartózkodó rektor-elnöke. A The Chronicle of Higher Education című lapnak nyilatkozó Michael Ignatieff elmondta, hogy reggel kapta az üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten - írja a hvg.hu.

Az interjúban a rektor elmondta azt is, hogy a megbízottak kifejezetten a CEU ügyében  érkeznek majd a magyar fővárosba, az azonban nem derült ki, kivel tárgyalnak, vagy milyen megbeszéléseket tartanak majd itthon. Ignatieff arról is beszélt, hogy a CEU egy geostratégiai csata közepén találta magát egyfajta túszként. A csata szerinte Orbán Viktor és az európai közösség, illetve Orbán Viktor és az USA között zajlik. A rektor úgy véli, hogy a kialakult helyzetben az amerikai kormány támogatásának megingathatatlan volta hatással volt az európai reakciókra is, az USA támogatása miatt már Európában is kevésbé óvatosak a CEU ügyével kapcsolatban. Michael Ignatieff szerint nem reális Orbán feltételezése, hogy a Trump-kormányt nem érdekli, ha egy amerikai intézményt támadás ér.

Szerző

Különös rendőri módszerek a CEU-tüntetés kapcsán

Több jogi szakértő szerint is problémás, ami kedden történt a Parlamentnél – írja a 24.hu.

Csütörtöki cikkében a portál is foglalkozott azzal, hogy kedden, amikor a CEU ellehetetlenítése elleni tüntetés résztvevőinek egy része a demonstráció után a Parlamenthez vonult, a rendőrsorfal előtt kidobónak tűnő, azonosító nélküli emberek sorakoztak fel és agresszíven próbálták visszatartani a tüntetőket, akik az EU-zászlót akarták kitűzni az Országházra. A fellépés csak olaj volt a tűzre, végül az „azonosítatlan beavatkozók” visszavonultak a rendőrök közé.

A rendőrség elismerte, hogy „polgári ruhás rendőri állományról” van szó. A TASZ gyülekezési jogi programvezetője, Hegyi Szabolcs ugyanakkor a 24.hu-nak azt mondta, problémás, ha rendőrként lépnek fel olyan civil ruhások, akik nem viselnek azonosítót és nem is azonosíthatók be rendőrként. Az Index jogásza, Bodolai László pedig azt mondta, mindenképpen jogszerűtlen, ami történt.

Az esetről a lap megkérdezte a BRFK-t, ahol a következő válaszokat adták:
Fenntartják-e, hogy jogszerű volt az azonosítót nem viselő rendőrök fellépése?
– Igen.
Vizsgálják-e az ügyet?
– Nem.
Mulasztottak-e az egyenruhás rendőrök, amikor nem avatkoztak közbe?
– Nem.
Hol tehetnek panaszt azok, akiket az intézkedés érintett?
– A rendőri intézkedéssel vagy fellépéssel szemben panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél vagy a Rendőrség Központi Panaszirodájánál lehet tenni.

A tömegrendezvényeket biztosító civil ruhás nyomozók feladatairól egy volt rendőr így írt a Facebookon.

„Figyeltünk, jeleztük a közrendeseknek, kik a hangadók és nyíltan fellépni csak akkor szabadott, ha nyilvánvalóan fegyver van valakinél.
Amúgy meg pofa súlyba, nem dumálsz, nem hadonászol az igazolvánnyal. Ezért vagy civilben a tömegbe vegyítve, drága kollégám!
És ha nyihámkodásra kerül a sor, akkor húzol onnét és mondod a varázsigét, mert az egyenruhás téged is hátba csavar a gumifával. Hááát.... ez így nézett ki akkor. Most dulakszunk. Szakszerűtlenül.”

Egy másik volt rendőr lapunknak úgy fogalmazott, hogy a tömegbe vegyített nyomozót régebben a belső berkekben „jóindulatú járókelő” néven ismert szerepre készítették fel. Ez azt jelenti, hogy ha rendbontást észlel, akkor kiléte felfedése nélkül, afféle józan civilként lép fel, igyekszik megnyugtatni, lefogni, kikísérni a hangadót, segítséget az egyenruhásoktól csak végső esetben kér.

Rendőri zaklatás?
Mint a Magyar Nemzet információi alapján mi is megírtuk, a tüntetés egyik szervezőjénél és egy részvevőnél is rendőrök jártak. Az egyik külföldi diák, aki részt vett a tüntetésen, fővárosi lakásánál megjelent egy rendőr, és addig nem volt hajlandó távozni, amíg körül nem nézett a lakásban. Egy másik, magyar állampolgárságú diák a szomszédjával együtt szúrta ki, hogy egy rendőr – kezében kulcscsomóval – bejutott a zárt körfolyosóra, ahol laknak. Amikor érdeklődött, hogy miben segíthet, a rendőr olyan lakásszámot mondott, ami nincs a folyosón. A történteket a rendőrség közleményben cáfolta. 


Szerző

Ujhelyi: zsák a foltját?

Publikálás dátuma
2017.04.07. 09:05

Geert Wilders, a szélsőséges-populista és EU-ellenes holland politikus személyes üzenetben hívta meg Orbán Viktort és a Fideszt, hogy lépjenek ki a Néppártból és csatlakozzanak a radikális frakciójukhoz az EP-ben. Zsák a foltját? - osztotta meg a Facebook-on Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) Wilders Twitter-bejegyzését.

Mint megírtuk: a Fidesz EP-képviselőinek a néppárti frakcióban terjesztett kör e-mailje — amely lapunk birtokába jutott — nem csak cáfolja a Közép-Európai Egyetem bezárásának a szándékát, de jól célzott ütést mér az Európai Bizottságra és annak szocialista alelnökére, a CEU-dosszié felelősére. A fideszesek azt vetik a holland Frans Timmermans szemére, hogy a néppárti képviselőcsoportot befolyásolva próbálja befeketíteni a magyar kormányt. A fideszes EP-képviselők azt állították, hogy a lex CEU körüli botrány csupán "virtuális valóság", amelyet pusztán "a Soros György milliárdos egyéni érdekeit szolgáló propaganda" állított elő. A levél szerint a magyar kormány "áldozata" annak a lejárató hadjáratnak, amely hamis hírekre és propagandára alapozva kívánja büntetni Magyarországot.

Évek óta szóbeszéd tárgya, hogy a kereszténydemokrata szervezetben sok bírálója van Orbánnak és rendszerének, de ők ritkán vagy egyáltalán nem hajlandóak a vitákat a nyilvánosság elé tárni. A legmerészebben eddig a nagy felháborodást kiváltó migrációs kérdőívet és a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó terveket kritizálták, majd az indulatok fokozatosan elcsitultak. Nagy érvágás lenne, ha a 12 fős Fidesz-KDNP delegáció és a soraikat erősítő három határon túli magyar képviselő elhagyná a frakciót.

A luxemburgi kereszténydemokrata EP-képviselő, Frank Engel mindig kilógott a sorból, legalábbis amikor a Fidesz politikájáról kellett véleményt mondani. Most azt írta a fideszes EP-képviselőknek:"Hagyjátok már ezt a marhaságot. Mi pontosan tudjuk, mi történt, mi történik. Az EGYETLEN felelős kérdés az: miért nem hagyjátok el egyszerre az Európai Néppártot és az Európai Uniót is a saját feltételeitek szerint? Ti már gyakorlatilag és valójában úgyis kívül vagytok mindenen. Szóval menjetek. Kérlek, menjetek."

Szerző