Előfizetés

És honnan van a pénz? - Az MSZP a BKV-béremelés fedezetéről érdeklődik

A fővárosi szocialisták szerint a főpolgármesternek színt kell vallania, honnan lesz meg a fedezet a BKV-dolgozók béremelésére. Szaniszló Sándor, a MSZP fővárosi képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, előremutató, hogy rendeződni látszik a közlekedési dolgozók béremelése, de ehhez a főváros, "úgy tűnik, egy fillért sem kap az államtól".

A képviselő szerint a béremelés fedezete csak a fővárosi költségvetés forrásátcsoportosításával lehetséges, így máshonnan fog hiányozni a béremelésre szánt 8-10 milliárd forint. "Azt kérjük a főpolgármestertől, hogy valljon színt, hogy kormányzati segítség nélkül, milyen területekről szeretne közpénzt elvonni, mert erről a budapestieknek tudniuk kell" - fogalmazott.

Szaniszló Sándor a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, hogy a CEU ügyében Tarlós István összevissza beszél. Visszautasította például a főpolgármesternek azt a kijelentését, hogy a CEU működésének nincs hatása Budapestre. A diákok itt laknak, itt költenek, és a Közép-Európai Egyetem egymilliárd forint adót fizet. A közterület-felügyeletek térfigyelő kameráinak felvételei alapján kirótt büntetésekről és a kerékbilincselésről a szocialista politikus azt mondta: ha a főpolgármester igazán polgárbarát szeretne lenni, akkor a szerdai közgyűlésen nem söpörte volna le azt az ellenzéki előterjesztést, amely a "barbár" kerékbilincselés megszüntetését indítványozta. Az MSZP-s képviselő szerint mostanra a főváros a kerületek foglya lett. "23 kiskirály alkupozíciói és mindenkori érdekei döntik el, hogy mi lesz Budapesten", és ennek a közigazgatási rendszernek a budapestiek az abszolút vesztesei.

Szaniszló Sándor arról is beszélt, hogy hiányolják a Széchenyi tér felújítását a Lánchíd-Váralagút-projektből, mivel eredetileg az is része volt a programnak. Jelezte: a Lánchíd és az alagút előirányzott felújítási költsége 22 milliárd forint, ami már most négyszer annyi, mint a Szabadság híd rekonstrukciója volt. "Egy rendkívül túlárazott projektet látunk, aminek még a Széchenyi tér sem része" - mondta.

A Mahir-oszlopokkal kapcsolatban az ellenzéki képviselő felháborítónak nevezte, hogy Tarlós István semmit sem akar mondani a hirdetőoszlopok elbontásáról. Mára egyértelművé vált, hogy több száz milliós vagy akár milliárdos kár éri a fővárost, miközben a kezdetektől tudták, törvénytelenséget követnek el. A fővárosi szocialista képviselő emiatt felszólította Tarlós Istvánt, Kocsis Mátét, Láng Zsoltot, Bús Balázst és a többi fideszes képviselőt, hogy a fővárost ért kár rájuk eső részét fizessék meg. "Ne a budapestiekkel fizettessék meg Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújának az árát, mert ez nem fair, nem ide tartozik" - fogalmazott Szaniszló Sándor.

Csak nem? - Füstölt a 3-as metró

Publikálás dátuma
2017.04.07. 15:49
FOTÓ: Népszava
Füstölt a 3-as metró Újpest-Központnál péntek délután, nem sérült meg senki - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írták, hogy pótlóbuszok járnak az Árpád híd és Újpest-Központ között.

Kisdi Máté hangsúlyozta, hogy az utasok még a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyták az állomást. A tűzoltók egy izzó kábelköteget találtak, az izzást megszüntették - tette hozzá.

A BKK Facebook-oldalán később azt írta, hogy a 3-as metró ismét a teljes vonalon közlekedik. A menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig pótlóbusz is segíti a közlekedést - közölték.

Elmarad a BKV sztrájk

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2017.04.07. 15:17
Akkor mégis jön majd a metró - Népszava fotó
Megvan a fedezet a közlekedési cég dolgozóinak idei béremelésére - jelentette be a pénteken a főpolgármester, Tarlós István. Az emelés összesen 15 százalékos mértékről pedig rögtön a bejelentés után a BKV vezérkara tájékoztatta a szakszervezeteket, amelyek a hírre felfüggesztették a sztrájkkészültséget.

A fővárosi közlekedési cég munkatársainak Tarlós István főpolgármester üzente meg, hogy januárig visszamenőleg 10+5 százalékos béremelést kapnak. Valójában tehát egyelőre csak az ő szava és személye a biztosíték, de az érdekvédőknek ez is elegendő volt ahhoz, hogy felfüggesszék a sztrájkkészültséget, így már biztos, hogy április 18-án nem lesz munkabeszüntetés a BKV-nál, a főváros tömegközlekedése zavartalan marad.

A szakszervezeti vezetőket a cég vezetői is szóban tájékoztatták az ajánlatról, aláírt megállapodás egyelőre nincs. Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, hogy jövő szerda estig kapják meg a közlekedési vállalat vezetőitől a beígért béremelés pontos tartalmát, hiszen most nem tudják, miből áll majd össze a 10 százalékos általános béremelés mellé kínált további 5 százalék, mekkora részt tesz ki például a cafetéria vagy a bérfelzárkóztatás a legkevesebbet kereső csoportok esetében. A mai ajánlat után abban maradtak a felek, hogy jövő héten csütörtökön, a részletek ismeretében folytatják az egyeztetést.

Az EKSZ elnöke lapunknak úgy fogalmazott: megítélésük szerint az ajánlat jelenlegi formájában még messze áll attól, hogy biztosan megígérhessék annak aláírását, elfogadásáról a részletek ismeretében döntenek.

Független forrásaink azonban úgy látják, akár a jövő héten megszülethet az írásos egyezség is, hiszen a 3 év alatti 30 százalékos béremelési követelés első részlete a főpolgármesteri ajánlattal a vártnál is jobban teljesül.