"Hecckampány a lex CEU" - Iványi üzent Áder Jánosnak

Publikálás dátuma
2017.04.07. 17:06
Iványi Gábor FOTÓ: Népszava
Dr. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke levelet írt Áder Jánosnak, amiben arra kérte az államfőt, ne írja alá a CEU-t ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítást, amit a Ház kedden már megszavazott. A lelkész levelét az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Elnök úr!

Csatlakozva Csanádi Judit professzor asszony, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és az intézményük Doktori Iskolája által írt nyílt levelükhöz, én is határozottan arra kérem Önt, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény Balog Zoltán úr által beterjesztett, majd néhány óra alatt a Fidesz-KDNP parlamenti többségével megszavaztatott módosítását. 

Az azóta eltelt napok megnyilvánulásai (Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter, valamint a Fidesz-KDNP több más prominense) egyértelművé tették, hogy az egész méltatlan törvénykezés hátterében Soros György magyar származású amerikai üzletember, és az általa létrehozott, nemzetközi hírű, kitűnő felsőoktatási intézmény, a Central European University lejáratásának és ellehetetlenítésének a szándéka áll. A „sorosozás” és annak hangoztatása, hogy az említett nagyvonalú emberbarát zúdította volna Európára a menekültek áradatát, a Tízparancsolatnak a felebaráttal kapcsolatos tanúságtétel hamisságát tiltó elvárásába is ütközik, minden valóságalapot nélkülöz, és a bűnbakképzés legsötétebb magyar korszakait idézi újra. A szóban forgó, kiváló, negyed százada működő egyetem, csalással és törvénytelen gyakorlattal való megvádolása is átlátszó hamisság. Sokan megfogalmazták már, hogy mindezeken felül Magyarország tekintélyének és tisztességének is árt ez a hecckampány. A törvényalkotással végrehajtott jogfosztás pedig olyan szeplő a magyar parlament arcán, mely méltán vált ki megvetést minden tisztességes parlamenti demokrácia részéről.

Tisztelt Elnök úr! Ön ezt még megakadályozhatja. Kérem én is, hogy lépjen fel a jogfosztottak és megbántottak oltalmazójaként. Meggyőződésem, hogy rövid életünk és megbízatásaink igazi értelmét a megfelelő emberi-történelmi pillanatok tiszta felismerése, és az azokra adott bátor, becsületes válasz teremti meg. Húsvét közeledtével gondoljon arra is, hogy olykor még a ránk bízottakért, az alapvető jogaikért és szabadságukért kiáltó emberek érdekében vállalt áldozat sem értelmetlen.

Tisztelettel: 

 Dr. Iványi Gábor

Szerző
Frissítve: 2017.04.07. 18:06

Melegszik az idő, aztán itt az újabb hidegfront

Publikálás dátuma
2017.04.07. 16:47
Illusztráció: Thinkstock
Szombaton még sok lesz felettünk a felhő, csak néhol bújhat elő rövid időre a nap. Elszórtan egy-egy jelentéktelen zápor még előfordulhat. Az északnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik. A hűvös hajnalt követően a délutáni órákban 13 és 18 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

Vasárnap már sokfelé kisüt a nap. Csapadékra nem kell számítani, és a szél is veszít erejéből. Hajnalban 1 és 7, délután 17 és 22 fok között alakulnak a hőmérsékleti értékek.

Hétfőn tovább melegszik az idő, már 19-24 fokot mérhetünk, csak az Alpokalján fordulhat elő egy-egy zápor. Kedden napközben egy hidegfront érkezhet, záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északnyugati széllel és újabb lehűléssel - írja az Időkép.

Szerző
Témák
időjárás

És honnan van a pénz? - Az MSZP a BKV-béremelés fedezetéről érdeklődik

A fővárosi szocialisták szerint a főpolgármesternek színt kell vallania, honnan lesz meg a fedezet a BKV-dolgozók béremelésére. Szaniszló Sándor, a MSZP fővárosi képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, előremutató, hogy rendeződni látszik a közlekedési dolgozók béremelése, de ehhez a főváros, "úgy tűnik, egy fillért sem kap az államtól".

A képviselő szerint a béremelés fedezete csak a fővárosi költségvetés forrásátcsoportosításával lehetséges, így máshonnan fog hiányozni a béremelésre szánt 8-10 milliárd forint. "Azt kérjük a főpolgármestertől, hogy valljon színt, hogy kormányzati segítség nélkül, milyen területekről szeretne közpénzt elvonni, mert erről a budapestieknek tudniuk kell" - fogalmazott.

Szaniszló Sándor a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta, hogy a CEU ügyében Tarlós István összevissza beszél. Visszautasította például a főpolgármesternek azt a kijelentését, hogy a CEU működésének nincs hatása Budapestre. A diákok itt laknak, itt költenek, és a Közép-Európai Egyetem egymilliárd forint adót fizet. A közterület-felügyeletek térfigyelő kameráinak felvételei alapján kirótt büntetésekről és a kerékbilincselésről a szocialista politikus azt mondta: ha a főpolgármester igazán polgárbarát szeretne lenni, akkor a szerdai közgyűlésen nem söpörte volna le azt az ellenzéki előterjesztést, amely a "barbár" kerékbilincselés megszüntetését indítványozta. Az MSZP-s képviselő szerint mostanra a főváros a kerületek foglya lett. "23 kiskirály alkupozíciói és mindenkori érdekei döntik el, hogy mi lesz Budapesten", és ennek a közigazgatási rendszernek a budapestiek az abszolút vesztesei.

Szaniszló Sándor arról is beszélt, hogy hiányolják a Széchenyi tér felújítását a Lánchíd-Váralagút-projektből, mivel eredetileg az is része volt a programnak. Jelezte: a Lánchíd és az alagút előirányzott felújítási költsége 22 milliárd forint, ami már most négyszer annyi, mint a Szabadság híd rekonstrukciója volt. "Egy rendkívül túlárazott projektet látunk, aminek még a Széchenyi tér sem része" - mondta.

A Mahir-oszlopokkal kapcsolatban az ellenzéki képviselő felháborítónak nevezte, hogy Tarlós István semmit sem akar mondani a hirdetőoszlopok elbontásáról. Mára egyértelművé vált, hogy több száz milliós vagy akár milliárdos kár éri a fővárost, miközben a kezdetektől tudták, törvénytelenséget követnek el. A fővárosi szocialista képviselő emiatt felszólította Tarlós Istvánt, Kocsis Mátét, Láng Zsoltot, Bús Balázst és a többi fideszes képviselőt, hogy a fővárost ért kár rájuk eső részét fizessék meg. "Ne a budapestiekkel fizettessék meg Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújának az árát, mert ez nem fair, nem ide tartozik" - fogalmazott Szaniszló Sándor.

Szerző