Civileket vegzáló törvényt fogadtathat el a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.04.07. 19:42
A javaslatot Gulyás Márton (balra), Kósa Lajos (jobbra) és Németh Szilárd (alább) jegyzi. FOTÓ: Népszava
Beadták a törvényjavaslatot, amely hivatalosan a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szól, valójában pedig arról, hogy külföldről támogatottnak minősíthessenek civil szervezeteket. A törvényszöveg minimálisan enyhült a korábbi, kiszivárgott változathoz képest, de a civilek szerint így is pusztító hatású. A Transparency szükségtelen és diszkriminatívnak nevezte a civiltörvényt, ami jó eséllyel alkotmányellenes is - írja a hvg.hu.

A parlament elé került az a Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Németh Szilárd által jegyzett törvényjavaslat, amellyel külföldről támogatottnak minősíthetnek civil szervezeteket. A javaslat szerint azok az egyesületek számítanának külföldről támogatottnak, amelyek egy évben legalább 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, ebbe azonban nem kell beleszámítani az EU-forrásokat.

A portál felhívja a figyelmet arra, hogy egy csavarral a sporttörvény hatálya alá tartozó szervezeteket persze kivennék a körből. Így például a sportegyesületek alapítványai nem kerülnek be a külföldről támogatottak közé, miközben az UEFA-n keresztül közvetetten kapnak külföldi pénzeket.

Amelyik szervezet külföldről támogatottnak számít, annak a törvény hatályba lépése után 15 napja lenne ezt bejelenteni. A szervezet ezután a szórólapjain vagy más kiadványain köteles lenne feltüntetni, hogy külföldről támogatottnak számít.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvénytervezetnek tartja a benyújtottat. Egyetlen változást észleltek: a 444 által megszerzett szövegtervezet még 5 évig kötelezte volna azokat a civileket, akik egy évben legalább 7,2 millió forint értékben kapnak külföldről támogatást, arra, hogy minden megjelenésükre kiírják-kirakják a "külföldről támogatott szervezet" bélyeget, ez a határ az új tervezetben 3 évre rövidül.

A TASZ közleménye szerint a törvényre nincs szükség, nem teszi átláthatóbbá a civilek finanszírozását, ami a törvénykezés egyik indoka volt. "Kicsinyes bosszút állnak az antidemokratikus, emberi jogokat sértő és korrupt lépései miatt a hangjukat hallató szervezeteken. A parlamentnek - a társadalmi egyeztetést megkerülő módon - benyújtott törvényjavaslat hatása pusztító. Dermesztően hat a kormánytól független véleményre, eszközt ad a kormányzat kezébe a vele ellentétes vélemény elfojtására" - írták. A TASZ a HVG szerint 10-től 900 ezer forintig terjedő bírságra számíthat, majd a megszüntetés várhat rá, ha nem hajtja végre a törvény követelményeit.

A Transparency International Magyarország Alapítvány a most benyújtott civiltörvényt továbbra is szükségtelennek és diszkriminatívnak tartja. "A törvényjavaslat szükségtelenül korlátozza az egyesülés és a szólás Alaptörvény által biztosított szabadságát, ezért alapjogot sért" - írták válaszukban, hozzátéve, hogy a TI a törvény visszavonását szorgalmazza.

Az Amnesty International azt írja: „A javaslat és a kormányzati retorika aggasztóan emlékeztet a drákói orosz „külföldi ügynök törvényre, és egy újabb példája a magyar civil szféra elleni kormányzati támadásoknak. Átlátszó az az érvelés, hogy erre Magyarország érdekei miatt van szükség. Ha elfogadják javaslatot, annak megfélemlítő és a hitelességet kikezdő hatása lesz, illetve nagyban megnehezíti a szervezetek munkáját, hogy az emberi jogokat védjék és a magyar emberek számára értékes szolgáltatásokat nyújthassanak.”

Szerző

Juncker: Európa legszínesebb városát érte támadás

Publikálás dátuma
2017.04.07. 19:34
Jean-Claude Juncker FOTÓ: Getty Images
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította Svédország polgárait a Stockholmban pénteken történt tömeges gázolás - a hatóságok gyanúja szerint terrorcselekmény - után és kijelentette, a svéd hatóságok az uniós bizottság minden lehetséges támogatásával számolhatnak.

Juncker nyilatkozata szerint pénteken Európa legélénkebb és legszínesebb városát érte támadás. "Bármely tagország ellen elkövetett támadás mindannyiunk ellen intézett támadást jelent" - fogalmazott. A bizottság elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését fejezte ki mindazoknak, akik gyors segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

Péntek délután sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban, és legalább három embert halálra gázolt, sokakat pedig megsebesített. Stefan Löfven svéd miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el a kisteherautóval.

Lásd még: Tömegbe hajtott egy kamion Stockholmban, több halott - Videók!

Szerző

Orbán Viktor levelet írt a svéd kormányfőnek

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

"A kontinensünket érő sorozatos támadások óriási megrázkódtatást jelentenek minden európai nemzet számára, de meggyőződésem, hogy nem hajthatunk fejet az értelmetlen erőszak előtt. Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

Szerző